لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ تهران ۰۲:۰۷

هشدار اردوغان به معترضان در قبرس شمالی: با حجاب دانش‌آموزان مقابله نکنید


رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در قبرس شمالی. شنبه ۱۳ اردیبهشت
رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در قبرس شمالی. شنبه ۱۳ اردیبهشت

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، در جریان سفر کوتاه خود به قبرس شمالی که تنها از سوی آنکارا به رسمیت شناخته می‌شود، معترضان به قانون جدید اجازهٔ استفاده از حجاب در مدارس را به تلاش برای «ایجاد نفرت و تفرقه» متهم کرد.

رجب طیب اردوغان روز شنبه ۱۳ اردیبهشت در واکنش به موج فزایندهٔ اعتراض‌ها در قبرس شمالی نسبت به قانون جنجالی حجاب در مدارس، هشدار داد که «بذر نفرت و تفرقه» میان تُرک‌ها و ترک‌های قبرس کاشته نشود. این اظهارات در جریان سفر یک‌روزهٔ اردوغان به منطقهٔ تحت اشغال ترکیه در شمال قبرس مطرح شد؛ جایی که هزاران شهروند تُرک‌تبار قبرسی روز جمعه در اعتراض به این قانون به خیابان‌ها آمدند.

بر اساس قانون جدیدی که در ماه مارس در جمهوری خودخواندهٔ تُرکی قبرس شمالی تصویب شد، دانش‌آموزان دبیرستانی اجازه دارند با حجاب اسلامی در کلاس‌های درس حاضر شوند. این اقدام از سوی بسیاری از گروه‌های مدنی، آموزگاران، اتحادیه‌ها و مخالفان سیاسی به‌عنوان تلاشی برای اسلامی‌سازی یکی از سکولارترین جوامع مسلمان تلقی شده است. مدارس راهنمایی نیز مجاز هستند در صورت تمایل، این قانون را اجرا کنند.

اردوغان که در مراسم گشایش کاخ ریاست‌جمهوری جدید و ساختمان مجلس قبرس شمالی سخنرانی می‌کرد، معترضان را به تلاش برای ایجاد شکاف میان ترک‌های ترکیه و ترک‌‌های قبرس متهم کرد و گفت: «کسانی که می‌خواهند برادری ما را برهم بزنند و بذر نفرت بپراکنند، موفق نخواهند شد.»

به نوشته روزنامه گاردین، او سپس در یک جشنوارهٔ فناوری، لحن تندتری اتخاذ کرد و خطاب به اتحادیه‌های مخالف قانون گفت: «اگر بخواهید با حجاب دختران ما در قبرس شمالی مقابله کنید، با ما طرف خواهید بود.»

اعتراض‌ها پس از آن شدت گرفت که ویدیویی از بیرون ماندن یک دانش‌آموز دختر با حجاب از ورود به مدرسه در نیکوزیا در فضای مجازی منتشر شد. در این ویدیو، دختر نوجوان با پدرش در برابر درب مدرسه با مسئولان جروبحث می‌کنند، در حالی که سایر دانش‌آموزان وارد ساختمان می‌شوند.

منتقدان، از جمله اتحادیهٔ معلمان قبرس شمالی، می‌گویند این قانون مغایر با اصول سکولاریسم است و آموزش را به عرصهٔ کشمکش‌های سیاسی و مذهبی می‌کشاند. یکی از آموزگاران معترض می‌گوید: «اگر دانش‌آموزی بالای ۱۸ سال بخواهد با حجاب به مدرسه بیاید، من برای دفاع از حق او در صف اول اعتراض‌ها خواهم بود، اما این تصمیم نباید به کودکان تحمیل شود.»

هرچند جامعهٔ تُرک قبرس عمدتاً مسلمان است، اما بسیاری از شهروندان آن خود را سکولار می‌دانند، کمتر در انظار عمومی مناسک دینی را اجرا می‌کنند و نمادهای مذهبی همچون حجاب، در مدارس و اماکن رسمی نادر است.

به نوشته خبرگزاری فرانسه، به باور بسیاری، قانون جدید نمونه‌ای دیگر از تلاش‌های آنکارا برای تقویت نفوذ فرهنگی و مذهبی در منطقه‌ای است که از سال ۱۹۷۴ در پی تهاجم ترکیه به شمال قبرس از بدنهٔ اصلی این کشور جدا شده است.

کارشناسان می‌گویند تفاوت‌های فرهنگی و سبک زندگی تُرک‌‌های قبرسی با مهاجران پرشمار از آناتولی که اغلب محافظه‌کارتر هستند، بر نگرانی‌ها از روند اسلامی‌سازی فزاینده دامن زده است. یکی از رهبران اتحادیه‌های کارگری به خبرگزاری فرانسه گفته است: «ما ترکیه را دوست داریم، اما فرهنگ ما با یکدیگر تفاوت دارد. مسلمان هستم، اما نیازی نیست سر فرزندم را بپوشانم تا دین‌داری‌ام را ثابت کنم.»

XS
SM
MD
LG