وزارت خارجه آمریکا در بهروزرسانی وبسایت خود، بخش مربوط به حمایت نکردن از استقلال تایوان را حذف کرد. این تغییر، که مقامات آمریکایی آن را یک بهروزرسانی معمولی توصیف کردهاند، واکنش تند چین را به دنبال داشت.
در این نسخه جدید، واشینگتن همچنان با هرگونه تغییر یکجانبه مناسبات، چه از سوی تایوان و چه از سوی چین مخالف است، اما علاوه بر حذف عبارت «ما از استقلال تایوان حمایت نمیکنیم»، به همکاری تایوان با وزارت دفاع آمریکا در زمینه فناوری و نیمهرساناها اشاره شده و بر حمایت ایالات متحده از عضویت تایوان در سازمانهای بینالمللی «در صورت امکان» نیز تأکید شده است.
وزارت خارجه چین این تغییرات را یک «عقبگرد جدی» توصیف کرده و هشدار داده که چنین اقدامی پیام اشتباهی به «نیروهای تجزیهطلب تایوان» ارسال میکند. «گوئو جیاکُن»، سخنگوی این وزارتخانه، ضمن انتقاد از سیاستهای آمریکا، خواستار اصلاح فوری این تغییرات شد.
واشینگتن، که بهرغم نداشتن روابط دیپلماتیک رسمی با تایوان، بزرگترین حامی بینالمللی این جزیره محسوب میشود، در واکنش به این انتقادات اعلام کرد که همچنان به سیاست «چین واحد» پایبند است و بر لزوم حفظ صلح و ثبات در تنگه تایوان تأکید دارد.
در همین حال، لین چیا-لونگ، وزیر خارجه تایوان، از موضع جدید ایالات متحده در قبال تایوان ابراز قدردانی کرد. دولت تایوان حاکمیت چین بر این جزیره را رد کرده و تأکید دارد که تنها مردم تایوان حق تصمیمگیری دربارهٔ آینده خود را دارند.
در جریان جنگ داخلی چین، نیروهای جمهوریخواه به رهبری چیانگ کایشک که از مائوتسه تونگ، رهبر وقت جمهوری خلق چین، شکست خوردند، در سال ۱۹۴۹ میلادی به تایوان گریختند و تایپه را مرکز فعالیت خود قرار دادند.
جمهوری خلق چین پس از ۷۶ سال همچنان معتقد است که تایوان متعلق به سرزمین اصلی چین است و در سالهای گذشته نیز آمادگی خود را برای کاربرد زور در صورت لزوم، از طریق برگزاری رزمایشهای وسیع دریایی در تنگه تایوان، اعلام کرده است. این رزمایشها در دولت جو بایدن به اوج خود رسیده و نگرانی جهانی در خصوص وقوع درگیری گسترده را برانگیخته بود.
دونالد ترامپ در بازگشت به قدرت با شی جین پینگ، رئیسجمهور چین گفتوگوی تلفنی کرده و خواهان ایفای نقش مثبت چین برای توقف جنگ روسیه در اوکراین شده اما در مورد سیاست دولت خود در قبال اختلافات دیرینه چین با تایوان موضع علنی نگرفته است.
اما مارکو روبیو، وزیر خارجه دولت ترامپ، که در دوران سناتوری خود مواضع صریح درارتباط با چین داشت، در نخستین تماس تلفنی با همتای خود، وانگ یی، دربارهٔ اقدامات چین علیه تایوان و دریای چین جنوبی ابراز «نگرانی جدی» کرد.
وزارت خارجه چین در بیانیه رسمی در خصوص گفتوگوی وزیر خارجهاش با آقای روبیو، از آمریکا خواسته بود در خصوص موضوع تایوان «با احتیاط» برخورد کند، و افزوده بود که «پکن هرگز اجازه نخواهد داد که تایوان از چین جدا شود».