ابراز شگفتی هند از محکوم شدن هشت شهروند خود به اعدام در قطر
دولت هند میگوید از حکم اعدام برای هشت شهروند این کشور که سال گذشته در دوحه بازداشت شدند «بهشدت شوکه شده» و این موضوع را با مقامات قطر در میان خواهد گذاشت.
به گفته مقامات هندی، این هشت نفر «سربازان سابق نیروی دریایی هند» هستند که «برای آموزش پرسنل نیروی دریایی قطر به این کشور رفته بودند».
وزارت خارجه هند روز پنجشنبه در بیانیهای اعلام کرد که با اعضای خانواده افراد محکوم به اعدام در ارتباط است و «در حال بررسی همه گزینههای قانونی» در این زمینه است.
این وزارتخانه جزئیاتی در مورد اتهامات یا حکم و نام این افراد منتشر نکرده و مقامات قطری نیز در این زمینه به سوال رسانههای بینالمللی پاسخ ندادهاند.
بر اساس آمار سازمان ملل متحد، صدها هزار هندی بخش بزرگی از نیروی کار خارجی قطر را تأمین میکنند.
«هنوز پیکر آرمیتا گراوند به خانوادهاش تحویل داده نشده است»
رسانههای حکومتی در ایران روز شنبه، ششم آبان، اعلام کردند که آرمیتا گراوند، دختر نوجوانی که پس از بیهوشی در متروی تهران به بیمارستان منتقل شد و به کما رفت، جان باخته است.
در همین حال، رادیوفردا مطلع شده است که ماموران امنیتی به خانواده آرمیتا گفتهاند که اجازه انتقال و دفن آرمیتا «در روستای خودشان را نمیدهند و به شرطی پیکر او را تحویل خواهند داد که در تهران دفن شود».
اما، به گفته منبع رادیوفردا، «حتی با این شرایط هم تاکنون پیکر آرمیتا تحویل داده نشده.»
بانک مرکزی ایران تأیید کرد از منابع آزاد شده در قطر استفاده نکرده است
بانک مرکزی ایران در گزارش عملکرد واردات شش ماهه اول امسال اذعان کرده است که از ۶ میلیارد دلار ذخایر ارزی آزاد شده در کره جنوبی که به بانکهای قطری منتقل شده، استفاده نکرده است.
در این گزارش که خبرگزاری ایسنا روز شنبه ۶ آبان منتشر کرده، با اشاره به افزایش واردات «کالاهای اولیه، واسطهای، سرمایهای و مصرفی» در نیمه اول امسال نسبت به نیمه اول پارسال، گفته شده که بانک مرکزی ارز مورد نیاز واردات را بدون استفاده از ذخایر آزاد شده تأمین کرده است.
روز جمعه وزیر خزانهداری آمریکا اعلام کرد جمهوری اسلامی هنوز حتی به «یک پِنی» از شش میلیارد دلار داراییهای آزاد شده خود در قطر دست نزده است.
جنت یلن در واکنش به انتقادات از حمله حماس به اسرائیل بعد از رفع انسداد شش میلیارد دلار از داراییهای ایران گفت: این منابع، دستنخورده باقی مانده و آمریکا نیز اقداماتی برای قطع دسترسی حماس به منابع مالی انجام داده است.
بانک مرکزی ایران همچنین تأیید کرده که در نیمه اول امسال، ارزش صادرات کالا از ایران به کشورهای خارجی کاهش داشته است و رئیس اتاق بازرگانی مشترک ایران و چین هم به خبرگزاری مهر گفته ارزش صادرات نیمه اول امسال ۳ درصد از مدت مشابه سال قبل کمتر است.
سهم ایران از صادرات جهانی فرش از ۶۷ درصد به «نیم درصد» رسید
عضو اتاق بازرگانی ایران از سقوط سهم ایران در بازار جهانی فرش از ۶۷ درصد در ابتدای انقلاب اسلامی به نیم درصد خبر داده و نسبت به بیکاری بیش از ۲ میلیون بافنده فرش در کشور هشدار داده است.
احد عظیمزاده که در عین حال رئیس اتحادیه فرشفروشان تبریز است، روز شنبه به خبرگزاری ایلنا گفت هند و پاکستان و نپال بازارها را اشغال کردهاند.
او تصریح کرد: «صادرات فرش ایران قبل از انقلاب ۶۷ درصد بود که بعد از آن به ۴۲، ۳۵، ۲۸ درصد، دو سال پیش به ۱۷ درصد و اکنون به نیم درصد رسیده است».
احد عظیمزاده در ادامه گفت٬ دولت صادرات را «فلج» کرده و برای فرش تعهد ارزی در نظر گرفته، در حالی که ما مواد را آزاد خریداری میکنیم و دولت ارزی در اختیار ما قرار نمیدهد.
عبدالله بهرامی مدیرعامل اتحادیه سراسری تعاونیهای تولیدکنندگان فرش دستباف ایران نیز روز چهارشنبه ۲۵ مرداد اعلام کرد که صادرات فرش دستباف ایران طی ۱۰ سال گذشته یک دهم شده و از سالانه ۵۰۰ میلیون دلار به ۵۰ میلیون دلار در سال رسیده است.
بر اساس آمارهای شرکت بینالمللی تحقیقات و مشاوره تحلیل بازار جهانی (IMARC) ارزش بازار جهانی فرش در سال گذشته بالای ۶۰ میلیارد دلار بوده و انتظار میرود تا سال ۲۰۲۸ به بالای ۷۷ میلیارد دلار برسد.
وعده «استخدام ۴۰ هزار تن» از اعضای خانوادههای کشتهشدگان و رزمندگان جنگ هشت ساله
رئیس موسسهای به نام «طنین ایثارگران کشور» روز شنبه ۶ آبان اعلام کرد ۴۰ هزار نفر از اعضای خانوادههای «شهدا و ایثارگران» توسط این موسسه استخدام میشوند.
اسماعیل بیگمحمدی به خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، گفته است در چند استان سولههایی برای راهاندازی «تولیدیهای کوچک و زود بازده شامل بسته بندی مواد غذایی، حبوبات و خشکبار» در نظر گرفته شده و «استخدام» در آنها شامل همه خانوادههای «شهدا و ایثارگران» میشود.
او ادعا کرده این ۴۰ هزار نفر با «قراردادهای سه ساله» مشغول به کار میشوند و بعد از سه سال به استخدام تولیدیها درخواهند آمد.
بیگمحمدی همچنین خبر داده است که زمین برای احداث این تولیدیها که به گفته او تا پایان امسال در ۱۵ استان تأسیس میشوند، از طرف دولت تامین خواهد شد، اما به جزئیات بیشتری در این زمینه اشاره نکرده است.
بنیاد شهید و سایر نهادهای مرتبط، به افرادی که در جنگ هشت ساله ایران و عراق جنگیدند، «ایثارگر» میگویند.
واکنش به جانباختن آرمیتا؛ آمریکا: خشونت حکومتی علیه زنان در ایران ویرانگر بوده است
آبرام پیلی، معاون نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، روز شنبه در واکنش به جانباختن آرمیتا گراوند، دانش آموز ۱۷ ساله، از «خشونت» جمهوری اسلامی علیه زنان و دختران انتقاد کرد.
این مقام آمریکایی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «به سوگ از دست دادن آرمیتا گراوند، نشستهایم، دختر جوانی که اکنون بر اثر تعرض به دلیل بی حجابی در متروی تهران در اوایل ماه جاری جان خود را از دست داده است. خشونت حکومتی [جمهوری اسلامی] ایران علیه زنان و دختران برای بسیاری از خانوادهها در ایران و خارج از کشور ویرانگر بوده است.»
واکنش سینماگران ایرانی به جان باختن آرمیتا گراوند؛ از «خون جگر» تا وعده «آتشفشان»
تعدادی از سینماگران سرشناس ایرانی در صفحات خود در شبکههای اجتماعی به جان باختن آرمیتا گراوند بعد از چهار هفته اغما واکنش نشان دادند.
هانیه توسلی، بازیگر شناختهشده، با انتشار متنی در صفحه اینستاگرام خود با اشاره به این که آرمیتا فقط ۱۷ سال داشت، نوشت: «زندگیمان کابوس است. چشمانم از اشک ریختن خسته شده. فقط مات و مبهوتم. با دردی سنگین در قلبم. درد است؟ خشم است؟ غصه؟ نمی دانم.»
هنگامه قاضیانی، دیگر بازیگر سینمای ایران که سال گذشته به دلیل کنار گذاشتن حجاب اجباری بازداشت شد و هفته گذشته نامش به عنوان یکی از بازیگران «ممنوعالکار» اعلام شد، در یک استوری اینستاگرامی با اشاره به جان باختن آرمیتا گراوند و خطاب به او نوشت: «این آبان که عجیب تشنه خون است. کنار خون تنت میایستم. و زمان از ما بهتر میداند که قصه چیست و صبر آسمان کی سرمیرسد؟»
مریم بوبانی، دیگر بازیگر مخالف حجاب اجباری هم در این باره نوشت: «چه خون جگرها میخورند مادران، پدران تا نهال نازکشان بالنده شود. چه خونِ جگرها میخورند مادران، پدران آنگاه که نهال نازکشان در باد میشکند.»
تهمینه میلانی، کارگردان سینما، هم در صفحه اینستاگرامش با انتشار عکسی از آرمیتا گراوند، جان باختن او را «درد جانکاه» خواند و نوشت مشخص نیست در بیخبری بر او چه گذشته است.
مصطفی آلاحمد، فیلمساز منتقد جمهوری اسلامی، نیز در صفحه اینستاگرام خود در کنار عکس این نوجوان جانباخته تأکید کرد: «هیچکس نمیتواند زن بودن را از بین ببرد... «کهنه» میمیرد. همانگونه که اکنون مرده است.»
مهناز افشار، بازیگری که از ایران مهاجرت کرده است، در شبکه ایکس (توئیتر سابق) با نوشتن هشتگ «آرمیتا گراوند، نوشت:«جمهوری اسلامی خودش نشان داد و ثابت کرد که قاتل امید، آزادی و زندگیست.»
بهمن قبادی، کارگردان مهاجر ایرانی، در یک استوری اینستاگرامی در کنار انتشار جان باختن آرمیتا نوشت: «گرمانشاه او را امروز فریاد خواهد زد، همچون مردم شجاع سقز که ژینا را اسم رمز کردند.»
محمد عمرانی، دیگر بازیگر مهاجر، نیز در یک استوری اینستاگرامی نوشت: «شاحه گلی که بر سر کوهی روییده باشد، با گذشت زمان پژمرده میشود و به جای آن آتشفشانی سربرمیکشد.»
رسانههای حکومتی در ایران روز شنبه، ششم آبان، اعلام کردند که آرمیتا گراوند، دختر نوجوانی که پس از بیهوشی در متروی تهران به بیمارستان منتقل شد و به کما رفت، جان باخته است.
واکنشها در داخل ایران به جانباختن آرمیتا گراوند؛ «رد خون»
تعدادی از فعالان سیاسی و اجتماعی و روزنامهنگاران مقیم ایران بعد از جان باختن آرمیتا گراوند، به این خبر که به شکل رسمی در روز شنبه اعلام شد، واکنش نشان دادهاند.
حسین رونقی، فعال سیاسی مخالف جمهوری اسلامی که سال گذشته در جریان اعتراضهای سراسری ایران بازداشت و زندانی شده بود، در شبکه ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «میگويند: آرمیتا «درگذشت»! نه، او کشته شد. چراکه اینجا به مرگ طبیعی درگذشتن انسانها، مدتهاست غیرطبیعی شده است.»
آقای رونقی آرمیتا گراوند را «قربانی قتل حکومتی» دانست و درباره کسانی که مسئول این اتفاق است، نوشت: «بدانند که سرانجام روزی در پیشگاه عدالت و مقابل چشمان زخم خوردهی ایران، محاکمه خواهند شد.»
آرش صادقی، دیگر زندانی سیاسی سالهای اخیر، نیز با ستایش از شجاعت آرمیتا در کنار گذاشتن حجاب اجباری هنگام حضور در مترو گفته است که او «اقدام شجاعانه خود را برای آزادی حق پوشش با دلی پر امید در پیش گرفت. این امید و این اقدام نام او را در تاریخ جاودانه کرد.»
علی شریفی زارچی، استاد دانشگاه صنعتی شریف، که خبر اخراج او از دانشکاه اخیرا واکنشهایی دربر داشت، در شبکه ایکس با به کار بردن هشتگ «آرمیتا گراوند» نوشت: «آرزو میکنم روزی را که اگر دختری در ایران به زمین افتاد، نیاز نباشد ویدئو منتشر کنند تا بگویند کار ما نبود.»
فاطمه حیدری، خواهر جواد حیدری، از کشتهشدگان اعتراضهای سراسری ۱۴۰۱ نیز در شبکه ایکس نوشت: «بیش از غمگینبودن، خشمگینم. از اینکه یکی دیگه از ماها رو کشتن. آرمیتا گراوند مثل نیکا یک مبارز بود. نوجوانی که بهتر و بیشتر از تمامی ما میدونست چطور برای عقاید و باورهاش بجنگه. کسی که تا پای جونش برای احقاق حقوق ابتدایی خودش ایستاد. اون نیازی به دلسوزی و گریه و زاری ما نداره.»
سارا معصومی، روزنامهنگار حوزه بینالملل، نیز در شبکه ایکس درباره این دختر نوجوان نوشت: «نوشتهاند تو «درگذشتی»، ما سالهاست رد خون را میشناسیم، و امروز تن شهر بوی خون مظلوم میدهد. راستی بالاخره به مادرت همه فیلمها را نشان دادند؟»
الهه خسروی، دیگر روزنامهنگار مقیم ایران، درباره جان باختن آرمیتا گرواند در شبکه ایکس نوشته است: «بچه رو زدند، فرستادند بیمارستان بعد یکی مثل [محمدجواد] ظریف بهشون گفته اگه زدید که بگید ما یه جوری جمعش کنیم.»
زینب زمان، فعال امور زنان، نیز در همین شبکه اجتماعی نوشت: «جان کودکانمان، جان جگرگوشههایمان را میگیرند و ما فقط از خشم دندان به هم میساییم و مشتهایمان را محکمتر میفشاریم و بغضهایمان را مثل فریادمان در گلو خفه میکنیم، درد و خشم را بغل میکنیم و به نظاره مینشینیم.»
روز شنبه، ششم آبان، اعلام شد که آرمیتا گراوند، دختر نوجوانی که پس از بیهوشی در متروی تهران به بیمارستان منتقل شد و به کما رفت، جان باخته است.
یک عضو خانواده گراوند به رادیو فردا گفت که «تحت فشارهای امنیتی» مجبور شدهاند با دفن پیکر او در تهران موافقت کنند و فردا پیکر او در بهشت زهرا تهران به خاک خواهد شد.
وزیر خارجه آلمان: وحشیگری حکومت ایران آینده را از آرمیتا ربود
آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان در واکنش به جانباختن آرمیتا گراوند گفت او تنها یک کودک ۱۶ساله، دانشآموزی بود که هنوز یک زندگی در انتظارش بود.
خانم بائربوک روز شنبه با انتشار پیامی در شبکه ایکس، توئیتر سابق، نوشت، وحشیگری حکومت ایران٬ آینده را او را ربود.
او در ادامه اضافه کرد٬ آینده ایران، جوانان و زنان این کشور است و رژیم نمیتواند آزادی آنها را سرکوب کند.