دو ایستگاه رادیویی زنان و جوانان افغانستان که فعالیت آنها از سوی حکومت طالبان تعلیق شده بود، پخش خود را از سرگرفتهاند.
طالبان پیش از این دلیل تعطیلی این دو ایستگاه رادیویی را «ارائه غیرمجاز» محتوا به کانالهای تلویزیونی در خارج از این کشور و «استفاده نادرست از مجوز» اعلام کرده بود.
خبرگزاری باختر که در کنترل طالبان است، روز شنبه ۴ اسفند اعلام کرد که فعالیت ایستگاههای «رادیو بیگم» و «رادیو جوانان» تجدید شده است.
«رادیو بیگم» از مارس ۲۰۲۱، پنج ماه پیش از بازگشت طالبان به قدرت، در میانه خروج پرهرج و مرج نیروهای آمریکایی از این کشور، راهاندازی شده بود.
ارائه محتوا در ایستگاه «رادیو بیگم» بهطور کامل در دست زنان بود هر چند که کارمندان اداری مرد نیز در آن فعالیت داشتند.
وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان در بیانیه خود اعلام کرده که «رادیو بیگم» پیاپی درخواست ازسرگیری فعالیت خود را داشته و پس از ارائه «تعهد» مسئولان آن به مقامات، تعلیق کار آن لغو شده است.
به گزارش رادیو آزادی، بخش افغانستان رادیو اروپای آزاد، این ایستگاه ظاهراً «متعهد شده» برنامههای خود را بر اساس «اصول روزنامهنگاری و مقررات امارت اسلامی افغانستان» تهیه کرده و «از هرگونه تخلف آتی» نیز جلوگیری کند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس معلوم نیست اصول و مقررات مورد نظر حکومت طالبان که «رادیو بیگم» متعهد به رعایت آن شده، چیست.
بیانیه روز شنبه طالبان، این ایستگاه را به «همکاری با رسانههای تحریمشده خارجی» متهم کرد. به نظر میرسد اشاره طالبان به شبکه خواهرخوانده «رادیو بیگم» در اروپا باشد.
در حالی که طالبان تحصیل زنان و دختران در این کشور در بالاتر از کلاس ششم را منع کرده، شبکه ماهوارهای که خواهرخوانده «رادیو بیگم» است و در فرانسه فعالیت دارد، برنامههایی را برای آموزش دروس کلاسهای هفتم تا دوازدهم ارائه میکند.
به گزارش رادیو آزادی، طالبان ۱۶ بهمن با ورود به دفتر «رادیو بیگم»، رایانهها، هارد دیسک و تلفنهای همراه خبرنگاران زن را توقیف کرده و دو کارمند مرد ایستگاه را نیز با خود بردند.
طالبان در بیانیه خود در خصوص ازسرگیری رفع تعلیق از پخش «رادیو بیگم»، به وضعیت دو کارمند مرد بازداشت شده اشاره نکرده است.
منع کردن «رادیو بیگم» از فعالیت با واکنش شماری از نهادهای بینالمللی مدافع رسانهها و خبرنگاران روبهرو شده بود.
طالبان پس از بازگشت خود به قدرت در تابستان سه سال و نیم پیش، زنان و دختران را از تحصیل و کار در بسیاری از مشاغل و حضور در فضاهای عمومی محروم کردهاند.
همچنین بسیاری از روزنامهنگاران مرد و زن در دوره بازگشت طالبان به قدرت شغل خود را از دست داده و شماری از آنها به کشورهای خارج رفتهاند.
«گزارشگران بدون مرز»، یک سازمان مدافع آزادی مطبوعات که از فرانسه فعالیت میکند، در آخرین گزارش سالانه «فهرست آزادی مطبوعات» مربوط به سال ۲۰۲۴ افغانستان را در رده ۱۷۸ از میان ۱۸۰ کشور قرار داد، که ۲۶ رده پایینتر از سال ۲۰۲۳ بود.