لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۰۶

مذاکرات نخست‌وزیر اسرائیل با ترامپ درباره «تهدیدهای ایران»

انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا روز سه‌شنبه پنجم نوامبر برگزار شد که در آن دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان، موفق شد کامالا هریس رقیب دموکرات خود را شکست بدهد.

خلاصه رویدادها:

  • آسوشیتدپرس از پیروزی دونالد ترامپ در آریزونا خبر داد و به این ترتیب مجموع آرای الکترال او به ۳۱۲ رای در برابر ۲۲۶ رای کامالا هریس رسید
  • جو بایدن و دونالد ترامپ روز چهارشنبه در کاخ سفید دیدار می‌کنند
  • ترامپ اعلام کرد در دولت جدید او نیکی هیلی و مایک پومپئو حضور نخواهند داشت
  • محمدجواد ظریف خواستار تجدید نظر ترامپ در سیاست «فشار حداکثری» به ایران شد
  • استراتژیست حزب جمهوریخواه می‌گوید سیاست ترامپ درباره جنگ اوکراین «اولویت قرار دادن صلح به جای پس گرفتن زمین‌ها» است
  • ترامپ در اولین حکم انتصاب خود، سوزان وایلز را به عنوان رئیس کارکنان کاخ سفید منصوب کرد
  • برایان هوک: هدف ترامپ انزوای دیپلماتیک و تضعیف اقتصاد رژیم ایران خواهد بود

۰۵:۳۱ ۱۷.۸.۱۴۰۳

آخرین رای الکترال ایالت مین به هریس رسید

با پایان شمارش آرای ایالت مین در شمال شرقی ایالات متحده، آخرین رای الکترال این ایالات نیز به کامالا هریس، نامزد دموکرات‌ها رسید.

ایالت مین ۴ رای الکترال دارد که از این میان ۳ رای به کامالا هریس و یک رای نیز به دونالد ترامپ می‌رسد. این ایالت به همراه نبراسکا تنها ایالت‌هایی در آمریکا هستند که آرای الکترال آنها می‌تواند بین نامزدها تقسیم شود.

ترامپ بامداد چهارشنبه با عبور از مرز ۲۷۰ رای الکترال برنده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا شد.

۰۶:۳۷ ۱۷.۸.۱۴۰۳

نخست‌وزیر ژاپن به‌دنبال دیدار با ترامپ در ماه جاری است

چهار منبع مطلع به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که شیگرو ایشیبا، نخست‌وزیر ژاپن، در صدد است تا قرار ملاقاتی با دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، در اواخر ماه جاری میلادی بگذارد.

شینزو آبه، نخست‌وزیر فقید ژاپن، نخستین رهبر خارجی بود که پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۱۶ ایالات متحده با او دیدار کرد و این دو رهبر توانستند رابطه دوستانه‌ای را با یکدیگر شکل بدهند که منجر به حل‌وفصل چندین موضوع اختلاف برانگیز میان واشینگتن و توکیو شد.

رویترز به نقل از سه منبع خبری خود نوشته که ژاپن می‌خواهد برای دیدار ایشیبا با ترامپ بلافاصله پس از اجلاس گروه ۲۰ که در روزهای ۱۸ و ۱۹ نوامبر در برزیل برگزار می‌شود برنامه‌ریزی کند. یک منبع دیگر نیز رویترز گفته که هدف ژاپن این است که ایشیبا بین راه توقفی در ایالات متحده داشته باشد و با ترامپ دیدار کند.

ایشیبا به خبرنگاران گفت که پنج دقیقه با ترامپ تماس تلفنی داشته و در تلاش است تا در اسرع وقت با او دیدار کند.

۰۷:۳۲ ۱۷.۸.۱۴۰۳

تیم والز از هواداران هریس خواست به «مبارزه» ادامه دهند

تیم والز، فرماندار ایالت مینه‌سوتا، در نخستین واکنش علنی خود پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری، از کامالا هریس تشکر کرد که او را به عنوان یار انتخاباتی خود انتخاب کرده بود و از رای‌دهندگان دموکرات خواست که به «مبارزه» برای ارزش‌های بنیادین کارزار انتخاباتی هریس ادامه دهند.

آقای والز در شبکه اجتماعی ایکس با مخاطب قرار دادن کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده، نوشت: «متشکرم از شما که به من اعتقاد داشتید و مرا به عنوان یار انتخاباتی خود برگزیدید. انجام این کارزار به همراه شما افتخار و امتیاز بزرگی در زندگی من بود.»

وی ادامه داد: «اگرچه نتیجه آن چیزی نبود که می‌خواستیم، اما من سپاسگزار میلیون‌ها آمریکایی هستم که به کارزار ما پیوستند و برای بزرگ‌ترین آرمان‌های ما که عبارتند از بزرگواری، شفقت، و عشق به همسایه تلاش کردند.»

تیم والز در نهایت عنوان کرد: «اکنون بیش از هر زمان دیگری، نیاز داریم که به خاطر آن ارزش‌ها و کشوری که همه ما دوستش داریم به مبارزه ادامه دهید.»

۰۹:۱۷ ۱۷.۸.۱۴۰۳

نگرانی مقامات کره جنوبی از افزایش تعرفه‌ها با به قدرت رسیدن ترامپ

همزمان با افزایش نگرانی‌ها از تأثیر سیاست‌های اقتصادی دونالد ترامپ بر صادرات کره جنوبی، یون سوک یول، رئیس‌جمهور این کشور روز پنجشنبه با دونالد ترامپ گفت‌وگو کرد و پیروزی او در انتخابات را تبریک گفت.

به گفتهٔ یک مقام ارشد کره جنوبی، یون و ترامپ یک تماس تلفنی ۱۲ دقیقه‌ای داشتند و در مورد روابط نزدیک امنیتی و اقتصادی دو کشور گفت‌وگو کردند.

به نوشتهٔ رویترز، پیروزی ترامپ و تأکید او بر سیاستِ «اول آمریکا»، توجه کره جنوبی را به خود جلب کرده و مقامات این کشور از نیمه شب گذشته تلاش کردند برای تغییرات مورد انتظار از سیاست‌های ایالات متحده آماده شوند. از جمله وزارت بازرگانی این کشور ساعاتی پس از پیروزی ترامپ، تشکیل جلسه داد.

پیش‌بینی می‌شود در صورت افزایش تعرفه ها توسط ایالات متحده، به بخشی از صادرات سئول آسیب وارد شود.

وزیر دارایی کره جنوبی در نشست یادشده گفت اگر سیاستی که توسط رئیس جمهور منتخب بر آن تأکید شده، محقق شود، انتظار می رود تأثیر آن بر اقتصاد ما قابل توجه باشد.

۱۰:۱۷ ۱۷.۸.۱۴۰۳

تماس تلفنی اردوغان با ترامپ

دفتر رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، اعلام کرد او شامگاه چهارشنبه در تماس تلفنی با دونالد ترامپ ضمن تبریک پیروزی او، در باره روابط بین دو کشور نیز گفت‌وگو کرد. جزئیات بیشتری در این باره اعلام نشد.

آقای اردوغان پیشتر نیز در پیامی در شبکه‌های اجتماعی با شادباش پیروزی «دوست خود دونالد ترامپ پس از یک مبارزه بزرگ در انتخابات ریاست‌جمهوری»، ابراز امیدواری کرده بود که در این دورهٔ جدید، مناسبات دو کشور تقویت شده و بحران‌های جهانی به‌ویژه مسئله فلسطین و جنگ روسیه- اوکراین به پایان برسد.

ترکیه در دوران ریاست‌جمهوری دولت دموکرات بایدن- هریس، مناسبات به‌شدت بحرانی با مهم‌ترین متحد آمریکا در منطقه، اسرائیل، داشته و از گروه افراطی حماس که آمریکا آن را تروریستی می‌داند، به عنوان نماینده مردم فلسطین حمایت کرده و میزبان شمار زیادی از سران این گروه در خاک خود بوده است.

۱۰:۲۰ ۱۷.۸.۱۴۰۳

چین اعلام کرد به انتخاب مردم آمریکا احترام می‌گذارد

شی جی پینگ، رئیس‌جمهور چین، با تبریک پیروزی دونالد ترامپ ابراز امیدواری کرد که دو کشور با رعایت احترام متقابل در صلح زندگی کرده و در درازمدت همکاری ثمربخشی برای هر دو ملت را در پیش بگیرند.

به گزارش خبرگزاری رسمی چین، شینهوا، وزارت خارجه این کشور نیز روز چهارشنبه در بیانیه‌ای نوشته بود: «ما به انتخاب مردم آمریکا احترام می‌گذاریم و به آقای ترامپ به‌دلیل انتخاب به‌عنوان رئیس‌جمهور آمریکا تبریک می‌گوییم».

دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتی‌ا‌ش، آقای شی را رهبری که توانست در دور نخست ریاست‌جمهوری‌اش روابط خوبی با او برقرار کند و بر احترام آمریکا از نگاه او بیفزاید، توصیف، اما تأکید کرده بود که برای واردات از چین تعرفه ۶۰ درصدی اعمال خواهد کرد.

گزارش‌های رسانه‌های اقتصادی بین‌المللی حاکی بود صنایع چین که سالانه بیش از ۴۰۰ میلیارد دلار صادرات به آمریکا دارند، از تهدیدهای آقای ترامپ نگران شده‌اند، به‌طوری که از مدتی قبل اعلام کردند در صورت بازگشت او به کاخ سفید، انتقال بخش‌های تولیدی خود به سایر کشورهای آسیایی را برای جلوگیری از احتمال پرداخت چنین تعرفه سنگینی بررسی می‌کنند.

اقتصاددانان پیشاپیش پیش‌بینی می‌کنند اجرایی شدن تعرفه‌های ۶۰ درصدی بر تولیدات صادراتی چین به آمریکا، رشد اقتصادی چین را از سال آینده میلادی کاهش دهد.

۱۰:۲۳ ۱۷.۸.۱۴۰۳

اوباما: دموکرات‌ها آمادهٔ انتقال مسالمت‌آمیز قدرت هستند

باراک اوباما، رئیس‌جمهور پیشینِ آمریکا از حزب دموکرات، در پیامی پیروزی دونالد ترامپ را در انتخابات تبریک گفت. او تأکید کرد: «زندگی در دموکراسی اذعان به این است که موضع ما همیشه پیروز نیست و دموکرات‌ها آماده انتقال مسالمت‌آمیز قدرت هستند.»

اوباما افزود این نتیجه «مسلماً چیزی نیست که ما باتوجه به اختلافات‌مان با جمهوری‌خواهان بر سر یک سری مسائل، به آن امیدوار بودیم. اما آمریکا در سال‌های اخیر متحمل سختی‌های زیادی شده و یک روند معکوس در مقابل مسئولین دموکرات در سراسر جهان ایجاد شده و اکنون دیدیم که آمریکا نیز از این امر مصون نیست.»

اوباما در کارزار انتخاباتی کامالا هریس، آقای ترامپ را میلیاردری سالمند و غرغرو به تصویر می‌کشید که به گفته او، از روزی که از «پله‌های طلایی» پایین آمده، دائم در باره مسائل شخصی خود شکایت می‌کند و تنها به فکر «منافع خویش» است. او در یک سخنرانی در شیکاگو نیز رقیب خانم هریس را «ابله» نامید و همچنین در یک گفت‌وگو از حامیان آقای ترامپ ابراز تعجب کرد که چگونه حاضرند به فردی که به اصولی وفادار نیست، رأی بدهند.

باراک اوباما و همسرش، میشل، که در میان آمریکائیان محبوبیت زیادی دارند، پس از اعلام نامزدی خانم هریس در انتخابات به جای جو بایدن در میانه تابستان امسال، در حمایت از خانم هریس سخنرانی‌های زیادی انجام دادند. اوباما در روزهای اخیر به‌ویژه در ایالت‌های حساسی مانند پنسیلوانیا سخنرانی‌های زیادی به نفع خانم هریس برگزار کرد.

تلاش‌های باراک اوباما در کارزار جو بایدن در چهار سال پیش به معاون پیشین او برای ورود به کاخ سفید کمک کرده بود.

۱۱:۴۸ ۱۷.۸.۱۴۰۳

جورج بوش هم پیروزی ترامپ در انتخابات را تبریک گفت

جورج بوش، رئیس‌جمهور پیشین آمریکا، انتخاب دونالد ترامپ به عنوان چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور ایالات متحده را تبریک گفت.

او در پستی در اینستاگرام، حضور پررنگ شهروندان آمریکایی در این انتخابات را نشانهٔ «سلامت جمهوری ما و قدرت نهادهای دموکراتیک ما» توصیف کرد.

بوش که از سال ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۹ رئیس‌جمهور آمریکا بود، در عین حال از جو بایدن رئيس‌جمهور فعلی و کامالا هریس، رقیب ترامپ از حزب دموکرات، تشکر کرد.

در پیام تبریک بوش آمده که او و همسرش لورا برای موفقیت رهبران جدید آمریکا در همهٔ سطوح دعا می‌کنند.

۱۲:۰۲ ۱۷.۸.۱۴۰۳

ایران: انتخابات آمریکا فرصتی برای بازنگریِ رویکردهای ناصواب گذشته است

سخنگوی وزارت خارجه ایران می‌گوید جمهوری اسلامی از سیاست‌ها و رویکردهای دولت‌های مختلف آمریکا «تجربیات بسیار تلخی» دارد و آنچه برای ایران مهم و ملاک ارزیابی است «عملکرد» دولت آمریکا است.

اسماعیل بقایی روز پنجشنبه ابراز امیدواری کرد که این انتخابات برای دولت آمریکا، به گفته او، «فرصتی برای بازبینی و بازنگری در رویکردهای ناصواب گذشته» باشد.

فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت مسعود پزشکیان، نیز پیشتر در واکنش به پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا گفته بود این‌که چه کسی در انتخابات آمریکا پیروز شود «ربط مشخصی» به ایران ندارد.

پیش از این عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، هم گفته بود: «ما برای انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا و این‌که چه کسی انتخاب شود، چندان ارزشی قائل نیستیم».

دونالد ترامپ در نخستین دورهٔ ریاست‌جمهوری خود از برجام خارج شد، فشارهای حداکثری و تحریم‌های گسترده‌ای بر جمهوری اسلامی اِعمال کرد و دستور کشتن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس جمهوری اسلامی، را داد.

۱۲:۵۵ ۱۷.۸.۱۴۰۳

انتظار برای اعلام نرخ بهرهٔ بانکی در آمریکا در شرایط پیچیدهٔ پس از انتخابات

بانک مرکزی آمریکا قرار است تا ساعاتی دیگر نرخ بهره و جزئیاتی از برنامه‌های این نهاد برای سال ۲۰۲۵ را اعلام کند.

ادامهٔ روند کاهشی تورم در ایالات متحده،‌ این انتظار را ایجاد کرده که جروم پاول، رئیس فدرال رزرو ایالات متحده، برای دومین بار پیاپی از کاهش نرخ بهره خبر بدهد.

این در حالی‌ است که پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری باعث پیچیده‌ شدن وضعیت شده است؛ چراکه اقتصاددانان بسیاری، برنامه‌های اقتصادی رئیس‌جمهور منتخب را «تورم‌زا» ارزیابی می‌کنند.

برنامه آقای ترامپ برای افزایش تعرفه واردات به دست‌کم ۱۰ درصد و افزایش شدید تعرفه واردات محصولات ساخت چین از یک‌سو و اجرای برنامه اخراج گسترده مهاجران غیر قانونی از سوی دیگر، باعث اوج‌گیری دوباره تورم در این کشور خواهد شد.

موضوعی که به رغم کاهش نرخ تورم سالانه به حدود ۲.۱ درصد در ماه سپتامبر گذشته، احتمالاً مانع ادامه برنامه بانک مرکزی برای کاهش بیشتر نرخ تورم خواهد شد.

جروم پاول، رئیس فدرال رزرو ایالات متحده در کنار دونالد ترامپ
جروم پاول، رئیس فدرال رزرو ایالات متحده در کنار دونالد ترامپ

پس از آن‌که بانک مرکزی ایالات متحده با کاهشی نیم درصدی، نرخ بهره را ۴.۹ درصد اعلام کرد، انتظار می‌رفت که تا پایان امسال، شاهد دو کاهش ۰.۲۵ درصدی دیگر هم باشیم: یک‌بار امروز و بار دوم در ماه دسامبر. کارشناسان اقتصادی امیدوار بودند که بانک مرکزی بتواند در سال ۲۰۲۵ هم دست‌کم چهار بار دیگر نرخ بهره را کاهش دهد.

همزمان برگزیده‌ شدن آقای ترامپ به نگرانی‌ها از احتمال دخالت کاخ سفید در سیاست‌های بانک مرکزی هم دامن زده است. دونالد ترامپ پیشتر ادعا کرده‌ بود که رئیس‌جمهور باید در تصمیم‌های بانک مرکزی در مورد تعیین نرخ بهره نقش داشته باشد.

بانک مرکزی ایالات متحده، سال‌های طولانی استقلال خود را از نهادهای سیاسی حفظ کرده و درباره نعیین نرخ بهره مستقلاً تصمیم‌گیری کرده است. اما پس از آنکه جروم پاول برای مقابله با تورم فزاینده در دوره نخست ریاست‌جمهوری آقای ترامپ نرخ بهره را افزایش داد، هدف حملات علنی رئیس‌جمهور قرار گرفت.

نرخ بهره بانک مرکزی ایالات متحده به عنوان شاخصی برای تعیین نرخ بهره بانک‌های مرکزی در اروپا و آسیا هم در نظر گرفته می‌شود. بانک مرکزی سوئد با توجه به پیچیده‌شدن شرایط بانک مرکزی ایالات متحده و در آستانه بیانیه جروم پاول، از کاهش نیم درصدی نرخ بهره، از ۳.۲۵ درصد به ۲.۷۵ درصد خبر داد.

همزمان بانک مرکزی بریتانیا هم قرار است امروز برای دومین بار طی سه ماه اخیر، نرخ بهره خود را کاهش دهد. گرچه تورم بریتانیا در ماه سپتامبر به ۱.۷ درصد،‌ یعنی پایین‌ترین میزان از بیش از سه سال پیش کاهش یافته بود، اما ادامهٔ جنگ اوکراین و سیاست‌های اقتصادی ایالات متحده ممکن است به افزایش مجدد تورم در این کشور هم منجر شود.

بیشتر

XS
SM
MD
LG