بریتانیا روز پنجشنبه در قالب یک بسته تحریمی جدید هفت الیگارش روس را مشمول تحریمهای روسیه به دلیل تهاجم به اوکراین معرفی کرد.
در میان این الیگارشها، نام رومن آبراموویچ، صاحب باشگاه فوتبال چلسی، نیز دیده میشود که بیش از یک هفته موضوع گمانهزنی در رسانههای جهان بود.
آقای آبراموویچ، روساسرائیلی یهودی، هفته گذشته اعلام کرد که از مدیریت باشگاه چلسی کنارهگیری میکند و آن را به فروش میگذارد، کاری که اکنون به دلیل بلوکه شدن داراییاش در بریتانیا قابل انجام نیست.
هفته گذشته نیز یکی از مهمترین نهادهای تاریخی و فرهنگی اسرائیل از دولت جو بایدن خواست تا رومن آبراموویچ را از تحریمهای احتمالی جدید، در پی تهاجم روسیه به اوکراین «معاف کند».
واشینگتن هنوز به این درخواست پاسخ نداده است. اما در فهرستی که شامگاه ۱۲ اسفند از سوی کاخ سفید برای تحریم الیگارشهای مرتبط با ولادیمیر پوتین منتشر شد، نام رومن آبراموویچ دیده نمیشد.
اُلِگ دریپاسکا، ایگور سچین، رئیس روسنفت، و الکسی میلر، رئیس گازپروم، نیز از جمله هفت الیگارشی هستند که دولت بریتانیا تحریم کرده است.
الیگارش به کسی گفته میشود که به کمک نفوذ سیاسی خود در دستگاه حکومتی یک کشور ثروتاندوزی کرده است.
اولین دور از مذاکرات وزرای خارجه روسیه و اوکراین که در حاشیه فوروم دیپلماتیک در شهر آنتالیا در جنوب ترکیه برگزار میشود روز پنجشنبه بدون اعلام نتیجهای از سوی طرفین به پایان رسید.
دمیترو کولِبا و سرگی لاوروف، وزرای خارجه اوکراین و روسیه، روز پنجشنبه اولین تماس دیپلماتیک در سطح عالی از زمان تهاجم روسیه به خاک اوکراین را در شهر آنتالیای ترکیه آغاز کردند. مولود چاووشاغلو، وزیر خارجه ترکیه، نیز در این دیدار حضور داشت.
آقای کولِبا، وزیر خارجه اوکراین، در پایان این دور از مذاکرات گفت هیچ پیشرفتی در زمینه آتشبس به دست نیامده، و همتای روسیاش نیز هیچ تعهدی در زمینه تضمین مسیر بشردوستانه برای شهر تحت محاصره ماریوپل ارائه نکرده است.
در مقابل وزیر خارجه روسیه نیز بار دیگر غرب را متهم کرد که اوکراین را در وضعیتی قرار داده که بین روسیه و غرب یکی را انتخاب کند.
سرگی لاوروف گفت که روسیه میخواهد اوکراین کشوری بیطرف باشد.
پس از آنکه مقامات اوکراینی اعلام کردند در حمله روسیه به یک زایشگاه و بیمارستان اطفال در شهر ماریوپل سه نفر از جمله یک کودک جان باختهاند، روسیه منکر بمباران اهداف غیرنظامی شد و ادعا کرد این حادثه را بررسی خواهد کرد.
حمله موشکی روسیه به این زایشگاه در ماریوپل که روز چهارشنبه اتفاق افتاد، به خشم و واکنش جهانی دامن زد و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، آن را «نسلکشی» توصیف کرد.
اما دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، با این ادعا که «نیروهای روسیه به اهداف غیرنظامی شلیک نمیکنند»، افزود: «قطعاً از ارتش خود سؤال خواهیم کرد، زیرا من و شما اطلاعات روشنی در مورد آنچه در آنجا رخ داده است نداریم.»
برخی دیگر از مقامات روسیه نیز اخبار حمله موشکی به زایشگاه را «جعلی» خواندند و ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، نیز گفت: «این تروریسم اطلاعاتی است.»
برخی گزارشهای روز پنجشنبه از تصرف بخشی از شهر ماریوپل به دست روسیه حکایت دارد؛ شهری که روز گذشته خبر حمله موشکی به بیمارستان و زایشگاهی در آن منتشر شده بود.
سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز پنجشنبه گفت که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، از دیدار با ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، برای گفتوگو درباره موضوعات به گفته لاورف «ویژه» خودداری نخواهد کرد.
لاوروف این اظهارات را در کنفرانس خبری پس از مذاکره با همتای اوکراینی خود، دیمیترو کولِبا، در ترکیه بیان کرد.
اولین دور مذاکرات وزرای خارجه روسیه و اوکراین که در جنوب ترکیه برگزار میشود، روز پنجشنبه بدون اعلام نتیجهای از سوی طرفین به پایان رسید.
موزه «هرمیتاژ» روسیه در شهر سن پترزبورگ خواستار بازگشت آثار هنری این موزه دولتی از ایتالیا تا پایان ماه جاری میلادی شد.
این موزه دلیل خواسته خود را تاثیر پیامدهای تهاجم روسیه به اوکراین بر بخش فرهنگ اعلام کرده است.
آثار بهنمایش درآمده از موزه هرمیتاژ در شهر میلانِ ایتالیا شامل مجسمه «کوپید بالدار کانوا» و نقاشی «زن جوان با کلاه پر» میشود.
وانگ یی، وزیر خارجه چین، در گفتوگو با همتای فرانسوی خود، ژان ایو لودریان، ابراز امیدواری کرد که «جنگ» در اوکراین «هرچه زودتر» متوقف شود.
این نخستین بار است که وزیر خارجه چین در توصیف اقدام نظامی روسیه علیه اوکراین از واژه «جنگ» استفاده میکند.
مقامات این کشور تاکنون از «تهاجم» خواندن اقدام روسیه و همین طور محکوم کردن آن خودداری کرده بودند.
در همین حال شبکه تلویزیونی دولتی «سیسیتیوی» در چین به نقل از وزیر خارجه این کشور طرفهای درگیری را به حفظ آرامش و جلوگیری از افزایش تنش دعوت کرده است.
دیمیترو کولبا، وزیر خارجه اوکراین، از روسیه خواست تا به منظور رسیدگی به وضعیت نیروگاه اتمی چرنوبیل با آتشبس موافقت کند.
برق این نیروگاه از روز گذشته قطع شده و به نوشته خبرگزاریها این وضعیت حدود ۲۰ تن پسماند هستهای را در معرض خطر قرار داده است.
این پسماندها باید دائماً خنک شوند تا از نشت تشعشعات اتمی جلوگیری شود و اکنون بهطور بالقوه «اوکراین، بلاروس، روسیه و اروپا» در معرض خطر قرار گرفتهاند.
وزیر خارجه اوکراین در یک پیام توئیتری تازه نوشته است: «کل خط تأمین برق نیروگاه هستهای چرنوبیل و تمامی تأسیسات هستهای آن که توسط ارتش روسیه کنترل میشود، آسیب دیده است».
او با اشاره به اینکه ژنراتورهای دیزلی ذخیره در این نیروگاه دارای ظرفیت ۴۸ ساعته برای تأمین برق هستند، گفت: «چرنوبیل برق خود را از دست داده است. من از کل جامعه بینالمللی میخواهم که فوراً از روسیه درخواست آتشبس کنند تا به خدمه تعمیرات اجازه داده شود تا برق را در اسرع وقت بازگردانند».
در همین حال، خبرگزاری روسی اینترفکس روز پنجشنبه از قول پاول سوروکین، معاون وزیر انرژی روسیه، نوشت که بلاروس «مقدمات لازم را برای بازگرداندن برق به نیروگاه هستهای چرنوبیل فراهم کرده است».
این خبرگزاری توضیح بیشتری در مورد این «مقدمات» نداده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه اعلام کرد که ارتباطش با تجهیزات نظارتی در نیروگاه زاپوریژیا را از دست داده است و یک روز پس از آن نیز گزارشی از وقفه پایشی مشابه در چرنوبیل منتشر کرد.
خبرنگاران رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی خبر میدهند که تحلیلگران با استفاده از اطلاعات منبع باز، از پنجم اسفند، یعنی از روز آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، میتوانند نابودی ۱۵۶ تانک روسی در اوکراین را تأیید کنند.
آماری که این تحلیلگران به آن رسیدهاند از این قرار است:
روسیه در این تهاجم تاکنون ۲۹۹ دستگاه وسیله نقلیه نظامی (اعم از کامیون، خودرو، جیپ)، ۱۵۶ عراده تانک، ۲۴ سامانه موشکی زمینبههوا، ۱۱ فروند بالگرد، ۱۱ فروند هواپیما و یک سامانه راداری از دست داده است.
در همین بازه زمانی، طرف اوکراینی نیز ۷۰ دستگاه وسیله نقلیه نظامی (اعم از کامیون، خودرو، جیپ)، ۴۶ عراده تانک، ۹ سامانه موشکی زمینبههوا، ۸ فروند هواپیما و ۵ سامانه راداری از دست داده است.
در حالی که نیروهای روسیه هر روز به پایتخت اوکراین نزدیکتر میشوند، ویتالی کلیچکو، شهردار کییف، روز پنجشنبه گفت از زمان آغاز تهاجم روسیه تا کنون نیمی از جمعیت کییف این شهر را ترک کردهاند.
کلانشهر کییف بیش از ۳.۵ میلیون نفر جمعیت داشت اما در حال حاضر، به گفته کلیچکو، کمتر از دو میلیون نفر در این شهر زندگی میکنند.
از زمان آغاز جنگ، نبردهای شدیدی در اطراف پایتخت اوکراین در جریان است و شهردار کییف روز پنجشنبه گفت: «کییف به یک قلعه تبدیل شده است. هر خیابان، هر ساختمان و هر ایست بازرسی در شهر مستحکم شده است».
یک روز پیشتر، شورای شهر کییف اعلام کرد که ساکنان این شهر هنوز به آب و برق دسترسی دارند. این امر در مورد ساکنان برخی دیگر از شهرهای اوکراین که در آن درگیریهای شدیدی وجود دارد، ازجمله شهر بندری ماریوپل، صادق نیست.
رئیسجمهوری روسیه روز پنجشنبه اذعان کرد که تأثیر تحریمهای جهانی علیه کشورش «احساس میشود» و تحریمهای غرب را «نامشروع» خواند.
ولادیمیر پوتین که در یک جلسه دولت سخن میگفت، اظهار داشت: «واضح است که در چنین لحظاتی تقاضای مردم برای گروههای خاصی از کالاها همیشه افزایش مییابد، اما شک نداریم که با آرامش تمام این مشکلات را حل خواهیم کرد».
او افزود: «مردم به تدریج جهت را پیدا میکنند و میفهمند که هیچ رویدادی وجود ندارد که ما نتوانیم آن را حلوفصل کنیم».
در همین جلسه، آنتون سیلوانوف، وزیر دارایی روسیه، به مسدود کردن ذخایر طلا و ارز خارجی روسیه توسط کشورهای غربی اعتراض کرد و گفت که روسیه بدهیهای خارجی خود را به روبل پرداخت خواهد کرد.