گزارشگر ویژه سازمان ملل خواستار توقف آزار خبرنگاران و مدافعان حقوق بشر در ایران شد
گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور مدافعان حقوق بشر احکام زندان الهه محمدی و نیلوفر حامدی، روزنامهنگاران محبوس، و صالح نیکبخت، وکیل خانواده مهسا امینی، را «ناراحتکننده» خواند.
مری لالور در شبکه ایکس (توئیتر سابق) به زبان فارسی نوشت که «ایران باید آزار و اذیت گسترده مدافعان حقوق بشر و خبرنگاران را متوقف کند.»
بنا به اعلام روز ۳۰ مهر مرکز رسانه قوه قضائیه، دادگاه انقلاب اسلامی تهران بیش از یک سال پس از بازداشت الهه محمدی و نیلوفر حامدی به دلیل تهیه گزارش درباره جان باختن و تشییع پیکر مهسا امینی، آنها را به ترتیب به ۱۲ و ۱۱ سال زندان محکوم کرد که این احکام با واکنش گسترده روزنامهنگاران و فعالان سیاسی مواجه شد.
چند روز پیشتر نیز صالح نیکبخت، وکیل خانواده مهسا امینی، در دادگاه انقلاب اسلامی تهران به اتهام «فعالیت تبلیغی علیه نظام» که مصداق آن مصاحبه با رسانههای خارج کشور از جمله رادیوفردا اعلام شده، به یک سال زندان و مجازات تکمیلی محکوم شد.
روزنامههای شرق و هممیهن عکس خبرنگاران زندانی خود را در صفحه اول قرار ندادند
خواهر الهه محمدی، روزنامهنگار زندانی، در یک توئیت گفته است که روزنامه اعتماد به دلیل انتشار عکس خواهرش و نیلوفر حامدی، دیگر روزنامهنگار زندانی، روز دوشنبه یکم آبان کمیاب شد.
این در حالی است که به گفته الناز محمدی، روزنامههای شرق و هممیهن از انتشار عکس این دو روزنامهنگار که پیش از بازداشت در این دو رسانه کار میکردند، در صفحه نخست خود خودداری کردهاند.
خبرگزاری میزان، رسانه قوه قضاییه، روز یکشنبه اعلام کرد که درصورت تأیید احکام بدوی از سوی دادگاه تجدید نظر، از مجموع ۱۲ سال حکم الهه محمدی شش سال آن و از مجموع ۱۳ سال حکم نیلوفر حامدی هفت سال آن قابل اجرا خواهد بود.
نیلوفر حامدی برای تهیه گزارشی از وضعیت مهسا امینی پس از بازداشت و انتقال به بیمارستان کسری در تهران و الهه محمدی، پس از انتشار گزارشی از مراسم خاکسپاری او در سقز بیش از یک سال است که در بازداشت بهسر میبرند.
۵۷ فعال سیاسی دعوت مستقیم یا غیرمستقیم به حمله نظامی علیه ایران را محکوم کردند
این نامه در واکنش به موضعگیری سازمان «اتحاد علیه ایران هستهای» (UANI) ابراز شده که پس از حمله مرگبار حماس در اسرائیل، خواستار واکنش نظامی به اهدافی در ایران شده بود.
امضاکنندگان این نامه، دعوت به حمله نظامی علیه ایران را محکوم میکنند اما در عین حال در این نامه، سیاستهای جمهوری اسلامی در قبال اسرائیل و فلسطینیان را نیز مخالف منافع ملی و برخلاف آزادی، دموکراسی و صلح دانستهاند.
فرهاد خسروخاور، مهرانگیز کار، پرستو فروهر، حسن یوسفی اشکوری، فرج سرکوهی، مهدیه گلرو، فاطمه حقیقتجو و حسن شریعتمداری از جمله امضاکنندگان این نامه هستند.
گزارشها از «بازداشت» زینب موسوی، کمدین منتقد جمهوری اسلامی
برخی از رسانههای ایران خبر دادهاند زینب موسوی، کمدینی که در فضای مجازی فعال بود، بازداشت شده است.
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه، بدون نام بردن از زینب موسوی، او را «یک خانم فعال در فضای مجازی که با تولید محتوا و انتشار ویدئو با عنوان طنز از خود، اقدام به توهین به مقدسات کرده بود» معرفی کرد و از بازداشت او در روز دوشنبه خبر داد.
این خبرگزاری که قبلا خبر داده بود او ۲۹ مهر احضار و علیهاش اعلام جرم شده است، اعلام کرد که خانم موسوی روز دوشنبه بازداشت شد.
این کمدین در حالی متهم به «توهین به مقدسات» شده است که هفته گذشته ویدئویی طنزآمیز با ماسک شخصیت «بتمن» منتشر شد که در آن با تبلیغات حامیان جمهوری اسلامی درباره «شهادت» در غزه شوخی شده بود.
زینب موسوی مهرماه پارسال و بعد از همراهی با معترضان به جان باختن مهسا امینی نیز بازداشت شده بود و در آذرماه خبر داد به «دو سال زندان» محکوم شده است. اما سپس اعلام شد که او مورد «عفو معیاری» رهبر جمهوری اسلامی قرار گرفته است.
رئیسجمهور ترکیه لایحه عضویت سوئد در ناتو را به پارلمان فرستاد
رئیسجمهور ترکیه روز دوشنبه اول آبان لایحه پذیرش سوئد در ناتو را برای تصویب، به پارلمان کشورش فرستاد.
رجب طیب اردوغان تصویب این لایحه را با طرح این اتهام که استکهلم با شبهنظامیان کرد ساکن سوئد با ملایمت برخورد میکند، به تأخیر میانداخت. ترکیه همچنین از مجموعه رخدادهای «قرآنسوزی» اعتراضی در این کشور خشمگین بود.
در بیانیه کوتاهی که دفتر ریاستجمهوری ترکیه منتشر کرد، آمده است که آقای اردوغان پس از امضای لایحه الحاق سوئد به ناتو، آن را به مجلس ارائه کرده است.
برای عضویت سوئد در ناتو، همه ۳۱ عضو این اتحاد نظامی باید موافقت خود را اعلام کنند ولی ترکیه و مجارستان تاکنون از این اقدام خودداری کردهاند.
سوئد و همسایهاش فنلاند بعد از حمله روسیه به اوکراین در پنجم اسفند سال ۱۴۰۰ به سالها بیطرفی خود پایان دادند و خواهان پیوستن به ناتو شدند.
وکیل شاکیان: کیوان اماموردی، متهم به تجاوز به دهها زن، از اتهام افساد فیالارض «تبرئه» شد
وکیل شاکیان کیوان اماموردی روز دوشنبه خبر داد که دادگاه انقلاب حکم برائت این متهم به تجاوز به دهها زن جوان از اتهام «افساد فیالارض» را صادر کرده است.
شیما قوشه در شبکه ایکس (توئیتر سابق) نوشته که پس از نقض حکم اماموردی در دیوان عالی کشور، شعبه ۲۹ دادگاه انقلاب در اقدامی «بیسابقه» و بدون تشکیل جلسه رسیدگی، این حکم برائت را ابلاغ کرده است.
تیرماه پارسال اعلام شد که کیوان اماموردی در دادگاه بدوی به اعدام محکوم شده است. او اوایل شهریور ۱۳۹۹ در پی افشاگری دهها زن در توئیتر و اینستاگرام بازداشت شده بود.
بهگفتۀ شاکیان، او به قربانیان خود پس از خوراندن مشروب حاوی مواد بیهوشکننده تجاوز میکرد. اما کیوان اماموردی در جریان تحقیقات اتهامات مطرحشده را رد کرد و گفت که این افراد با رضایت خودشان به خانه او رفتهاند.
سفارت عراق واردات چند محصول کشاورزی از ایران را ممنوع اعلام کرد
یک مقام سازمان توسعه تجارت ایران خبر داد در حالی که ۲۰ درصد از صادرات ایران به عراق در نیمه اول امسال محصولات کشاورزی بوده است، بغداد ورود برخی محصولات کشاورزی را ممنوع اعلام کرده است.
به گفته مدیرکل غرب آسیای سازمان توسعه تجارت ایران، بخش رایزنی بازرگانی سفارت عراق در تهران اعلام کرده است که ورود برخی محصولات کشاورزی مانند گوجه فرنگی، خیار و هندوانه به شکل موقت و واردات سیبزمینی تا اطلاع ثانوی به این کشور ممنوع است.
فرزاد پیلتن افزوده است که این تصمیم عراق برای حمایت از تولیدات داخلی خود اتخاذ شده است.
بر اساس اطلاعاتی که سازمان توسعه تجارت ایران پیش از این منتشر کرده بود، در شش ماه اول امسال ارزش واردات ایران به عراق به ۴.۵ میلیارد دلار رسیده و عراق مقصد اصلی محصولات صنعتی و کشاورزی ایران بوده است.
وزیر خارجه چین این هفته به واشینگتن سفر میکند
وزارت خارجه ایالات متحده روز دوشنبه اعلام کرد که وانگ یی، وزیر خارجه چین، و آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، طی هفته جاری در واشینگتن دیدار میکنند.
این وزارتخانه در اطلاعیهای گفت که آقای بلینکن و آقای وانگ در راستای تلاشهای مستمر دو کشور برای مدیریت مسئولانه روابط ایالات متحده و چین و حفظ کانالهای ارتباطی، با یکدیگر دیدار و درباره مجموعهای از مسائل دوجانبه، منطقهای و بینالمللی گفتوگو خواهند کرد.
نشستهای دوجانبه آنتونی بلینکن و وانگ یی برای روزهای پنجشنبه تا شنبه در واشینگتن برنامهریزی شده است. ایالات متحده از وانگ یی در ماه اوت و پس از برکناری چین گانگ از سمت وزیر خارجه، برای سفر به واشینگتن دعوت کرده بود.
علیرغم سفرهای اخیر بلینکن و سایر مقامات عالی رتبه ایالات متحده به چین، روابط بین اشینگتن و پکن مدتیست که در سطح پایینی قرار دارد که از جمله دلایل آن حمایت چین از روسیه در جنگ اوکراین و همچنین تهدیدهای پکن علیه تایوان است.
زنان ایسلندی برای برابری جنسیتی بیشتر دست به اعتصاب میزنند
اتحادیههای کارگری ایسلند خبر دادند که دهها هزار زن ایسلندی، از جمله نخستوزیر این کشور، از روز سهشنبه دوم آبان، در اعتراض به نابرابری جنسیتی در این کشور دست به اعتصاب خواهند زد.
ایسلند به عنوان یکی از مترقیترین کشورهای جهان از نظر برابری جنسیتی شناخته میشود و ۱۴ سال پیاپی در صدر جدول شاخص شکاف جنسیتی مجمع جهانی اقتصاد قرار گرفته است.
اما به گزارش خبرگزاری رویترز، بر اساس آمار دولت ایسلند، در برخی از صنایع و حرفهها، زنان حداقل ۲۰ درصد کمتر از مردان ایسلندی درآمد دارند و مطالعهای نیز در دانشگاه ایسلند نشان داد که چهل درصد از زنان ایسلندی در طول زندگی خود تجربه خشونت از سوی مردان و خشونت جنسی دارند.
فرییا استاینگریمزدوتیر، سازماندهنده این اعتصاب به رویترز گفت که ایسلند را «بهشت برابری» نامیدهاند «اما اینگونه نیست. او افزود که «حرفههایی که اکثریت شاغلان آن زن هستند، مانند خدمات مراقبتهای بهداشتی و مراقبت از کودکان هنوز کمارزش بهحساب میآیند و دستمزد آنها بسیار پایین است.»
کاترین یاکوبسدوتیر، نخستوزیر ایسلند نیز به رسانههای این کشور گفته است که قصد دارد در اعتصاب شرکت کند و سر کار نیاید.
سازماندهندگان این اعتصاب از مردان خواستهاند تا با «بر عهده گرفتن مسئولیتهای اضافی» در خانه و محل کار، حمایت خود را از زنان اعتصابکننده نشان داده و به آنها امکان اعتصاب بدهند.
این هفتمین بار است که زنان در ایسلند برای برابری جنسیتی دست به اعتصاب میزنند. اولین اعتصاب در ۲۴ اکتبر ۱۹۷۵ صورت گرفت.
عکسی از تظاهرات زنان در ایسلند در سال ۱۹۷۵:
تاکید دوباره وزارت ارشاد بر محرومیت بازیگران زن مخالف حجاب اجباری از کار
سازمان سینمایی وابسته به وزارت ارشاد جمهوری اسلامی بار دیگر اعلام کرد بازیگرانی که در مخالفت با حجاب اجباری، بدون حجاب در اماکن عمومی ظاهر شدهاند، حق بازی در فیلمهای سینمایی را ندارند.
معاون نظارت و ارزشیابی سازمان سینمایی در گفتوگو با خبرگزاری دولتی ایرنا که روز دوشنبه منتشر شد، گفت بازیگرانی که «کشف حجاب» کردند «به دلیل محدودیتی که برایشان وجود دارد نمیتوانند در فیلمهای سینمایی بازی کنند.»
حبیب ایلبیگی افزود: «آثار قبلیشان به تدریج منتشر میشود که مالکان فیلمها متضرر نشوند. چون سرمایه زیادی خرج شده است. ولی از این به بعد نمیتوانند در فیلم جدیدی بازی کنند.»
مقامهای جمهوری اسلامی عبارت «کشف حجاب» را در مورد زنان مخالف حجاب اسلامی یا مخالف حجاب اجباری به کار میبرند.
در خردادماه، معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی در نامهای تهیهکنندگان سینما را تهدید کرده بود که در صورت همکاری با بازیگرانی که «کشف حجاب» کردهاند، برای گرفتن پروانه نمایش دچار مشکل خواهند شد.
ایلبیگی در این نامه که خطاب به رئیس اتحادیه تهیهکنندگان سینما نوشته شده بود، تهیهکنندگان سینما را تهدید کرد: «در صورت هر گونه همکاری [با این بازیگران] چنانچه هنگام اخذ پروانه نمایش با مشکل مواجه شوند، شخصاً مسئول بوده و باید پاسخگوی عملکرد خود و تبعات آن باشند.»
ایل بیگی همچنین در گفتوگو با ایرنا تایید کرد که برخی از بازیگران و فیلمسازان در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی»، صرفا به دلیل اظهارنظر سیاسی دچار ممنوعیت از کار شدند.
او تعداد این هنرمندان را مشخص نکرد اما مدعی شد که وزارت ارشاد تلاش میکند «که مشکلشان برطرف شود و بتوانند کار کنند.»