حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، پیام خود را از سالن اجلاس سران در تهران در خصوص توافق نهایی هستهای آغاز کرد.
آقای روحانی گفت: مسئله مناقشه هستهای تبدیل به یک موضوع ایرانهراسی شدهبود. این مسئله از لحاظ اجتماعی نیز تبدیل شده بود به یک مسئله غرور ملی، و از نظر اقتصادی شرایط سختی را در جامعه بهوجود آوردند. البته همانطور که همیشه تأکید کردم تحریم هیچگاه موفق نبود اما در زندگی مردم تأثیرگذار بود.
او افزود: خوشحالم که امروز با مذاکرات ۲۳ماهه به نقطه جدید دست پیدا کنیم. ما دنبال صدقه نبودم که کسی به ما چیزی بدهد. به دنبال بدهبستان منصفانه و عادلانه بودیم. هر مذاکره که به صورت برد-باخت باشد پایدار نخواهد ماند.
روحانی در ادامه گفت: خوشبختانه در فضای آزاد و دموکراتیک ایران توانستیم به اجماع در مورد رویکرد به مذاکره دست یابیم. همانطور که قبلاً گفتم غرب زمانی میتواند با ما تعامل داشته باشد که مسیر تهدید و تحقیر را کنار بگذارد و راه تکریم را در پیش بگیرد.
او اضافه کرد: ما در این مذاکرات چهار هدف را دنبال میکردیم. ۱- فعالیت هستهای را بتوانیم در داخل کشور ادامه بدهیم. ۲- تحریمهای غلط و ظالمانه و ضد انسانی را رفع کنیم. ۳- کلیه قطعنامههایی که از دید ما در شورای امنیت غیرقانونی بود را لغو کنیم. ۴- هدف چهارم این بود که پرونده هستهای ایران را از فصل هفتم منشور ملل متحد و اساساً از شورای امنیت خارج کنیم. در توافق امروز، هر چهار هدف حاصل شدهاست.
رئیس جمهوری ایران افزود: اول میگفتند ایران فقط صد سانتریفیوژ داشته باشد اما الان پذیرفتهاند که ایران ۶ هزار سانتریفیوژ داشته باشد. اول میگفتند دوران محدودیت شما ۲۰ سال به اضافه ۲۵ سال باشد، الان در نهایت به ۱۰ سال و در مذاکرات روزهای اخیر به هشت سال تقلیل پیدا کرد.
روحانی تصریح کرد: در مورد تحریم میگفتد که اول اگر اعتماد پیدا کردیم بعداً قدم به قدم لغو شود، اما الان طبق این توافق، در روز اول توافق همه تحریمها به صورتی که در قطعنامه بوده لغو خواهد شد، تمام تحریمهای مالی، بانکی، حمل و نقل، پتروشیمی، و غیره به طور کامل لغو خواهد شد و نه تعلیق. و حتی تحریم تسلیحاتی هم کنار گذاشته میشود. در زمینه اشاعهای هم کالاهای دومنظوره در کمیتهای مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
رئیس جمهوری ایران با اشاره به مسئله اعتمادسازی با شش قدرت جهانی گفت: برای ما در بحث اعتماد اجرای این توافق آغاز یک امتحان است. اگر این توافق به دقت و خوبی اجرا شد قدم به قدم اجرای این توافق میتواند آرام آرام خشتهای دیوار بیاعتمادی را بردارد. اگر آنها به توافق پایبند باشند ما البته به توافق پایبندیم.
دبیرکل سازمان ملل این توافق را «تاریخی» نامید. بشار اسد رئیسجمهوری سوریه، و ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه از توافق ایران و ۱+۵ استقبال کردند.
رویترز: یک مقام سعودی گفت: توافق با ایران «روز خوشی» برای منطقه خواهد بود اگر این توافق بتواند از دستیابی تهران به زرادخانه هستهای جلوگیری کند.
رویترز: جان کری، وزیر خارجه آمریکا، گفت که ایالات متحده حمایت خود از همپیمانان مهم خود و شرکای آمریکا در خاورمیانه را ادامه خواهند داد و نسبت به «دفع فعالیتهای بیثباتکننده ایران در منطقه» هشیار خواهد بود.
تفاوت بین توافق و عدم توافق با ایران؛کاخ سفید در توئیتی این تفاوت را نشان می دهد
انتقاد شدید سناتور جمهوریخواه گراهام لیندسی از توافق هسته ای؛«این توافق بسیار بدی است. من از این هراسانم که کلید یک دهه هرج و مرج را زده باشیم.»
جان کری وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا دستیابی به توافق هستهای را گامی حیاتی در راه عدم گسترش تسلیحات هستهای دانست که صلح به ارمغان میآورد.
فیس بوک وزارت خارجه آمریکا ویدویی از سخنان باراک اوباما،رئیس جمهور آمریکا، پس از توافق هسته ای، منتشر کرده است. این ویدیو با زیرنویس فارسی است.
آدام شیف، نماینده حزب دمکرات در کنگره در مورد توافق هسته ای می گوید وی همیشه راه حل دیپلماتیک را ترجیح داده است. آقای شیف افزود «بزرگترین تهدید از سوی ایران، برنامه هسته ای بوده ولی این تنها تهدید نیست. من در مورد فعالیت های این کشور در منطقه نگرانم.»
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، توافق هسته ای شش قدرت جهانی با ایران را محکوم کرد. به نوشته جروزالم پست، باراک اوباما،رئیس جمهور آمریکا، قرار است سه شنبه در مورد این توافق با آقای نتانیاهو و پادشاه عربستان تلفنی گفتگو کند.