با افزایش تحریمها علیه الیگارشهای روسی، فرانسه اعلام کرد که یک قایق تفریحی مرتبط با ایگور سچین، رئیس روسنفت، را توقیف کرده است.
برونو لومر، وزیر دارایی فرانسه، در توییتی در این باره نوشت: «با تشکر از مأموران گمرک فرانسوی که تحریمهای اتحادیه اروپا را علیه افراد نزدیک به دولت روسیه اجرا میکنند.»
بنا بر این گزارش، این قایق بادبانی ۲۸۰ فوتی به نام «آموره ورو» در کارخانه کشتیسازی «لا سیوتات» در سواحل جنوبی فرانسه توقیف شده است.
کمی پیش از این خبر رسیده بود که مقامات آلمانی قایق تفریحی لوکس علیشیر عثمانوف، میلیاردر روسی را که حدود ۶۰۰ میلیون دلار ارزش دارد، توقیف کردهاند.
نشریه فوربز نوشت که قایق تفریحی عثمانف به اسم «دلبر» به بندر هامبورگ برده شده است.
یک روز قبل از این، جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، گفته بود که واشینگتن به همراه اتحادیه اروپا داراییهای الیگارشهای روس را که از طریق نامشروع کسب کردهاند، تصرف خواهد کرد، از جمله قایقهای تفریحی، جتهای خصوصی و آپارتمانهای لوکس آنها.
کشتی توقیفشده «دلبر»:
شرکت ماهوارهای بریتانیایی «وانوب» (OneWeb) روز پنجشنبه اعلام کرد که همه پرتابهای خود از پایگاه فضایی بایکونور روسیه در قزاقستان را به حالت تعلیق درمیآورد.
این تصمیم پس از آن گرفته شد که سازمان فضایی روسیه از وانوب خواست تا در مورد عدم استفاده از ماهوارههای این شرکت برای مقاصد نظامی تضمین بدهد.
در حالی که روز چهارشنبه یک موشک سایوز حامل ۳۶ ماهواره وانوب از سکوی پرتاب در پایگاه بایکونور پرتاب شد، سازمان فضایی روسیه از وانوب خواسته تا تضمین کند ماهوارههایش علیه روسیه استفاده نمیشود.
پیش از اعلام تصمیم وانوب برای تعلیق کار خود در بایکونور، روسیه گفته بود که بدون تضمین یادشده، پرتاب برنامهریزی شده روز جمعه وانوب از بایکونور را بدون پرداخت غرامت لغو خواهد کرد.
وانوب که پهنای باند اینترنی از طریق مجموعهای متشکل از ۶۵۰ ماهواره ارائه میکند، در سال ۲۰۲۰ توسط بریتانیا از ورشکستگی نجات یافت و پس از آن یوتلست و سافتبانک نیز در آن سرمایهگذاری کردهاند.
خبرگزاری فرانسه روز پنجشنبه از کاخ الیزه، مقر ریاست جمهوری فرانسه، خبر داد که امانوئل مکرون با همتای روس خود، ولادیمیر پوتین، یک تماس تلفنی ۹۰ دقیقهای داشته است.
هنوز از محتوای این مکالمه تلفنی جزئیاتی منتشر نشده، اما این سومین تماس رئیس جمهور فرانسه با پوتین در یک هفتهای است که از تهاجم روسیه به اوکراین میگذرد.
در خبر همچنین آمده است که آقای مکرون سپس با همتای اوکراینی خود یعنی ولودیمیر زلنسکی تلفنی صحبت کرده است.
دومین دور از مذاکرات هیئتهای اوکراینی و روسی تا ساعتی دیگر در بلاروس آغاز خواهد شد.
میخاییلو پودولیاک، مشاور ریاست جمهوری اوکراین، روز پنجشنبه در شبکههای اجتماعی خبر داد که هیئتی از این کشور با هلیکوپتر عازم محل مذاکرات در کشور بلاروس شده است.
گزارشها حاکی از آن است که اوکراین دستکم خواستار ایجاد «کریدورهایی بشردوستانه» خواهد شد.
پس از دور اول مذاکرات، اوکراین خواستههای روسیه را که به خاک این کشور حمله کرده غیرقابلقبول توصیف کرد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، یک هفته پس از آغاز حمله مسکو به اوکراین، سیاستمداران غربی را به تمرکز بر «جنگ هستهای» متهم کرد.
آقای لاوروف در گفتوگوی آنلاین با رسانههای روسی و خارجی گفت: «میخواهم به این نکته اشاره کنم که فکر جنگ هستهای مدام در سر سیاستمداران غربی میچرخد، نه در سر روسها.»
وزیر خارجه روسیه در حالی غرب را به صحبت درباره جنگ هستهای متهم کرده که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، خود ابتدا با متهم کردن غرب به برداشتن گامهای «غیردوستانه» علیه کشورش دستور داد نیروهای هستهای روسیه در حالت آمادهباش قرار گیرند.
بنا بر گزارشها، فنلاند و سوئد، دو کشور شمال اروپا که عضو ناتو نیستند، از روسیه نامهای دریافت کردهاند که در آن مسکو خواستارِ دادن تضمینهای امنیتی از سوی این دو کشور شده است.
پکا هاویستو، وزیر امور خارجه فنلاند، به خبرنگاران در هلسینکی گفت که محتوای این نامه «دربارهٔ این دیدگاه (روسیه) است که میگوید غرب در جریان گسترش امنیت خود، به روسیه ضرر زده است؛ و بدیهی است که غرب در این مورد نظر کاملاً متفاوتی دارد.»
آن لینده، وزیر امور خارجه سوئد، نیز گفت که کشورش نامه مشابهی دریافت کرده و وزیران خارجه و دفاع سوئد و فنلاند قرار است در این مورد در استکهلم دیدار کرده و سپس پاسخ این نامه را بدهند.
یک مقام فرانسوی اواسط روز پنجشنبه گفت امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، به ولادیمیر پوتین، همتای روس خود، هشدار داده که مرتکب «اشتباهی بزرگ» در اوکراین شده است و اقدامهای حکومت او در درازمدت برای روسیه گران تمام خواهد شد.
مشاور رئیسجمهوری فرانسه که خواسته نامش فاش نشود، در مصاحبه با رویترز تصریح کرد در جریان گفتوگوهای تلفنی بین دو رهبر که ظاهرا توسط پوتین آغاز شده است، امانوئل مکرون همچنین به رئیسجمهوری روسیه گفت که در مورد دولت اوکراین دچار خودفریبی است.
مسکو دولت ولودیمیر زلنسکی را «غیردمکراتیک» خوانده است. این در حالی است که آقای زلنسکی با ۷۳ درصد آراء مردمی در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۹ انتخاب شد.
این مشاور همچنین افزود که در سخنان رئیسجمهور پوتین هیچ نکته اطمینانبخشی وجود نداشت و او بار دیگر «روایت» خود مبنی بر «نازیزدایی اوکراین» را تکرار کرده است.
بر اساس اظهارات مشاور آقای مکرون، او در پاسخ به ادعای همتای روس خود گفت که پوتین دارد به خودش دروغ میگوید و این وضعیت به قیمت تضعیف و منزوی شدن روسیه تمام خواهد شد.
دومین دور مذاکرات هیاتهای روسی و اوکراینی روز پنجشنبه ۱۲ اسفندماه آغاز شد.
میخائیلو پودولیاک، مشاور رئیسجمهوری اوکراین، با انتشار توئیتی از تصویر دیدار هیاتهای مذاکرهکننده گفت اوکراین در این دور از مذاکرات، خواهان «آتشبس فوری، ترک مخاصمه و ایجاد کریدوری برای تخلیه افراد غیرنظامی از شهرهایی است که زیر بمباران شدید و دائمی قرار دارند».
دور اول مذاکرات میان دو کشور سه روز پیش در خاک بلاروس و نزدیک مرزهای اوکراین انجام شد و اوکراین اعلام کرد که هیات روسی با پیشنهادهای «غیرمنطقی» به میز مذاکرات آمده بود.
روسیه کماکان بر آنچه «نازیزدایی و غیرنظامی کردن اوکراین» میخواند، پافشاری میکند و برخلاف تصاویر و گزارشهای گسترده منتشر شده از حملات موشکی و بمباران ساختمانهای مسکونی، مدعی است که تنها زیرساختهای نظامی اوکراین را هدف قرار میدهد.
این در حالی است که مقامات غربی استدلالهای روسیه را «فریبی برای اشغال اوکراین» عنوان میکنند و مجمع عمومی سازمان ملل نیز اخیرا با اکثریت آرا تجاوز نظامی روسیه به اوکراین را به شدت محکوم کرد.
وزیر دفاع بریتانیا، روسیه را متهم کرد که سامانه بمبهای هواسوز موسوم به «بمب خلاء» در اوکراین مستقر کرده است تا میزان خسارات و تلفات در این کشور را بالا ببرد.
بن والاس روز پنجشنبه در استونی با اشاره به استفاده روسیه از این بمبها گفت: «نمیدانیم پوتین برای رسیدن به اهداف خود تا کجا پیش خواهد رفت».
بمبهای خلاء بمبهای دو مرحلهای هستند که پس از انفجار نخست با هوای اطراف ترکیب میشوند و انفجار عظیم دوم با حرارت بالا را به همراه دارند.
این بمبها پیشتر از سوی روسیه در جنگ چچن و حکومت بشار اسد در سوریه نیز مورد استفاده قرار گرفته و با محکومیت سازمانهای حقوق بشری مواجه شده بود.
نیروهای حشد الشعبی عراق، گروه شبه نظامی شیعه وابسته به جمهوری اسلامی ایران، بیلبوردهایی با عکس ولادیمیر پوتین در حمایت از رئیسجمهوری روسیه در نقاط مختلف بغداد نصب کردهاند.
بنا بر گزارشها و عکسهای منتشر شده در شبکههای اجتماعی، در زیر همه این تابلوهای تبلیغاتی عبارت «دوستانِ رئیسجمهوری» به چشم میخورد و بر روی آنها به زبان انگلیسی نوشته شده است: «ما از روسیه حمایت میکنیم».
ویدئویی هم در شبکههای اجتماعی منتشر شده است که چند نفر یکی از این بیلبوردها را پایین میکشند.
در برخی اظهارنظرها در توئیتر، بر بیمعنی بودن اینگونه تبلیغات اشاره شده است، بهویژه در زمانی که نه از لحاظ مذهبی و نه جغرافیایی هیچ نزدیکی بین عراق و روسیه وجود ندارد.