نگاه روزنامههای تهران به انفجار و آتشسوزی در بندر رجایی
انفجار و آتشسوزی در اسکله بندر رجایی به صفحه اول بیشتر روزنامههای صبح تهران راه یافته و این روزنامهها با تیترهایی مانند شوک، تراژدی و معما به این انفجار پرداختهاند.
وزارت بهداشت شمار مصدومان را بیش از هزار نفر اعلام کرد
وزارت بهداشت ایران در نخستین دقایق بامداد یکشنبه مصدومان انفجار و آتشسوزی در بندر رجایی را که در بیمارستان پذیرش شده بودند ۱۰۸۶ نفر اعلام کرد و گفت اکثر آنها ترخیص شدهاند.
حسین کرمانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، با انتشار جدولی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که تاکنون ۷۲۹ نفر ترخیص شدهاند و «از میان ۳۵۷ نفری که به دلایلی متفاوت بستریاند، ۲۱ نفر در آیسییو بستری شدند.»
همچنین به نوشته این مقام وزارت بهداشت، پنج نفر از مصدومان هم «سوختگی بالایی» دارند.
در ساعات پیش از آن اسکندر مومنی، وزیر کشور، تعداد مصدومان را «حدود ۷۵۰ نفر» ذکر کرده بود.
وزیر کشور: شمار کشتهها به ۱۴ نفر افزایش یافت
وزیر کشور ایران اعلام کرد که تعداد فوتیهای انفجار و آتشسوزی در بندر رجایی به ۱۴ تن افزایش یافته است.
اسکندر مومنی اواخر شامگاه شنبه در بندر عباس گفت: «متاسفانه شش نفر دیگر هم به آمار فوتیها اضافه شدند» و آمار جانباختگان به ۱۴ نفر افزایش پیدا کرد.
او همچنین تعداد مصدومان را حدود ۷۵۰ نفر ذکر کرد و گفت با ترخیص تعداد دیگری از آنها، در حال حاضر ۳۰۰ نفر در بیمارستانها بستری هستند.
همچنین پيرحسين كوليوند، رئیس جمعیت هلال احمر ایران، شامگاه شنبه گفت: در حال حاضر ٣٠٠ نفر در بيمارستانهاى بندرعباس بستری هستند و «چند بیمار که نیاز به حمایت بیشتر دارند امشب به تهران اعزام میشوند».
بهدلیل «آلایندههای خطرناک»، شهرستان بندرعباس روز یکشنبه تعطیل اعلام شد
مدیرکل مدیریت بحران استانداری هرمزگان اعلام کرد تمام مدارس، دانشگاهها و ادارات شهرستان بندرعباس در روز یکشنبه ۷ اردیبهشت تعطیل خواهد بود.
پیشتر، فرماندار بندرعباس اعلام کرده بود براساس تصمیم شورای مدیریت استان، روز یکشنبه تمامی مدارس شهرستان بندرعباس تعطیل است.
اعلام تعطیلی کامل در بندرعباس بهدلیل هشدار وزارت بهداشت است که بهدلیل «احتمال انتشار آلایندههایی نظیر آمونیاک، دیاکسید گوگرد و دیاکسید نیتروژن در سطح شهر» شرایط اضطرار آلودگی هوا اعلام کرده است.
انفجار مهیب ظهر امروز در بندر رجایی دقایقی پس از یک آتشسوزی شدید رخ داد و پس از آن آتشسوزی گسترش یافت و مأموران آتشنشانی و امداد هنوز موفق به مهار آن نشدهاند. تازهترین گزارشها در شامگاه از نفوذ آتش به پایانۀ کانتینری این بندر حکایت دارد و وزیر کشور گفته است همچنان بر اطفای حریق تمرکز دارند.
همزمان دود سیاه و غلیظی که ممکن است حاوی «آلایندههای خطرناک» باشد، آسمان بندرعباس را فرا گرفته است.
این در حالی است که مقامات رسمی هنوز هیچگونه اطلاعرسانی از نوع و جنس مواد آتشگرفته در مرحلۀ اول و انفجار مهیب ناشی از آن انجام ندادهاند.
پیامهای ابراز همدردی برخی کشورها با ایران
در پی وقوع انفجار و آتشسوزی گسترده در بندر رجایی در بندرعباس، شماری از کشورها ازجمله قطر، عمان، عربستان سعودی، عراق و روسیه با صدور بیانیههایی با دولت و مردم ایران ابراز همدردی کردند.
وزارت خارجه عربستان سعودی با انتشار بیانیهای، ضمن ابراز همدردی اعلام کرد «آماده ارائه هرگونه کمک به برادران ایرانی هستیم».
سفارت روسیه در تهران نیز اعلام کرد هرگونه درخواست برای کمک فوراً به مسکو منتقل خواهد شد تا تصمیمات لازم بهصورت عملیاتی اتخاذ شود.
وزارت خارجه عراق نیز در بیانیهای، با ابراز تسلیت و همدردی، آمادگی خود را برای ارائه هرگونه کمک بهمنظور کاهش آثار این فاجعه اعلام کرد.
محمد شیاع السودانی، نخستوزیر عراق، نیز به وزیر کشور عراق دستور داد با همتای ایرانی خود برای کسب اطلاعات بیشتر و کمکهای فوری و ممکن تماس بگیرد.
وزیر امور خارجه ترکمنستان هم طی تماس تلفنی با وزیر خارجه ایران مراتب همدردی و تسلیت این کشور را با دولت و مردم ایران ابراز کرد.
دفتر امیر قطر نیز با صدور بیانیهای اعلام کرد شیخ تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر، با ارسال پیامی به مسعود پزشکیان حادثۀ انفجار در بندرعباس را به وی تسلیت گفت.
نفوذ آتش به پایانۀ کانتینری؛ شمار کشتهها به هشت نفر رسید
خبرگزاریهای ایران از مهار نشدن آتشسوزی و نفوذ آن به کانتینرها خبر میدهند. وزیر کشور نیز از افزایش شمار کشتهها به هشت تن خبر داد.
بنا به اعلام وزیر کشور، تا این لحظه حدود ۷۰۰ تا ۷۵۰ نفر مصدوم شدهاند که از این تعداد ۲۱۲ نفر به صورت سرپایی مداوا شدند و سایر مصدومان به مراکز درمانی استان، شهرهای همجوار و حتی استانهای همسایه اعزام شدهاند.
اسکندر مؤمنی همچنین افزود تا این لحظه آمار قطعی کشتهشدگان هشت نفر است. گزارشهایی از مفقود شدن دستکم شش نفر نیز منتشر شده است.
همزمان خبرگزاری تسنیم یا انتشار ویدئوهایی از آتش گرفتن کانتینرها در نزدیکی کانون انفجار اعلام کرد همچنان صدای انفجار هنوز به گوش میرسد.
ویدئوی منتشرشده از خبرگزاری مهر نیز حاکی از انفجارهای پیدرپی کانتینرها در پایانۀ کانتینری بندر رجایی است.
بهدلیل «احتمال انتشار آمونیاک، دیاکسید گوگرد و دیاکسید نیتروژن» در بندرعباس شرایط اضطرار اعلام شد
وزارت بهداشت با اعلام شرایط اضطرار آلودگی هوا در بندرعباس از «احتمال انتشار آلایندههایی نظیر آمونیاک، دیاکسید گوگرد و دیاکسید نیتروژن در سطح شهربندرعباس» خبر داد.
به همین دلیل، در اطلاعیۀ معاون وزارت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان موظف شده نسبت به اطلاعرسانی گسترده درباره ضرورت ماندن مردم در منازل، اجتناب از حضور در فضای آزاد و خودداری از انجام فعالیتهای بدنی در محیط باز اقدام کند. همچنین توصیه شده است پنجرهها بسته نگه داشته شوند تا از نفوذ آلایندهها به داخل منازل جلوگیری شود.
در پی انفجار امروز، دود غلیظ و سیاه آسمان بندرعباس را فراگرفته است.
معاون وزارت بهداشت همچنین خواستار اقدامات لازم برای نمونهبرداری از هوای آزاد برای تعیین نوع گازهای آلاینده شد.
فرماندار بندرعباس هم اعلام کرد براساس تصمیم شورای مدیریت استان، یکشنبه ۷ اردیبهشت تمامی مدارس شهرستان بندرعباس تعطیل خواهد بود.
وزیر کشور: آتشسوزی هنوز مهار نشده است
برخلاف ادعای قبلی برخی خبرگزاریهای ایران ازجمله تسنیم که کنترل آتشسوزی خبر داده بودند، وزیر کشور ایران اعلام کرد آتشسوزی هنوز بهطور کامل مهار نشده است.
اسکندر مؤمنی پس ورود به بندرعباس ضمن اعلام این خبر افزود در حال حاضر «مهار حریق و جلوگیری از سرایت آتش به بقیه نقاط و بررسی علل این حادثه مدنظر است».
یک شرکت امنیت دریایی: «ظاهراً جابهجایی نادرست محموله سوخت جامد موشکهای بالستیک» عامل آتشسوزی بندر رجایی است
آسوشیتدپرس بهنقل از شرکت امنیت دریایی «امبری» میگوید آتشسوزی بندر رجایی «ظاهراً در اثر جابهجایی نادرست محموله سوخت جامد برای موشکهای بالستیک ایران رخ داده است».
این خبرگزاری نوشت که مقامات ایرانی ساعتها پس از انفجار توضیح شفافی درباره علت حادثه ارائه ندادند و تنها ارتباط آن با صنعت نفت کشور را رد کردند.
با این حال، بهگزارش این خبرگزاری، شرکت امنیت دریایی «امبری» مدعی شد که بندر رجایی در ماه مارس میزبان محمولهای از «سوخت موشکی پرکلرات سدیم» بوده است.
سوم بهمن ۱۴۰۳ روزنامه فایننشالتایمز با استناد به اطلاعات امنیتی از مقاماتی در دو کشور غربی گزارش داد که دو کشتی باری ایرانی حامل مادهای برای پیشرانه موشکی قرار است طی چند هفته بعد از آن از چین به ایران حرکت کنند.
بر اساس این گزارش، کشتیهای ایرانی با پرچم ایران، گُلبن و جیران، انتظار میرفت بیش از یک هزار تُن سدیم پرکلرات حمل کنند؛ مادهای که برای تولید آمونیوم پرکلرات، جزء اصلی پیشرانه جامد موشکها، به کار میرود.
۱۱ فروردین امسال نیز نشریۀ نیوزویک بهنقل از یک نهاد ناظر بر مسیر کشتیها گزارش داد که کشتی جیران روز نهم فروردین به بندرعباس رسید.
آسوشیتدپرس نیز، بر مبنای تحلیل دادههای ردیابی کشتیها، حضور یکی از این دو کشتی در فروردینماه در بندر رجایی را تأیید میکند.
جمهوری اسلامی ایران هنوز دریافت این محموله را تأیید نکرده و نمایندگی ایران در سازمان ملل نیز به درخواست آسوشیتدپرس برای اظهارنظر در این باره پاسخ نداده است.
شمار مصدومان از ۷۰۰ نفر گذشت
مدیرکل مدیریت بحران هرمزگان از افزایش شمار مصدومان انفجار به ۷۰۰ نفر خبرداد و در عین حال افزود احتمال افزایش مصدومان همچنان وجود دارد.
بهگفتۀ این مقام مسئول، «بسیاری از مجروحان و مصدومان به صورت سرپایی مرخص میشوند».
مدیرکل مدیریت بحران هرمزگان همچنین گفت: تمام مجروحان به بیمارستانهای سطح شهر بندرعباس منتقل شدهاند و بهمنظور تأمین نیاز مجروحان، از استانهای گیلان، تهران، یزد، همدان، کرمان، خراسان شمالی و اصفهان محمولههای خون به بندرعباس ارسال شده است.