روسیه روز چهارشنبه اعتراف کرد که سربازان وظیفه را نیز فراخوانده و به اوکراین اعزام کرده است و شماری از آنها نیز توسط نیروهای اوکراینی اسیر شدهاند.
اذعان این مطلب از سوی سرلشکر ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه، در حالی صورت میگیرد که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه قول داده بود که سربازان وظیفه به اوکراین اعزام نخواهند شد و «عملیات» او در اوکراین تنها به نظامیان حرفهای متکی خواهد بود.
به گزارش رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، اوکراین ویدئوهای متعددی از سربازان اسیر روسی در اینترنت منتشر کرده که بسیاری از آنها از سربازان وظیفه و بین ۱۸ تا ۲۰ سال هستند.
بنابر این گزارش، بسیاری از مادران روسی برای خبر گرفتن از سرنوشت پسرانشان به رسانههای اجتماعی مراجعه کردهاند و گروههای حقوق بشری نیز میگویند با تماسهای بسیار زیاد خانوادههای سربازان وظیفه مواجهاند.
لیتوانی روز چهارشنبه در اعتراض به تهاجم روسیه به اوکراین، با تغییر نام خیابان مقابل سفارتخانه روسیه در پایتخت خود به «خیابان قهرمانان اوکراین»، آدرس این سفارتخانه را تغییر داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، رمیگیوس سیماسیوس، شهردار ویلنیوس، پایتخت لیتوانی، درباره این تصمیم گفت: «از امروز کارت ویزیت هریک از کارمندان سفارت روسیه با سطری در گرامیداشت نبرد اوکراین مزین میشود و همه باید هنگام نوشتن نام این خیابان به فجایع رژیم روسیه علیه ملت صلحجو اوکراین فکر کنند».
وزارت دفاع بریتانیا روز چهارشنبه اعلام کرد که روسیه استفاده از بمب خلاء در اوکراین را تأیید کرده است.
وزارت دفاع بریتانیا در توئیتی نوشت که وزارت دفاع روسیه استفاده از سامانه تسلیحاتی تاس-۱اِی (TOS-1A) در اوکراین را، که در آن از موشکهای گرمافشاری (بمب خلاء) استفاده میشود، تأیید کرده است.
سلاح گرمافشاری یا بمب خلاء پس از برخورد با هدف، ابتدا یک ابر انفجاری وسیع پخش میکند و سپس خرج دوم بمب، این ابر انفجاری را مشتعل کرده و با ایجاد یک گلوله آتش بزرگ، تمام اکسیژن اطراف را میمکد و خلاء ایجاد میکند.
تأثیر این نوع بمب بر ساختمانها و افراد «وحشتناک» توصیف شده است.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز چهارشنبه به آنتالیا در جنوب ترکیه پرواز کرد تا روز پنجشنبه با دیمیترو کولبا، همتای اوکراینی خود، دیدار و گفتوگو کند.
این نخستین دیدار بین دیپلماتهای ارشد دو کشور از زمان تهاجم روسیه به اوکراین خواهد بود. از آغاز تهاجم روسیه به اوکراین دو هفته میگذرد.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، نیز شامگاه چهارشنبه در توئیتی نوشت: «به دعوت وزیر خارجه ترکیه، مولود چاووشاغلو، فردا به آنتالیا سفر خواهم کرد. در جلساتی که در آنجا برگزار میشود، امیدوارم بتوانم در مورد موضوع فوری تضمین ایمنی و امنیت تأسیسات هستهای اوکراین پیشرفتی داشته باشیم. باید همین الان اقدام کنیم!»
بنابر خبرها، برق نیروگاه هستهای چرنوبیل اوکراین و ارسال دادههای این نیروگاه به آژانس بینالمللی انرژی اتمی قطع شده و این امر نگرانیهایی را بهدنبال داشته است.
آژانس میگوید در این مرحله در مورد دمای لازم برای خنک نگه داشتن نیروگاه چرنوبیل نگرانی ندارد.
ایالات متحده روز چهارشنبه امکان تحویل هواپیماهای جنگی به اوکراین را منتفی دانست و گفت که جامعه اطلاعاتی آمریکا مخاطرات این اقدام را بسیار توصیف کرده است.
پنتاگون که پیش از این گفته بود انتقال دیگر سلاحها به اوکراین باید در اولویت باشد، پس از یک تماس تلفنی بین لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده و همتای اوکراینی او این موضع واشینگتن را اعلام کرد.
به گفته پنتاگون، نهادهای اطلاعاتی ایالات متحده معتقدند که چنین اقدامی میتواند معنای اشتباهی برای روسیه داشته باشد.
لهستان یک روز قبل پیشنهاد داده بود که شماری جنگنده ساخت روسیه را تحویل آمریکا بدهد تا از این طریق به اوکراین هواپیمای جنگی ارسال شود.
کاخ سفید روز چهارشنبه گفت که ادعای روسیه مبنی بر نقش آمریکا در آزمایشگاههای تسلیحات بیولوژیک و تولید سلاحهای شیمیایی دروغ است.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، در یک رشته توییت نوشت: «ما متوجه ادعاهای نادرست روسیه مبنی بر آزمایشگاههای تسلیحات بیولوژیک ایالات متحده و تولید سلاحهای شیمیایی در اوکراین هستیم.»
وی افزود، روسیه احتمالا در صدد است تا با ادعاهای دروغ خود زمینه را برای استفاده از سلاحهای بیولوژیک و شیمیایی فراهم آورد یا از آن به عنوان یک عملیات فریب استفاده کند.
ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، روز چهارشنبه حمله هوایی روسیه به بیمارستان کودکان در شهر ماریوپل را «جنایت جنگی» توصیف کرد.
ویدیوهای منتشرشده نشان میدهد حمله هوایی به این بیمارستان به شکسته شدن شیشهها، تخریب دیوارها و به آتش کشیده شدن خودروهای پارک شده در بیرون بیمارستان منجر گشت. این حمله موج محکومیت جهانی را به دنبال داشته است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای زلنسکی خطاب به روسیه گفت: «ما هیچ گاه هیچ کاری مثل این جنایت جنگی در شهرهای مناطق دونتسک و لوهانسک انجام نداده و نخواهیم داد... چرا که ما انسان هستیم. اما شما چطور؟»
وی افزود: «روسیه چگونه کشوری است که از بیمارستانهای بخشهای زایمان میترسد و تخریبشان میکند؟»
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، در نشست خبری خود وقوع این حمله را تکذیب نکرد. او گفت که «گردانهای ناسیونالیست» اوکراینی پس از خارج کردن بیماران و کارکنان بیمارستانها از این اماکن برای تیراندازی استفاده میکنند.
زلنسکی گزارشها درباره مجروح شدن ۱۷ نفر بر اثر این حمله را تایید کرد و گفت کسانی که در بیمارستان بودند زمان حمله سعی کردند پناه بگیرند.
گزارشها در روز چهارشنبه حاکی از پیشروی بیشتر نیروهای روسیه در جنوب و شمال اوکراین است.
به گفته پنتاگون، ارتش روسیه حلقه محاصره خارکیف در شمال شرق اوکراین را تنگتر کرده و در جنوب هم تا ۱۵ کیلومتری شهر میکولائیف پیش رفته است.
همچنین ایگور کوناشنکوف، سخنگوی وزارت دفاع روسیه، عنوان کرد که ارتش این کشور تا شامگاه چهارشنبه پیروزیهای بیشتری در منطقه دونباس داشته و به شهر ماریوپل نیز نزدیکتر شده است.
شهر بندری ماریوپل تحت حملات شدید روسیه قرار دارد و علیرغم توافق میان طرفین برای ایجاد مسیرهای امن جهت خروج شهروندان غیرنظامی از آن، تاکنون تنها بخش کوچکی از آنها توانستهاند که از شهر بگریزند به طوری که وزیر خارجه اوکراین روز چهارشنبه گفت روسیه ۴۰۰ هزار نفر را در ماریوپل گروگان گرفته است و اجازه کمکرسانی به آنها یا خروجشان از شهر را نمیدهد.
سازمان ملل متحد و شماری دیگر از نهادهای بینالمللی حمله روسیه به یک زایشگاه در شهر ماریوپل اوکراین را محکوم کردند.
به گزارش خبرگزاری آلمان، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در توییتی این حمله را «وحشتانگیز» توصیف کرد.
وی تصریح کرد: «شهروندان غیرنظامی در جنگی که هیچ دخالتی در آن ندارند، بیشترین بها را میپردازند. این خشونت بیمعنی باید متوقف شود. به این خونریزی همین الان پایان دهید.»
پزشکان بدون مرز نیز گفت که اگرچه نمیتواند تایید کند «این یک حمله هدفمند بوده»، اما کارکنان آن میگویند که «طی چند روز گذشته خانهها و بیمارستانها تخریب شدهاند».
کیت وایت، مدیر سازمان پزشکان بدون مرز، در بیانیهای اظهار داشت: «با توجه به گلولهباران مدام، درگیریهای مسلحانه و ادامه بمباران هوایی ماریوپل، مراقبتهای پزشکی بهطور فزایندهای سخت شده است و بهویژه شرایط برای زنان حامله و افراد مسن که امکان تحرک کمتری دارند، سختتر است.»
کاترین راسل، مدیر اجرایی یونیسف، هم گفت: «از گزارشها درباره حمله امروز به یک زایشگاه در ماریوپل اوکراین وحشتزده شدهام، حملهای که طبق گزارشها باعث شد کودکان و زنان در حال زایمان زیر آوار ساختمان مدفون شوند.»
مقامات اوکراینی گزارش دادند که نیروهای روسیه بامداد پنجشنبه شهرهای مختلف اوکراین را بمباران کردهاند.
دیمیترو ژیویتسکی، مقام ارشد منطقه «سومی»، در شبکه اجتماعی تلگرام نوشت که هواپیماهای روسی نواحی مختلف شهر «سومی» واقع در شمال شرق اوکراین را بمباران کردند.
به گفته او، مناطق مسکونی در شهرک اوختیرکا، واقع در جنوب سومی نیز بمباران شدند. این مقام اوکراینی افزود، گزارشهایی مبنی بر تخریب یک خط لوله گاز در منطقه دریافت کرده است.
همچنین شهردار میکولائیف، واقع در جنوب اوکراین، نیز گزارش داد که چندین فروند موشک از شمال به این شهر شلیک شده است.
الکساندر سینکویچ در فیسبوک نوشت: «آنها یا در حال آزمایش استحکامات دفاعی ما هستند یا خود را برای حمله آماده میکنند.»