خبرگزاری فرانسه روز یکشنبه گزارش داد که فروشگاههای روسیه فروش مواد غذایی را برای مقابله با بازار سیاه محدود میکنند.
همزمان با اجرایی شدن تحریمهای غرب علیه مسکو در واکنش به تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، دولت روسیه روز یکشنبه اعلام کرد که خردهفروشان در روسیه برای مقابله با بازار سیاه و جلوگیری از افزایش کاذب قیمتها، فروش مواد غذایی ضروری را محدود خواهند کرد.
وزارت تجارت و صنعت روسیه میگوید گزارشهایی دریافت کرده است مبنی بر اینکه مواد غذایی ضروری «در مقادیری به وضوح بیش از نیاز مصرف شخصی (تا چندین تُن) برای فروش مجدد در آینده خریداری شده است».
در بیانیه این وزارتخانه آمده که سازمانهای تجاری که نماینده خردهفروشان هستند، به خردهفروشان اجازه دادهاند که فروش حجم کالاهای خاص به افراد را در هر خرید محدود کنند.
کالاهای اساسی که قیمت آنها تحت کنترل دولت است، شامل نان، برنج، آرد، تخم مرغ و برخی از انواع گوشت و لبنیات است.
وزیر خارجه اوکراین روز یکشنبه اعلام کرد که ۲۰ هزار خارجی برای جنگ با روسیه داوطلب شدهاند.
دیمیتری کولبا گفت که این افراد از ۵۲ کشور جهان برای پیوستن به ارتش اوکراین ثبتنام کردهاند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، هفته پیش از داوطلبان خارجی خواسته بود تا به نیروهای نظامی این کشور برای مقابله با تجاوز روسیه به خاک اوکراین بپیوندند.
او گفته بود که یگان بینالمللی ویژه خارجیها تشکیل میشود.
نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل روز یکشنبه در بازگشت از دیدار سفر غیرمترقبه خود به کرملین گفت اسرائیل به تلاشها برای میانجیگری بین روسیه و اوکراین ادامه خواهد داد، حتی اگر چشمانداز موفقیتآمیزی پیش رو نباشد.
اوکراین با استناد به روابط خوب دولت اسرائیل با کییف و مسکو، از اسرائیل درخواست کرده است که نقش «میانجی» را بین دو کشور ایفا کند.
بنابر اعلام دفتر نخستوزیر اسرائیل، نفتالی بنت در یکی دو روز گذشته سه مرتبه با ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، گفتوگو کرده است.
آقای بنت در سخنان امروز خود که از تلویزیون نیز پخش شد، درباره دیدار سه ساعته روز شنبه با ولادیمیر پوتین در کرملین به جزئیات خاصی اشاره نکرد.
نخستوزیر اسرائیل صرفا به بیان این نکته بسنده کرد که این ملاقات برای «همه طرفها سازنده و ثمربخش» بوده است. خبرگزاری رویترز این سخنان آقای بنت را اشاره تلویحی به آمریکا در میان دیگر قدرتهای جهانی دانسته است.
شرکت «گازپروم» روسیه اعلام کرد که به تحویل گاز خود به اروپا از طریق اوکراین در سطوح عادی ادامه میدهد.
خبرگزاری روسی اینترفکس روز یکشنبه به نقل از سرگئی کوپریانوف، سخنگوی این شرکت دولتی نوشت: «گازپروم به انتقال ذخایر گاز روسیه از طریق خاک اوکراین در مقیاس منظم و بر اساس نیاز مصرفکنندگان اروپایی ادامه میدهد».
بر اساس این گزارش، قرار بود روز یکشنبه بیش از ۱۰۹ میلیون متر مکعب گاز از طریق خاک اوکراین به اروپا انتقال یابد.
اما خبرگزاری آلمان گزارش داده است که ظاهرا در جریان درگیریها در خاک اوکراین، خطوط لوله انتقال گاز در شش منطقه از جمله خارکیف، کییف، زاپوریژیا، دونتسک و لوهانسک آسیب دیده است.
خبرگزاری و مرکز اطلاعرسانی مستقل اوکراین موسوم به «یونیان» به نقل از اپراتورهای گازرسانی اوکراین گزارش داد که در نتیجه آسیبهای ایجاد شده، دسترسی صدها هزار نفر به گاز قطع شده است.
از زمان تهاجم روسیه به اوکراین، کشورهای غربی تحریمهای سختی را علیه مسکو وضع کردهاند و بسیاری بهویژه کشورهای عضو اتحادیه اروپا نگران هستند که مسکو در اقدامی تلافیجویانه، تحویل گاز خود به اروپا را قطع کند.
در یازدهمین روز از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، روز یکشنبه گفت «گزارشهای بسیار موثقی» به رویت واشینگتن رسیده است مبنی بر اینکه ارتش روسیه در جریان تهاجم به خاک اوکراین مرتکب «جنایات جنگی» شده است.
مقام ارشد آمریکایی در گفتوگو با شبکه سیانان تصریح کرد: «ما گزارشهای بسیار معتبری از حملات عامدانه به غیرنظامیان (در اوکراین) مشاهده کردهایم که جنایت جنگی به شمار میرود».
کییف و دولتهای غربی میگویند که مدارس، بیمارستانها و واحدهای مسکونی در شهرهای اوکراین هدف حملات روسها قرار گرفتهاند و مسکو از بابت این عملیات با انتقادهای شدیدی روبهرو شده است.
لهستان روز یکشنبه اعلام کرد که آماده تحویل هواپیماهای جنگنده میگ-۲۹ به اوکراین است، مشروط به اینکه کاخ سفید تضمین دهد که جنگندههای آمریکایی را جایگزین آنها در ناوگان خود خواهد کرد.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در واکنش گفته که واشینگتن «فعالانه در حال کار» روی موضوع پر کردن ناوگان لهستان در صورت تحویل جنگندههای خود به اوکراین است.
او گفت که نمیتواند یک جدول زمانی ارائه کند ولی میتوانیم بگوییم که خیلی، خیلی فعالانه در حال کار روی آن هستیم.
بر اساس گزارشها، در صورت دستیابی به این توافق، لهستان جنگندههای میگ خود را که ساخت روسیه است و خلبانان اوکراینی با آنها آشنایی دارند به اوکراین میدهد تا از آنها برای مقابله با تهاجم روسیه استفاده کنند، و در مقابل، آمریکا جنگندههای اف-۱۶ در اختیار لهستان قرار میدهد.
دمیتری کولبا، وزیر خارجه اوکراین، روز شنبه در دیدار با همتای آمریکاییاش گفته بود که کشورش به جنگنده، هواپیماهای تهاجمی و سامانه پدافند هوایی نیاز دارد.
سازمان جهانی بهداشت روز یکشنبه از چندین حمله به مراکز درمانی و بیمارستانی در اوکراین خبر داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، این سازمان تایید کرده که شماری از مراکز پزشکی، بیمارستانها و آمبولانسها در حملات روسیه به اوکراین، هدف حملات سلاحهای سنگین قرار گرفتهاند.
این سازمان مقصر این حملات را معرفی نکرد، اما تِدروُس آدهانوم، مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، با انتشار توئیتی حمله به مراکز درمانی را نقض قوانین بینالمللی خواند، و از بدتر شدن وضعیت انسانی در اوکراین ابراز نگرانی کرد.
سازمان جهانی بهداشت همچنین روز یکشنبه اعلام کرد: شماری از کارکنان خود را برای کمک به فوریتهای بهداشتی و پزشکی در اوکراین، به مولداوی، لهستان و رومانی اعزام کرده است.
رئیسجمهوری اوکراین روز یکشنبه تایید کرد که یک فرودگاه غیرنظامی در شهر «وینیتسیا» در مرکز اوکراین هدف حمله موشکهای روسی قرار گرفت و ویران شد.
ولودیمیر زلنسکی گفت: «من همین حالا از حمله موشکی به وینیتسیا مطلع شدم. این فرودگاه در پی اصابت هشت موشک به کلی ویران شد».
او بار دیگر از قدرتهای غربی خواست که برای مقابله با حملات بیشتر روسیه، منطقه «پرواز ممنوع» را بر فراز اوکراین اعمال کنند.
آقای زلنسکی گفت: «ما هر روز تکرار میکنیم: آسمان اوکراین را ببندید. (آسمان اوکراین را) به روی موشکهای روسیه، جنگندههای روسیه و تمام تروریستهای آنها ببندید».
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز یکشنبه به نقل از مقامهای اوکراینی گزارش داد که مدیریت نیروگاه اتمی زاپوریژیا اکنون تحت امر فرمانده نیروهای روسیه است.
این نیروگاه که بزرگترین تاسیسات اتمی اروپا به شمار میرود در روزهای گذشته به تصرف کامل ارتش روسیه درآمد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی با استناد به گزارشهای مقامهای اوکراینی افزود هر گونه اقدام مدیریت نیروگاه زاپورژیا، از جمله اقدامات مربوط به عملیات فنی شش واحد رآکتور، نیازمند تایید اولیه از سوی فرمانده روس است.
بر اساس گزارش آژانس و به نقل از مقامهای اوکراینی، نیروهای مستقر ارتش روسیه در نیروگاه زاپورژیا، برخی از شبکههای تلفن همراه و اینترنت را قطع کردهاند تا امکان دستیابی به اطلاعات موثق از طریق کانالهای معمول ناممکن شود.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در واکنش به گزارشهای دریافتی شدیدا ابراز نگرانی کرده است.
آژانس با ابراز نگرانی از قطع دسترسی به اپراتورها تاکید کرده است که مواد رادیواکتیو در صورت عدم تامین ایمنی و مدیریت صحیح میتواند آثار زیانبار جدی برای مردم به همراه داشته باشد.
آژانس تاکید کرده است که کارکنان اپراتور باید بتوانند وظایف خود در حوزه تامین ایمنی و امنیت نیروگاه را آزادانه و فارغ از هر گونه فشار انجام دهند.
به گفته آقای گروسی، اوکراین گزارش داده است که تیمهای عملیاتی در زاپورژیا هماکنون در سه شیفت چرخشی مشغول فعالیت هستند، اما با مشکلاتی چون در دسترس بودن و تامین مواد غذایی دست به گریبانند.
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، روز یکشنبه کاربرد اصطلاح «عملیات ویژه نظامی» از سوی روسیه را فاقد اعتبار دانست و خواستار توقف فوری جنگ در خاک اوکراین شد.
او در سخنرانی هفتگی خود به جمعیت حاضر در میدان سن پیترو گفت: «در اوکراین رودهای خون و اشک جاری است. این فقط یک عملیات نظامی نیست بلکه جنگی است که مرگ، ویرانی و بدبختی به دنبال دارد».
بهرغم سخنان اخیر پاپ در تقبیح جنگ و خشونت جاری در اوکراین، او تاکنون روسیه را به دلیل تهاجم نظامی مستقیما محکوم نکرده است.
یک روز پس از آغاز تهاجم روسیه، پاپ فرانسیس به سفارت روسیه رفت تا نگرانی خود را شخصا با دیپلماتهای این کشور در میان بگذارد. رسانهها این اقدام پاپ را خلاف عرف دیپلماتیک و بیسابقه توصیف کردند.