لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۷

جنوب ایران: ناآرامی های پیاپی و انفجارهای کور


انفجار شیراز آخرین خبری از این دست است که با کشته شدن 12 نفر پرونده آن بسته شد.
انفجار شیراز آخرین خبری از این دست است که با کشته شدن 12 نفر پرونده آن بسته شد.

هرچند که منابع رسمی انفجار در حسينيه ای در شيراز را انفجاری سهوی اعلام کردند اما برای مناطق جنوب ايران اين نخستين بار نيست که در چند سال اخير، يک انفجار يا حمله ای مسلحانه به موضوع خبری فراگير بدل می شود.


انفجار های پی در پی اهواز، سرآغاز موج جديد نا آرامی های جنوب ايران در سال های اخير بود.


در روز ۲۲ خرداد ۸۴ چهار بمب بين ساعات ۱۰ تا ۱۱ صبح در منطقه امانيه شهر اهواز با فاصله زمانی چند دقيقه منفجر شد.


در ساعت ۸ بامداد اين روز، مدير صدا و سيمای خوزستان هنگام خروج از منزل، متوجه کيف مشکوکی شد و بلافاصله پليس ۱۱۰ را در جريان قرار داد. ماموران نيروی انتظامی محل را تخليه کردند اما هنگامی که مشغول بررسی کيف بودند بمب درون آن منفجرشد.


انفجار دوم در ساعت ۱۰ و ۳۰ دقيقه صبح همان روز، داخل اداره مسکن و شهرسازی رخ داد.


۲۰ دقيقه بعد بمب سوم ساعت مقابل فرمانداری اهواز منفجر شد. در اين حادثه يک خودروی پرايد که مقابل فرمانداری متوقف شده بود پس از روشن شدن و حرکت منفجر شد. راننده در دم جان باخت و موج انفجار شيشه های فرمانداری را شکست.


انفجار چهارم نيز در ساعت ۱۱صبح داخل ساختمان سازمان برنامه و بودجه روی داد.


در جريان انفجار اين چهار بمب، ۵ نفر کشته و ۸۰ نفر مجروح شدند.

زاهدان: سه روز، چهار انفجار

سلسه انفجارهای بدون وقفه در جنوب شرقی ايران ادامه يافت. طی روزهای ۲۳، ۲۴ و ۲۵ خرداد ماه ۱۳۸۴، در حالی که تنها يک هفته به انتخابات رياست جمهوری ايران باقی مانده بود، چهار بمب در مناطق مختلف زاهدان منفجر شد.


در روز ۲۳ خرداد، دو بمب صوتی در ساعت ۲۰ و ۲۱ در خيابان بهشتی شيشه های مغازه ها و اتومبيل ها را شکست و تعدادی را مجروح کرد.


۱۵ دقيقه قبل از انفجار، نيروهای امنيتی يک ستاد انتخاباتی و مغازه ها نزديک محل انفجار را تخليه کرده بودند.


ساعت ۵ صبح ۲۴ خرداد ماه، سومين بمب در خيابان مصطفی خمينی که محل برپايی ستاد های انتخاباتی اکثر کانديداهای انتخابات بود منفجر شد و چهار نفر را مجروح کرد.


چهارمين بمب ساعت ۲۰ روز ۲۵ خرداد ماه در ميدان شهدای زاهدان منفجر شد.


اهواز – خيابان نادری


پس از دو ماه آرامش، بامداد پنجشنبه، ۱۱ شهريور ماه سال ۸۴، يک انفجار در چاه های نفتی که در نزديکی منطقه مسکونی فرهنگيان قرار دارند روی داد.


اين انفجار تلفات جانی درپی نداشت.


اما عصر روز ۲۳ مهر دو بمب با فاصله زمانی کم، در يکی از خيابان های پر رفت و آمد اهواز به نام نادری منفجر شد که در اثر اين دو انفجار ۴ نفر ديگر کشته و بيش از ۱۰۰ نفر مجروح شدند.


بمب در بانک، حمله به پتروشيمی

صبح چهارم بهمن ۸۴، بار ديگر صدای انفجار اهواز را آشفته کرد.


دو بمب يکی در ساختمان مرکزی يک بانک خصوصی و ديگری در ساختمان سازمان منابع طبيعی استان منفجر و موجب مرگ ۶ نفر و مجروح شدن ۴۰ نفر شد.


بمب در حالی منفجر شد که بيش از ۶ هزار نفر از مردم در مصلی اهواز منتظر ديدار رييس جمهور بودند. اما ششمين سفر استانی رييس جمهور ايران شب قبل به دليل «نا مساعد بودن هوا» لغو شده بود.

صدای انفجار باز هم در بهمن ماه به گوش رسيد.


شامگاه هشتم بهمن ماه ۸۴، افراد مسلح به يک اتوبوس کارکنان پتروشيمی ماهشهر در استان خوزستان حمله کردند.


در جريان اين حمله سه تن از مسافران اتوبوس زخمی شدند. يک روز بعد، يک بمب صوتی در يک منطقه خالی از سکنه نزديکی اهواز منفجر شد.


همچنين ۳۰ بهمن ماه ۸۴ يک بمب صوتی ديگر در منطقه کيان مهر اهواز منفجر شد که آن هم تلفاتی در پی نداشت.

جنايت در تاسوکی


موج خشونت ها با جنايتی خونين در جاده زاهدان – زابل با حمله مسلحانه به غير نظاميان ادامه يافت.


ساعت ۹ شب پنجشنبه ۲۵ اسفند ماه سال ۱۳۸۴، چند فرد مسلح با لباس نيروی انتظامی جمهوری اسلامی ايران جاده زاهدان – زابل را در منطقه ای به نام «تاسوکی» مسدود کردند و ۲۲ نفر از سرنشينان اتومبيل های در حال گذر را کشتند.


مدتی بعد گروهی به نام «جند الله» به رهبری عبدالمالک ريگی، مسئوليت اين حمله را به عهده گرفت و هدف خود را مبارزه برای دفاع از مردم سنی مذهب بلوچ و آزادی زندانيان خود که توسط نيروهای نظامی جمهوری اسلامی ايران دستگير شده بودند اعلام کرد و مشخص شد تعدادی از کشته شدگان مقام های دولتی استان سيستان و بلوچستان بوده اند.


کشتار در بم


چند ماه بعد، با وجود آنکه وزارت کشور ايران اعلام کرده بود امنيت را در منطقه جنوب شرقی ايران برقرار کرده است، حادثه ديگری اين بار در جاده کرمان – بم روی داد تا دامنه خشونت ها به سال جديد هم کشيده شود.


شامگاه پنجشنبه، ۲۳ ارديبهشت ماه سال ۱۳۸۵ افراد مسلح با لباس نيروی انتظامی جاده کرمان - بم را مسدود کردند و ۱۱ سرنشين ۴ اتومبيل در حال گذر را کشتند.


اين گروه مسلح همچنين با تير اندازی به سوی چند اتومبيل که از مقابل پست بازرسی ساختگی آنان گريخته بودند آتش گشودند و يک نفر را کشتند و چند نفر را مجروح کردند.


جمهوری اسلامی، گروه «جند الله» را متهم به دست داشتن در اين جنايت کرد و طی عمليات گسترده نظامی در منطقه کرمان، چند نفر را دستگير و اعدام کرد.


بمب های زاهدان


در تاريخ ۲۳ آذر ۸۵، بار ديگر صدای بمب مرکز استان سيستان و بلوچستان را لرزاند.


بمبی که داخل يک اتومبيل پارک شده مقابل استانداری زاهدان کار گذاشته شده بود منفجر شد، راننده کشته شد اما کس ديگری آسيب نديد.


بمب ديگر مقابل دانشگاه زاهدان منفجر شد که يک دانشجو را مجروح کرد.


خونين ترين انفجار زاهدان، روز ۲۵ بهمن ماه سال ۸۵ اتفاق افتاد. يک اتومبيل بمب گذاری شده در مسير اتوبوس متعلق به نيروی مقاومت بسيج منفجر شد.


در اين انفجار ۱۱ نفر کشته و۳۱ نفر مجروح شدند.


جند الله، مسئوليت اين انفجار را به عهده گرفت. سه روز بعد از آن، يک بمب ديگر در يک منطقه خالی از سکنه منفجر شد اما تلفاتی در بر نداشت.


حمله مسلحانه به يک سال آرامش

سال ۸۶ در نوار جنوبی ايران بدون حمله مسلحانه و بدون انفجار بمب گذشت.


اما سال جديد با يک حمله مسلحانه آغاز شد. نهم فروردين ماه ۸۷، افراد مسلح ناشناس به يکی از اتوبوس های «کاروان راهيان نور» که دانش آموزان را به ديدار مناطق عملياتی جنگ ايران و عراق می برد، حمله کردند.


خبرگزاری ايران اعلام کردند که در جريان اين حمله ۲ نفر مجروح شدند. اما جزئياتی از اين حادثه منتشر نشد.


در تاريخ ۱۲ فروردين ماه هم سايت های خبری غير رسمی، از حمله مسلحانه به يکی ديگر از اتوبوس های راهيان نور خبر دادند اما خبرگزاری های رسمی اين خبر را تاييد نکردند.


XS
SM
MD
LG