لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۳۱

وزیر خارجه ایران دیدار ایلان ماسک و امیرسعید ایروانی را تکذیب کرد


انتشار خبر این دیدار واکنش‌های بسیاری در فضای سیاسی اجتماعی داخل کشور برانگیخت
انتشار خبر این دیدار واکنش‌های بسیاری در فضای سیاسی اجتماعی داخل کشور برانگیخت

عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، دو روز پس از انتشار گزارش‌هایی درباره دیدار نمایندهٔ ایران در سازمان ملل متحد با ایلان ماسک، مشاور ارشد رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، این خبر را تکذیب کرده است.

او شامگاه شنبه ۲۶ آبان در برنامه زنده سیمای جمهوری اسلامی گفت که هیچ‌یک از مقامات ایرانی با ایلان ماسک دیدار نداشته و این موضوع را «خبرسازی آمریکایی‌ها» خواند.

آقای عراقچی مدعی شد انتشار این خبر شاید «فضاسنجی رسانه‌های آمریکاییي باشد تا ببینند زمینه برای انجام چنین دیدارهایی وجود دارد یا آنکه «هیاهوی تبلیغاتی» است تا ببینند پس از آمدن رئیس جمهور جدید آمریکا، ایران به دنبال تماس با ایالات متحده است یا خیر؟

آقای عراقچی افزود: «قطعا هیچ یک از سفارت‌خانه‌ها و نمایندگی‌های جمهوری اسلامی بدون هماهنگی چنین دیدارهایی را انجام نخواهد داد.»

ساعاتی پیش‌تر نیز خبرگزاری دولت جمهوری اسلامی، ایرنا، نوشت که اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در گفت‌وگو با خبرگزاری، «ضمن تکذیب قاطع انجام چنین دیداری، از فضاسازی‌ گستردهٔ رسانه‌های آمریکایی در این خصوص ابراز تعجب کرد».

این تکذیب‌ها پس از بازتاب گستردهٔ خبر دیدار ایلان ماسک، مشاور ارشد رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، با امیرسعید ایروانی سفیر ایران در سازمان ملل متحد، به‌ویژه در فضای سیاسی اجتماعی داخل کشور صورت می‌گیرد.

«تکذیب قاطعانهٔ» وزارت خارجه ایران در حالی اعلام می‌شود که روزنامه کیهان در سرمقالهٔ روز شنبهٔ خود ازجمله به این موضوع اشاره کرده که آقای ایروانی «بی‌آن‌که انجام این ملاقات را تکذیب کند‌، گفته که در این‌باره نظری نداریم».

حسین شریعتمداری، نمایندهٔ علی خامنه‌ای در مؤسسهٔ کیهان، در این یادداشت که عنوان آن «ملاقات پنهان با نماینده ترامپ، ساده‌لوحی یا خیانت»‌ است، از مسعود پزشکیان پرسیده که آیا از این دیدار اطلاع داشته یا خیر.

او افزوده اگر این دیدار با اطلاع پزشکیان بوده، «تناقض میان این ملاقات ذلت‌بار و برخاسته از دیپلماسی التماسی با اظهارات و شعارهای» او چگونه قابل تعریف است و اگر ملاقات یادشده بدون اطلاع رئیس‌جمهور انجام شده، «نماینده کشورمان در سازمان ملل با کدام مجوز قانونی دست به این اقدام زده است؟»

خبر این دیدار را ابتدا نیویورک تایمز روز پنجشنبه ۲۴ آبان منتشر کرد و به‌نقل از برخی مقام‌های ایرانی نوشت که محور گفت‌وگوی دو طرف «چگونگی کاهش تنش» بین ایران و آمریکا بوده است.

بعد از آن شبکهٔ سی‌بی‌اس به‌نقل از دو منبع مطلع گزارش داد که این دیدار روز دوشنبهٔ هفته گذشته و در محل اقامت سفیر ایران در نیویورک انجام شد و در عین حال «نشانه‌ای در دست نیست که دونالد ترامپ از این دیدار مطلع بوده باشد».

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز صبح شنبه ۲۶ آبان، با انتشار و تأیید خبر دیدار ماسک و ایروانی، به‌نقل از یک مقام آمریکایی گزارش داد که این دیدار به «درخواست» ایرانی‌ها انجام شده است.

بر اساس این گزارش، محتوای مذاکرات طرفین شامل موضوعات مختلفی ازجمله برنامهٔ هسته‌ای ایران، حمایت جمهوری اسلامی از گروه‌های ضداسرائیلی در سراسر خاورمیانه و چشم‌انداز بهبود روابط با ایالات متحده بوده است.

دفتر آقای ترامپ هنوز واکنشی به گزارش سی‌بی‌اس و آسوشیتدپرس ابراز نکرده و یک روز پیشتر نیز در واکنش به گزارش نیویورک تایمز گفته بود دربارهٔ دیدارهای خصوصی اظهارنظر نمی‌کند.

با انتشار خبر دیدار یادشده، شماری از تحلیلگران احتمال دادند جمهوری اسلامی که پیش از این یک‌ بار فشارها و سیاست‌های حداکثری دوران ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ را تجربه کرده، برای جلوگیری از تکرار آن تجربه، به تلاش برای برقراری ارتباط پیش‌دستانه روی آورده باشد.

این ارزیابی به‌خصوص از آن جهت تقویت شد که دیدار پس از اظهارات اخیر ترامپ مبنی بر عزم او برای جلوگیری از دستیابی ایران به تسلیحات هسته‌ای انجام شد و در این فاصله اظهارات مکرر مقام‌های رسمی ایران مبنی بر آمادگی برای «رفع ابهامات و شبهاتی» فعالیت هسته‌ای ایران و «همکاری و همگرایی» با این نهاد بین‌المللی نیز فزونی گرفته است.

از چهره‌های معرفی‌شدهٔ کابینهٔ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا به‌عنوان افراد سخت‌گیر نسبت به سیاست‌های هسته‌ای و منطقه‌ای جمهوری اسلامی یاد می‌شود که می‌تواند نشانه‌ای بر سمت‌و‌سوی سیاست دولت آتی آمریکا در قبال ایران هم باشد.

آسوشیتدپرس در گزارش روز شنبه ۲۶ آبان خود به‌نقل از یک مقام آمریکایی نوشت که گفت‌وگوی ایلان ماسک و امیرسعید ایراوانی شامل موضوعات مختلفی ازجمله برنامهٔ هسته‌ای ایران، حمایت جمهوری اسلامی از گروه‌های ضداسرائیلی در سراسر خاورمیانه و چشم‌انداز بهبود روابط با ایالات متحده بوده است.

این خبرگزاری در عین حال به‌نقل یک مقام آمریکایی تأکید کرد که «ایرانی‌ها به‌دنبال دیدار با ماسک» بودند و و «این دیدار در نمایندگی ایران در سازمان ملل صورت نگرفت».

به‌گفتهٔ این مقام آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود، «هیچ تصمیم فوری از سوی هیچ یک از طرفین این دیدار گرفته نشده است».

XS
SM
MD
LG