سفارت ایالات متحده در اوکراین روز جمعه گفت که حمله روسیه به یک نیروگاه هستهای در اوکراین مصداق جنایت جنگی است.
این سفارتخانه در توییتر نوشت: «حمله به یک نیروگاه هستهای یک جنایت جنگی است. اقدام پوتین در بمباران بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا حرکتی دیگر در راستای حکومت وحشت وی است.»
نیروگاه زاپوریژیا در جنوب اوکراین شامگاه پنجشنبه در پی بمباران نیروهای روسیه دچار حریق شد. این اقدام به نگرانیهای جهان درباره تکرار فاجعه هستهای چرنوبیل دامن زد.
با این حال جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، از اینکه این رخداد را مصداق جنایت جنگی بنامد، خودداری کرد و گفت: «هنوز خیلی زود است که چنین چیزی بگوییم.» از این رو سفارت ایالات متحده در کییف گامی فراتر از کاخ سفید برداشته است.
دیپلماتهای سازمان ملل میگویند که شورای امنیت روز دوشنبه نشستی اضطراری در رابطه با بحران انسانی در اوکراین برگزار خواهد کرد.
یک دیپلمات که نخواست نام او منتشر شود به خبرگزاری فرانسه گفت که اعضای شورای امنیت پس از این جلسه علنی درباره پیشنویس یک قطعنامه بحث خواهند کرد.
این نشست به پیشنهاد مکزیک و فرانسه برگزار خواهد شد. دو کشور به دنبال تصویب قطعنامهای هستند که خواستار توقف تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، حفاظت از غیرنظامیان و برداشتن موانع بر سر کمکهای انساندوستانه است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، جمعه شب در ویدئویی که از حساب او در اینستاگرام پخش شد اتهام فرار از کشور را رد کرد.
در دو روز گذشته خبری تاییدنشده حاکی از آن بود که آقای زلنسکی به لهستان رفته است، خبری که به گفته رئیس جمهور اوکراین «هر دو روز» منتشر میشود.
او تاکید کرد که «هیچ کس فرار نکرده، من در کییف هستم».
گروهی از معروفترین نویسندگان از روسیزبانانِ سراسر جهان خواستند تا «از راه ارتباطی که میتوانند» با شهروندان روسیه تماس بگیرند و حقیقت جنگ در اوکراین را با آنها در میان بگذارند.
در نامه سرگشادهای که ۱۷ امضا دارد نام سوِتلانا آلکسیِویچ از بلاروس و جی. ام. کوئتسی از استرالیا، هر دو برنده جایزه نوبل ادبیات، نیز آمده است.
در ۹ روزی که از تهاجم روسیه به خاک اوکراین میگذرد، مسکو یا جلو فعالیت رسانههای مستقل و خارجی را گرفته یا این رسانهها خود مجبور به قطع فعالیت شدهاند.
هفته گذشته مجلس روسیه قانونی را به تصویب رساند که به موجب آن انتشار خبر «کذب و دروغ» درباره ارتش روسیه میتواند تا ۱۵ سال حبس به دنبال داشته باشد.
به دلیل همین محدودیتها، اکنون اکثریت شهروندان روسیه تنها به اخبار حکومتی دسترسی دارند و بس.
وزارت دفاع روسیه صبح شنبه آغاز یک آتشبس موقت را اعلام کرد تا اهالی دو شهر ماریوپل و وُلنوواخا خارج شوند.
ماریوپل با ۴۰۰ هزار نفر سکنه یکی از شهرهای استراتژیک اوکراین در جنوب این کشور است و دستکم دو روز است که در محاصره روسیه قرار دارد. شهر ولنوواخا نیز در محاصره روسیه قرار دارد.
یکی از خواستههای هیئت اوکراینی در دومین مذاکرهاش با طرف روسی ایجاد «کریدور بشردوستانه» برای کمکرسانی به مردم و تخلیه آنها بود.
دولت سنگاپور روز شنبه اعلام کرد که در پی تهاجم روسیه به اوکراین، چهار بانک روسیه را تحریم و صادرات برخی کالاها به این کشور را متوقف میکند.
وزارت خارجه سنگاپور در بیانیهای ضمن محکوم کردن «حمله بیدلیل» روسیه به اوکراین اعلام کرد که «ما نمیتوانیم نقض حاکمیت و تمامیت ارضی یک کشور مستقل دیگر توسط دولت روسیه را بپذیریم».
به گزارش رویترز، دولت سنگاپور موسسات مالی این کشور از جمله بانک مرکزی آن را از معامله با چهار بانک روسیه از جمله بانک مرکزی آن منع کرد.
دولت سنگاپور همچنین صادرات برخی لوازم الکترونیکی، رایانهها و اقلام نظامی را که «میتواند به اوکراینیها آسیب وارد کند یا آنها را تحت سلطه روسیه درآورد، یا به روسیه در انجام حملات سایبری کمک کند» ممنوع کرد.
بر اساس این گزارش موضع سنگاپور در برابر تهاجم روسیه به اوکراین، قویترین موضع یک کشور
آسیای جنوب شرقی تاکنون بوده است.
رئیس دفتر ریاست جمهوری اوکراین روز شنبه از «آمادهسازی کریدورهای بشردوستانه» برای انتقال غیرنظامیان از دو شهر ماریوپل و ولنوواخا خبر داد.
به گفته میخاییلو پودولیاک، طرفین به طور موقت دست از تیراندازی کشیدهاند.
به گفته یک مقام محلی، حدود ۹۰ درصد از شهر ولنوواخا از بمباران آسیب دیده است.
گزارش رسانههای غربی حاکی است که روسیه قصد دارد در روزها و هفتههای آینده هزار جنگجوی مزدور دیگر به خاک اوکراین بفرستد.
سیانان به نقل از یک مقام ارشد غربی مینویسد که بعید نیست روسیه قصد داشته باشد شهرهای اوکراین را «با بمباران مداوم وادار به تسلیم کند».
به اعتقاد تحلیلگران غربی، مسکو پس از آن که نتوانست با زدن اهداف نظامی در خاک اوکراین این کشور را از پا درآورد، اکنون استراتژی خود را تغییر داده و میخواهد با حملات بیشتر و متمرکزتر بر مراکز جمعیتی غیرنظامی کییف را به زانو درآورد.
روزنامه بریتانیایی گاردین روز شنبه خبر داد که شورای کشورهای دریای بالتیک عضویت دو کشور روسیه و بلاروس را به حال تعلیق درآورده است.
اتحادیه اروپا از این تصمیم حمایت کرده است.
اعضای این شورا غیر از روسیه و بلاروس عبارتند از آلمان، استونی، لتونی، لیتوانی، دانمارک، فنلاند، ایسلند، نروژ، لهستان و سوئد.
آنها این تصمیم را معلول تهاجم «بیدلیل و غیر قابل توجیه» روسیه به خاک اوکراین عنوان کردهاند.
خبرگزاری رویترز روز شنبه اطلاعات تازهای درباره دامنه آتشبس موقت در اوکراین منتشر کرد.
بر اساس این گزارش، دولت اوکراین اعلام کرده است که این طرح با هدف تخلیه حدود ۲۰۰ هزار نفر از ماریوپل و ۱۵ هزار نفر از وُلنوواخا اجرا میشود و صلیب سرخ ضامن آتشبس است.
به گزارش رویترز، هیچ تایید فوری مبنی بر توقف تیراندازی وجود ندارد و مشخص نیست که آیا آتشبس به مناطق دیگر نیز تعمیم خواهد یافت یا خیر.
یکی از خواستههای هیئت اوکراینی در دومین دور مذاکره با طرف روسی ایجاد «کریدور بشردوستانه» برای کمکرسانی به مردم و تخلیه آنها بود.
مسیر این کریدور بشردوستانه از ماریوپل آغاز میشود و با عبور از نیکولسکه، روژیوکا، پولوهی و اوریخیف به زاپوریژیا میرسد.
ماریوپل با ۴۰۰ هزار نفر سکنه یکی از شهرهای استراتژیک اوکراین در جنوب این کشور است و دستکم دو روز است که در محاصره روسیه قرار دارد. شهر ولنوواخا نیز در محاصره روسیه قرار دارد.