لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۴

بازتاب حضور آمریکا در مذاکرات با ایران در مطبوعات جهان


ویلیام برنز اولین مقام بلندپایه دولت آمریکا ست که طی سه دهه گذشته به طور رسمی با مقامات ایران دیدار می کند. (عکس از AFP)
ویلیام برنز اولین مقام بلندپایه دولت آمریکا ست که طی سه دهه گذشته به طور رسمی با مقامات ایران دیدار می کند. (عکس از AFP)
اعلام رسمی حضور ويليام برنز، در جلسه مذاکره روز شنبه ۲۹ تير ماه ميان ايران و اتحاديه اروپا، بازتاب گسترده ای در مطبوعات امروز جهان داشت.

عصر چهارشنبه ۲۶ تير ماه، کاخ سفيد رسما اعلام کرد که معاون وزير امور خارجه آمريکا را که به عنوان سومين مقام بلند پايه وزات امور خارجه آمريکا شناخته می شود، در مذاکره با جليلی به عنوان «ناظر» و نه برای مذاکره با طرف ايرانی، شرکت خواهد کرد.

اين خبر در حالی مطرح شد که با توجه به انتشار پاسخ ايران به بسته پيشنهادی غرب از سوی يک رسانه فرانسوی و تاييد صحت آن توسط ديپلمات های ارشد اروپايی، مشخص که ايران حاضر به تعليق غنی سازی نشده است.

در اين نامه منوچهر متکی بر ثابت بودن مواضع ايران در قبال پرونده هسته ای خود تاکيد کرده و نوشته است: «ما هيچ قصدی برای تغيير مسير نداريم.»

او همچنين نوشته است که «زمان مذاکرات متکبرانه و نگاه از بالا به ايران به سر رسيده است.»

از سوی ديگر روابط ايران و آمريکا طی هفته های گذشته پس از مانور نظامی ايران برای به نمايش گذاشتن توان موشکی خود افزايش يافته است.

اين مانور در درپی آغاز گمانه زنی ها رسانه های در باره احتمال حمله به ايران اجرا شد.

روز پنجشنبه ۲۷ تير ماه روزنامه لس آنجلس تايمز در مقاله ای با عنوان «طرح آمريکا برای ملاقات با ايران، مذاکرات را گسترده تر می کند» به حضور ويليام برنز، معاون وزارت امور خارجه آمريکا در جلسه مذاکره ميان خاوير سولانا و سعيد جليلی، مذاکره کننده ارشد هسته ای ايران پرداخته است.

اين مقاله شامل گفت وگو با چند منتقد سياست های دولت جرج بوش رييس جمهوری آمريکا است که حضور آمريکا در اين مذاکره را مورد انتقاد قرار داده و آن را رويگردانی از سياست پيشين آمريکا در قبال ايران خوانده است.

منتقدانی که نظرات آنان در مقاله روزنامه لس آنجلس تايمز منعکس شده است در مجموع معتقدند که اين سياست ممکن است ايران را قادر سازد که در جريان سياست های دولت جرج بوش، سنگ اندازی کند.

روزنامه واشينگتن پست هم در يادداشتی تلويحا حضور آمريکا را مورد انتقاد قرار داده و نوشته است که اگر اين ديدار به سرانجامی مثبت برسد، ايران می تواند آن را يک پيروزی ديپلماتيک برای خود قلمداد کند.

روزنامه نيويورک تايمز هم در مقاله ای با عنوان «در سياست آمريکا در قبال ايران، تغيير سياست ديده می شود» شرکت کردن نماينده بلند پايه آمريکا در مذاکرات ايران و غرب را نشان از تغيير سياست دولت بوش در قبال ايران خوانده است.

به اعتقاد نويسنده اين مقاله، اولين تغيير در سياست آمريکا، رها کردن پيش شرط برای ملاقات رودرروی با ايران است.

پيش از اين آمريکا اعلام کرده بود که تنها در صورتی حاضربه مذاکره با ايران است که اين کشور غنی سازی اورانيوم را متوقف کند و اين ملاقات در حالی انجام می شود که ايران اعلام کرده است حاضر به توقف غنی سازی نيست.

تغيير دوم در سياست آمريکا حضور بر سر ميز مذاکرات برای اهميت بخشيدن به مذاکرات روز شنبه است.

روزنامه اينديپندنت، چاپ لندن هم فرستادن نماينده آمريکا به اين مذاکرات را تلاش برای پيشگيری از بروز يک درگيری با ايران تعبير کرده است.

اين روزنامه با اشاره به تنش های اخير در روابط ايران و آمريکا، نوشته است که دولت جرج بوش در حرکتی به منظور پيشگيری از بروز درگيری در شش ماه پايانی عمر خود اين نماينده را به مذاکرات فرستاده است.

سعيد جليلی، دبير شورای امنيت ملی ايران و نماينده رهبر ايران در اين شورا در حالی روز شنبه در ژنو به ديدار خاوير سولانا و نمايندگان کشور های عضو گروه پنج بعلاوه یک خواهد رفت که ايران به دنبال سرپيچی از عمل به خواست قطعنامه سوم شورای امنيت سازمان ملل، در آستانه تحريم های شديد اقتصادی و سياسی قرار گرفته است.
XS
SM
MD
LG