مسکو برای نخستین بار از زمان آغاز تهاجم علیه اوکراین آمار تلفات نظامیان خود را اعلام کرد و گفت که ۴۹۸ سرباز روس در اوکراین کشته و ۱۵۹۷ نفر دیگر زخمی شدهاند.
وزارت دفاع روسیه همچنین مدعی شد که دو ۸هزار و ۸۷۰ سرباز و «ملیگرای» اوکراینی نیز در این درگیریها کشته و حدود ۳۷۰۰ زخمی شدهاند.
پیش از این اوکراین آمار بسیار متفاوتی ارائه داده بود و یکی از مشاوران نظامی رئیسجمهوری این کشور گفته که بیش از هفت هزار نظامی روس از زمان آغاز تهاجم این کشور کشته و صدها نفر نیز اسیر شدهاند.
راستیآزمایی اظهارات طرفین در مورد این آمارها در حال حاضر ممکن نیست.
دفتر مطبوعاتی کرملین روز چهارشنبه در بیانیهای اعلام کرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه در تماس تلفنی با نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، موضع مسکو در مورد وضعیت اوکراین را توضیح داده است.
به نوشته خبرگزاری تاس روسیه، ولادیمیر پوتین در این تماس گفته است که موضع اصولی روسیه برای حل و فصل مناقشه ازجمله شامل موارد زیر است:
- لزوم در نظر گرفتن منافع امنیتی روسیه
- غیرنظامی کردن اوکراین و «نازیزدایی» از کشور اوکراین
- تضمین وضعیت بیطرف و غیرهستهای اوکراین
- به رسمیت شناختن حاکمیت روسیه بر کریمه
- استقلال جمهوریهای خلق دونتسک و لوهانسک.
مقامهای روس در اظهارات خود رویه دولت اوکراین را با «آلمان نازی» مقایسه میکنند و از زمان آغاز تهاجم روسیه، مقامهای اوکراینی نیز از مقایسه مشابهی در اشاره به مقامات مسکو استفاده میکنند.
مجمع عمومی سازمان ملل با تصویب یک قطعنامه از روسیه خواست تا جنگ در اوکراین را متوقف کرده و تمام نیروهایش را از آن کشور خارج کند.
در رایگیری برای قطعنامه محکومیت تهاجم روسیه به اوکراین، ۱۴۱ کشور رای موافق، پنج کشور رای مخالف و ۳۵ کشور رای ممتنع دادند.
بر اساس گزارش های رسیده، کشورهای روسیه، کرهشمالی، بلاروس، سوریه و اریتره به این قطعنامه رای منفی دادند. ایران، چین و پاکستان به این قطعنامه رای ممتنع دادهاند.
مجمع عمومی سازمان ملل متحد همچنین با اکثریت قاطع به ابراز انزجار از تهاجم روسیه به اوکراین «به شدیدترین وجه» رأی مثبت داد.
در پایان نشست روز چهارشنبه این مجمع، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد خواستار احترام گذاشتن روسیه به تمامیت ارضی اوکراین و آغاز فوری گفتوگوهای صلح شد.
تصاویر منتشر شده در شبکههای اجتماعی نشان میدهد که سربازان روسی در حال برداشتن آذوقه از فروشگاههای تخلیهشده اوکراین و برخی نیز در تلاش برای سرقت یک گاوصندوق هستند.
مقامات اوکراینی میگویند سوخت و جیرههای یگانهای روسی رو به اتمام است، اگرچه این موضوع بهطور مستقل قابل تأیید نیست.
پیشتر یک مقام ارشد دفاعی ایالات متحده گفته بود که ارتش روسیه در تأمین غذا و بنزین سربازان خود در اوکراین با مشکل مواجه شده است.
او گفت که مشخص نیست این امر به دلیل اشتباهات در برنامهریزی بوده یا دلیل آن اجرای نادرست برنامهها است.
به نوشته رویترز، این مقام پنتاگون که نخواست نامش فاش شود، گفت که برخی از نیروهای روسی «روحیه خود را باختهاند»، حال آنکه مقاومت اوکراینیها «بهشدت» در حال افزایش است.
وزیر خارجه روسیه روز چهارشنبه گفت که مسکو خواستار «غیرنظامی شدن» اوکراین است و باید فهرستی از جنگافزارهای مشخص ارائه شود که هرگز اجازه استقرار در خاک اوکراین نداشته باشند.
سرگئی لاوروف در گفتوگو با شبکه خبری الجزیره که متن آن در وبسایت وزارتخانه او نیز منتشر شده است، گفت: «انواع خاصی از سلاحهای ضربتی باید شناسایی شوند که هرگز در اوکراین مستقر و ساخته نمیشوند».
وزیر خارجه روسیه گفت که کشورش ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، را به عنوان رهبر اوکراین به رسمیت میشناسد و از این واقعیت که زلنسکی میخواهد تضمینهای امنیتی دریافت کند، به عنوان یک «گام مثبت» استقبال میکند.
او گفت: «مذاکرهکنندگان ما برای دور دوم بحث دربارهٔ این تضمینها با نمایندگان اوکراین آمادهاند».
رئیسجمهوری اوکراین روز سهشنبه در مصاحبهای گفت که روسیه باید قبل از انجام مذاکرات بیشتر، بمباران اوکراین را متوقف کند. او در این مصاحبه خواستار تضمینهای امنیتی شد، اما از سوی ناتو و نه روسیه.
رئیسجمهوری آمریکا روز چهارشنبه گفت که در ارتباط با حمله روسیه به اوکراین، ممنوع کردن واردات نفت از روسیه به ایالات متحده را منتفی نمیداند.
جو بایدن در پاسخ به پرسش خبرنگاران که «آیا نفت میتواند هدف بعدی تحریمهای بیسابقه آمریکا و غرب علیه مسکو باشد؟» گفت: «همه گزینهها روی میز است».
ایالات متحده همراه با اتحادیه اروپا و دیگر همپیمانان، پیشتر تحریمهایی را با هدف تضعیف واحد پولی روسیه و ضربه زدن به بخش بانکداری، تجاری، خطوط هوایی و سایر اهداف اعمال کردهاند.
با ادامه تهاجم روسیه علیه اوکراین، قیمت نفت در روز چهارشنبه بار دیگر افزایش یافت و به بالای ۱۱۰ دلار در هر بشکه رسید، اما سهام و سایر بازارها نسبت به روز گذشته ترس کمتری از خود نشان دادند.
روسیه از تولیدکنندگان بزرگ نفت است و ورود این کشور به جنگ بازار نفت را با تنش روبهرو کرده است.
در همین حال بهای طلا در روز چهارشنبه کاهش یافت و پس از نوسان شدید بازار در روزهای اخیر، نگرانیهای سرمایهگذاران سهام در والاستریت تخفیف یافته است.
با تشدید وضعیت جنگی در روز هفتم تهاجم روسیه، آمارهای سازمان ملل نشان میدهد که تعداد پناهجویان اوکراین تا روز چهارشنبه به حدود ۸۷۵ هزار نفر رسیده است.
به نوشته وبسایت کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، در مجموع ۸۷۴ هزار و ۲۶ نفر از مرزهای این کشور فرار کردهاند که این نشاندهنده جهشی بزرگ به اندازه حدوداً ۲۰۰ هزار نفر ظرف یک شبانهروز است.
تقریباً ۲۴ ساعت پیش از این فیلیپو گراندی، رئیس کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل، شمار پناهجویان اوکراینی را ۶۷۷ هزار نفر اعلام کرده بود.
ارقام کمیساریای یادشده نشان میدهد که ۴۵۴ هزار نفر به لهستان گریختهاند. ۱۱۶ هزار نفر به مجارستان؛ ۷۹ هزار نفر به مولداوی؛ ۶۷ هزار نفر به اسلواکی؛ ۴۵ هزار نفر به رومانی، ۴۳ هزار نفر به روسیه و ۳۵۰ هزار به بلاروس. در همین حال ۷۰ هزار نفر به دیگر کشورهای اروپایی رفتهاند.
پتر فیالا، نخستوزیر چک، روز چهارشنبه گفت که کشورش از زمان آغاز درگیریها پذیرای حدود ۲۰ هزار پناهجوی اوکراینی بوده است.
کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل پیشبینی میکند که بیش از چهار میلیون پناهنده اوکراینی ممکن است در نهایت به کمک در کشورهای همسایه نیاز داشته باشند.
خبرگزاری بلتای بلاروس پیش از مذاکراتی که قرار است اواخر روز چهارشنبه از سر گرفته شود، گزارش داد که یک هیئت روسی برای گفتوگو با همتایان اوکراینی راهی محل ملاقات شده است.
خبرگزاری تاس روسیه روز سهشنبه به نقل از یک منبع دولتی روسی گزارش داد که دور دوم مذاکرات روسیه و اوکراین برای چهارشنبه ۱۱ اسفند برنامهریزی شده است.
پس از دور اول مذاکرات که روز دوشنبه انجام شد و هیچ نتیجه ملموسی به همراه نداشت، طرفین اعلام کرده بودند که در روزهای آینده مجدداً با یکدیگر دیدار خواهند کرد.
به نوشته رویترز، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، روز سهشنبه گفت که روسیه باید پیش از شروع مذاکرات معنادار دربارهٔ آتشبس، بمباران شهرهای اوکراین را متوقف کند.
اوکراین از پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، خواست با پوتین در مورد باز کردن راهگذرهای بشردوستانه برای کمک به غیرنظامیان آسیبدیده از تهاجم روسیه صحبت کند.
ایرینا ورشچوک، معاون نخستوزیر اوکراین، این موضوع را در تلویزیون اوکراین مطرح کرد و گفت: «امیدوارم این گفتوگو انجام شود».
ساعاتی پیش از او، اوله لیاشکو، وزیر بهداشت اوکراین گفته بود که کشورش به دلیل تهاجم روسیه در توزیع دارو در داروخانهها و بیمارستانها با مشکلاتی مواجه است و میخواهد یک کریدور بشردوستانه برای آنها ایجاد کند.
وزیر بهداشت اوکراین همچنین موضوع تأمین اکسیژن پزشکی برای بیماران مبتلا به کرونا را مطرح کرد، اما افزود که در حال حاضر هنوز به اندازه کافی موجود است.