لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۳

واکنش‌ها و گمانه‌زنی‌ها درباره سرنوشت سبد رأی احتمالی قالیباف پس از انصراف


ناکامی‌ محمدباقر قالیباف در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۲ ساله شد.
ناکامی‌ محمدباقر قالیباف در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۲ ساله شد.

انصراف محمد باقر قالیباف، شهردار تهران، از ادامه رقابت‌های ریاست‌جمهوری دوازدهم با واکنش‌های زیادی در جبهه اصولگرایان، اصلاح‌طلبان و شبکه‌های اجتماعی روبه‌رو شد و موجب گمانه‌زنی‌هایی درباره سرنوشت سبد رأی احتمالی او شد.

آقای قالیباف در نامه انصراف خود به نفع ابراهیم رئیسی، نامزد اصلی اصولگرایان، که روز دوشنبه ۲۵ اردیبهشت منتشر کرد، گفته است که آرمان بزرگ، «حفظ منافع مردم، كشور و انقلاب است» و اين آرمان بزرگ، «جز با تغيير وضع موجود محقق نمی‌شود».

او در همین رابطه از «حاميان» خود خواسته است تا «تمام ظرفيت و حمايت خود را براى موفقيت» ابراهيم رئيسى و «به بار نشستن دولت كار و كرامت برای خدمت به مردم قرار دهند».

در حالی که شخصیت‌ها و تشکیلات نزدیک به اصولگرایان از انصراف این نامزد انتخابات استقبال کرده و آن را به نفع «نیروهای انقلاب» دانسته‌اند، اصلاح‌طلبان و کاربران شبکه‌های اجتماعی از خالی بودن سبد رأی قالیباف سخن گفته و این سخن او را یادآور شده‌اند که از انتخابات انصراف نخواهد داد.

در تحلیل اینکه چرا آقای قالیباف از ادامه رقابت‌ها انصراف داد، یک عضو مؤسس «جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی» یا «جمنا» وابسته به اصولگرایان گفته که «آرای حجت‌الاسلام رئیسی نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری از ابتدا در نظرسنجی‌ها به جز در یک مورد، رو به رشد بوده و از قالیباف پیشی گرفته بود».

به گزارش خبرگزاری ایرنا، محمدحسن رحیمیان در یک سخنرانی در مشهد افزوده است: «در طول تاریخ و انتخابات در حکومت‌های جمهوری جهان، فقط ۱۳ بار شده است که رئیس‌جمهوری مستقر در انتخابات رأی نیاورد و چهاردهمین بار مربوط به انتخاب مکرون در فرانسه بود و امیدواریم پانزدهمین بار نیز در ایران اتفاق بیفتد».

اظهارنظر وی درباره انتخاب امانوئل مکرون در فرانسه در حالی است که فرانسوا اولاند، رئیس‌جمهور مستقر، خود مجدداً نامزد انتخابات نشد.

ابراهیم رئیسی، کاندیدایی که قالیباف به نفع وی از انتخابات کناره گرفت از اقدام وی تقدیر کرد و گفت که او «حرکت انقلابی انجام داد».

آقای رئیسی که به شیراز رفته بود، افزود: «وضعیت کشور را بنده و آقای قالیباف می‌بینیم. شما می‌گویید از رکود عبور کرده‌ایم اما رکود، رکورد زده است».

محمدرضا باهنر، نماینده پیشین مجلس، نیز گفته که «قالیباف هم یک مدیر جهادی است و هم با انصراف خود، یک کار جهادی برای موفقیت نیروهای انقلاب کرد».

محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، که این دوره از انتخابات ریاست‌جمهوری نامزد نشد، هم در توئیتر خود نوشت: «حمایت آقای قالیباف از آقای رئیسی علامت پایان تفرقه در جبهه انقلاب اسلامی است. درود بر ایثار و برادری».

در جبهه مقابل و در طیف هواداران حسن روحانی، دیدگاه‌های متفاوتی ابراز شده است که بیشتر معطوف به سرنوشت سبد رأی آقای قالیباف است. از جمله محمد هاشمی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، گفته که «آقای قالیباف رأیی نداشت که با انصرافش به سبد آقای رئیسی ریخته شود. سبد رأی آقای قالیباف، رئیسی و اصولگرایان یکی است. دو سبد رأی نداشتند که حال بگوییم اتفاقی می‌افتد».

به گزارش سایت انتخاب، وی افزود: «متأسفانه آقای قالیباف خودش را خراب کرد و خودش را سوزاند».

شهردار تهران برای سومین بار بود که در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت می‌کرد. او در انتخابات سال ۸۴ با چهار میلیون رأی و در انتخابات سال ۹۲ با شش میلیون رای شکست خورد. آقای قالیباف اما در انتخابات ۹۶ از ادامه رقابت‌ها انصراف داد و ناکامی‌اش در انتخابات ریاست جمهوری ۱۲ ساله شد.

محمدجواد حق‌شناس، عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی، نیز به خبرگزاری ایرنا گفت: «بخش اعظمی از آرای قالیباف قطعاً راهی سبد رأی رئیسی نخواهد شد بلکه به سمت روحانی خواهد رفت».

او تصریح کرد: «قالیباف از روند حمایت اصولگرایان و به ویژه جمنا از خود ناراضی بود. ولی وقتی با مقاومت و مقابله اصولگرایان با انتخاب وی به عنوان نامزد اصلی جمنا روبه‌رو شد با دلخوری از انتخابات کناره‌گیری کرد».

سایت «عصر ایران» هم در تحلیلی نوشته که «قالیباف برخلاف رئیسی نماد اصولگرایی نیست. بسیاری از جریان‌های اصولگرایی حاضر نشدند از او در انتخابات ریاست‌جمهوری حمایت کنند. بر همین اساس حامیان او را اصولگرایان صرف تشکیل نمی‌دهند. همین امر باعث می‌شود سبد رأی او میان روحانی و رئیسی تقسیم شود».

این سایت روی یک نکته دیگر انگشت گذاشته است و آن هم انتقاد قالیباف از اسحاق جهانگیری در جریان مناظره‌های انتخابات به این دلیل که قرار است به نفع روحانی کنار برود. عصر ایران پرسیده است: «حالا خود او از صحنه به نفع رئیسی کنار رفته است. حالا به نظر می‌رسد او باید به این سؤال پاسخ دهد چرا برخلاف صحبت‌های خود از انتخابات کنار کشیده است؟»

شهردار تهران در جریان مناظره نخست میان شش نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری خطاب به جهانگیری گفته بود: «این هم از پدیده‌های عجیب است که جنابعالی به عنوان معاون محترم رئیس‌جمهور، نامزد شدید و آمده‌اید و در حقیقت... البته حق شهروندی شما هست، شما می‌گویید که ما رقیبیم ولی مردم باید قضاوت کنند. صداقت شما در چند روز آینده معلوم خواهد شد که آیا در آینده شما هستید یا نه».

در شبکه‌های اجتماعی نیز واکنش‌ها به کناره‌گیری محمدباقر قالیباف از ادامه رقابت‌های ریاست‌جمهوری گسترده بوده است، ولی عمده کاربران با رویکرد انتقادی و تمسخر به این تصمیم نگریسته‌اند.

یکی از کاربران در توئیتر نوشته است: «قالیباف باز هم دروغ گفت. گفت نامزد نمی‌شوم و شد. گفت انصراف نمی‌دهم و داد. نافش را انگار با دروغ بسته‌اند».

کاربر دیگری هم گفته است: «بنده خدا قالیباف تو مناظره به جهانگیری می‌گفت شما اومدی کناره‌گیری کنی چرا وقت مردم رو گرفتی؟ خودش زودتر از جهانگیری رفت».

یک کاربر هم خطاب به قالیباف نوشته که «اون همه درخت رو پوستر کردی، اون همه پلاستیک رو بنر، این همه هم اعصاب ما رو سرویس که انصراف بدی؟ وایمیسادی دستکم ذلتت رو می‌دیدیم».

وعده آقای قالیباف مبنی بر اینکه در صورت انتخاب شدن به مقام ریاست‌جمهوری، یخچال‌های آنها همیشه پر خواهد بود، نیز دستمایه طنز برخی از کاربران پس از انصراف وی از ادامه رقابت‌ها شده است.

کاربری نوشته است: «یخچالا از وقتی فهمیدن قالیباف انصراف داده فقط جیغ میزنن و گریه میکنن».

یک کاربر هم گفته است: «این چرا انصراف داد؟ من تازه رفته بودم ساید بای ساید خریده بودم به خدا!»

نامزدهای رقیب آقای قالیباف به ویژه حسن روحانی و اسحاق جهانگیری هنوز به انصراف وی از رقابت‌‎های ریاست جمهوری واکنشی نشان نداده‌اند، گرچه کانال تلگرامی آقای روحانی از این اقدام به عنوان «کناره‌گیری نامزد پوششی جمنا» یاد کرده است.

XS
SM
MD
LG