لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۰۸

«ايران تا حدودی جلوی افت صادرات نفت را گرفته است»


روزنامه فايننشيال تايمز روز دوشنبه، ۱۷ مهرماه، گزارش داده است که ايران اخيرا افت شديد صادرات نفت طی ماه های گذشته را با افزايش نسبی صادرات به برخی مشتريان نفتی خود، مقداری جبران کرده است.

اين گزارش می افزايد که صادرات نفت ايران در ماه ژوئيه به کمتر از يک ميليون بشکه در روز رسيده بود، اما بر اساس اظهارات معامله کنندگانی که بر بازار فروش نفت نظارت می کنند، اين رقم اندکی در ماه اوت افزايش يافت و در ماه سپتامبر، ماه گذشته، به يک ميليون و ۲۰۰ هزار بشکه رسيده است.

بر اساس اين گزارش، افزايش نسبی فروش نفت ايران به خاطر از سرگيری واردات نفت ايران توسط ترکيه و کره جنوبی بعد از هفته ها وقفه است، همچنين تجار نفت می گويند که ايران مقداری از نفت خود را به بنادر ناشناخته ای در مالزی و اندونزی ارسال کرده است تا دوباره به خريداران آسيايی نفت ايران فروخته شود.

يک مقام بلندپايه نفتی کشورهای حاشيه خليج فارس به فايننشيال تايمز گفته است که «ما کمترين ميزان صادرات نفت ايران را ديده ايم، اکنون مشتريان آسيايی دوباره در حال خريد نفت ايران هستند».

صادرات نفت ايران در سه ماهه اول سال جاری ميلادی به دو ميليون بشکه، در سه ماهه دوم به يک و نيم ميليون بشکه و در سه ماهه سوم به حدود يک ميليون بشکه در روز رسيده بود.

اين گزارش می افزايد که اگر در سه ماهه آخر اين سال نيز ميزان کنونی صادرات نفت ايران ادامه يابد، ايران به طور متوسط روزانه قادر به فروش يک ميليون و ۲۰۰ هزار بشکه نفت خام خواهد بود.

اين روزنامه اقتصادی در ادامه می نويسد که البته افزايش نسبی فروش نفت ايران به معنی غلبه اين کشور بر موانع اقتصادی نيست. تهران هم اکنون باز هم به خاطر امتناع روزافزون بانک های بين المللی برای نقل و انتقالات دلار به ايران، با موانع جدی برای دريافت دلار آمريکا مواجه شده و مجبور است بخشی از پول نفت صادراتی خود را با ديگر ارزها مانند «يوان» چين، يا «روپيه» هند دريافت کند.

همچنين حجم صادرات نفت ايران در ماه سپتامبر باز هم نسبت به متوسط صادرات نفت ايران در سال گذشته (دو ميليون و ۳۰۰ هزار بشکه در روز) کاهش چشمگيری نشان می دهد.

تره‌ور هاوزر از گروه مشاوره ای «روديوم» که مرکز آن در نيويورک هست، می گويد که ايران نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد از درآمدهای نفتی خود را از دست داده است. ايران با بحران تراز پرداخت ها مواجه است و ارزش واحد پول ايران، ريال، نسبت به دلار اخيرا تا ۳۰ درصد کاهش يافته است.

اين گزارش می افزايد که ايران با ارزان فروشی و نسيه فروشی نفت در صدد هست تا مشتريان نفتی خود را برای افزايش خريد نفت ايران ترغيب کند، برای نمونه ايران شرايط اعتباری شش ماهه برای دريافت پول نفت صادراتی پيشنهاد می کند، در صورتی که در وضعيت عادی اين شرايط اعتباری يک تا دو ماهه است.

همچنين شرکت ملی نفتکش ايران که بزرگترين دارنده ناوگان نقتکش ها در ايران است، به مشتريان نفتی ايران می گويد که با بيمه داخلی ايران، کلوپ حمايت و جبران خسارت کيش، و نفتکش های خود ايران حاضر به انتقال محموله های نفتی به مشتريان خارجی است.

توليد نفت ايران نيز همزمان با کاهش صادرات و افزايش حجم نفت فروخته نشده خود که در نفتکش های لنگر انداخته در خليج فارس ذخيره شده، کاهش يافته است.

بر اساس گزارش اوپک، توليد نفت ايران طی سال جاری ميلادی از سه ميليون و ۳۴۰ هزار بشکه به دو ميليون و ۷۶۷ هزار بشکه در روز سقوط کرده است.
XS
SM
MD
LG