نگاهی به آنچه در روز سهشنبه گذشت:
روز سهشنبه ۱۶ تیر ماه مهلت یکبار تمدید شده برای رسیدن به توافق اتمی میان طرفها به پایان رسید. اما آمريکا گفته است که اين گفتوگوها و توافق اولیه برای اقدام مشترک -که طرفها در حال حاضر به اجرای آن مشغول هستند- تا روز جمعه يعنی سه روز ديگر تمديد شده است.
روز سهشنبه یک مقام ارشد آمریکایی گفت مذاکرهکنندگان در حال تهيه پيشنويس قطعنامه جديدی هستند که در ارتباط با توافق جامع با ايران بايد به شورای امنيت سازمان ملل متحد ارائه شود. [جزئیات]
از سویی عباس عراقچی، از اعضای ارشد تيم هیئت ايران، گفته است که متن اصلی توافق جامع هستهای نیز «تقريبا کامل شده» و چند پاراگراف بيشتر از آن باقی نمانده است. [جزئیات]
بنا بر گزارشها شکسته شدن تحریمهای تسلیحاتی، پس از توافق، که از خواستههای ایران است و واشینگتن با آن مخالف، از جمله موارد باقیمانده است که طرفها را همچنان در وین نگه داشته است.
از سویی هانا کاویانی، خبرنگار رادیو فردا در محل مذاکرات در وین، از یکی از اعضای هیئت مذاکرهکننده ایرانی در گفتوگو با خبرنگاران نقل کرده که مسئله تحریم تسلیحاتی تنها مورد اختلافی میان ایران و گروه ۱+۵ نیست، و موضوعات دیگری نیز محل اختلاف هستند.
رادیو فردا همچنان به پوشش زنده گفتوگوهای اتمی در ساعتهای پیش رو میپردازد...
روز چهارشنبه مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ وارد دوازدهمین روز خود شد.
یکی از دیپلماتهای غربی روز سهشنبه اختلافهای باقیمانده در مذاکره هستهای با ایران را بسیار بسیار دشوار توصیف کرد. از سوی دیگر یک دیپلمات ایرانی در وین روز چهارشنبه گفت که ایران «هیچ انعطافی» برای تغییر خطوط قرمز خود ندارد.
ایرنا: بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، درباره مذاکرات علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی، با طرف آمریکایی گفت: خوشبختانه آقای صالحی از روند کار موضوعات فنی راضی بودند ... راه زیادی را آمدهایم و از لحاظ فنی در جهت حل مسائل قرار گرفتهایم.»
ایرنا: بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، دربارهٔ موضوع ادامه تحقیق و توسعه اتمی توسط ایران گفت: تا اینجایی که آمدهایم جای هیچ نگرانی نیست یعنی ما محدودیتی در امر تحقیق و توسعه نداریم اما درباره هرکدام از ماشینهای جدید یعنی آیآر ۵ و ۶ و ۷ و ۸ برای هرکدام در واقع یک جنگ داشتیم. مدتها و روزها مذاکرات فشرده و گفتوگوهای ۵–۶ ساعته برای هر کدام از این ماشینها داشتیم.
وی افزود: خوشبختانه الان هیچکدام از طرحهای تحقیق و توسعه قرار نیست تحت تأثیر قرار بگیرد و جای هیچ نگرانی نیست.
شرح: بامداد آرام روز چهارشنبه در مقابل هتل کوبورگ. خبرنگاران آرام آرام به محل میرسند و شماری از وزیران خارجه نیز قرار است در این روز به وین بازگردند:
ایرنا: علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی سهشنبه شب گفت: «دستیابی به توافق برد – برد در مذاکرات هستهای ایران و کشورهای ۱+۵ به شرط دست برداشتن طرف مقابل از رویکرد تحمیل و زیادهخواهی قابل حصول است.»
خبرگزاری تسنیم: علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ، روز چهارشنبه گفت: «احتمال توافق هستهای بین ایران و ۱+۵ افزایش یافته است و اگر آمریکاییها در ادعای خود مبنی بر رسیدن به توافق هستهای با ایران، صادق هستند باید دست از زیادهخواهی برداشته و به حقوق ملت ایران احترام بگذارند.»
مسعود سلطانیفر، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایران میگوید: میخواهیم ظرف ۱۰ سال ۲۰ میلیون گردشگر و ۳۰ میلیون دلار درآمد جذب کنیم و برچیدن تحریمها به این امر کمک خواهد کرد.
اکبر هاشمی رفسنجانی، رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام روز سهشنبه در دفتر خود در تهران مصاحبهای داشتهاست با روزنامه بریتانیایی گاردین که گزارش آن روز چهارشنبه در وبسایت گاردین منتشر شدهاست.
هاشمی رفسنجانی در این مصاحبه رسیدن به توافق نهایی را «گام عظیمی به جلو» توصیف کرده و افزودهاست که «ایران کاملاً جدی است و اگر طرفهای دیگر هم جدی باشند مطمئناً به توافق میرسیم.»
وی در ادامه گفتهاست: «گفتوگوی رو در رو بهتر است تا از راه دور و از طریق رسانهها بخواهیم صحبت کنیم.»
آقای هاشمی تأکید کردهاست: «اینکه ایران دارد مستقیم با آمریکا گفتوگو میکند اقدام خوبی است [و با این کار] یکی از محذورات را شکستهایم.»
به نوشته گاردین اکبر هاشمی رفسنجانی در بخش دیگری از این مصاحبه، بازگشایی سفارت آمریکا در تهران را «غیرممکن ندانسته» اما افزودهاست که «این امر به رفتار طرفین بستگی دارد.» او در این باره این جمله را از روحالله خمینی نقل قول کردهاست که «اگر رفتار آمریکا انسانی باشد با آمریکا مشکلی نداریم.»