لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۳۱

سازمان مجاهدين خلق در شرف خروج از فهرست گروه های تروريستی


یکی از تظاهرات هواداران سازمان مجاهدین خلق
یکی از تظاهرات هواداران سازمان مجاهدین خلق
روزنامه «وال استريت ژورنال» گزارش می دهد که دولت آمريکا در جهت خارج کردن سازمان مجاهدين خلق از فهرست گروه های تروريستی حرکت می کند هر چند می داند که با اين اقدام حکومت ايران را به شدت خشمگين خواهد کرد.

اين تحول در شرايطی صورت می گيرد که مذاکرات و اقدامات ديپلماتيک برای متوقف کردن برنامه های هسته ای اخيرا از سر گرفته شده است.

سازمان مجاهدين خلق پانزده سال پيش و به خاطر مشارکت اين گروه در ترور شهروندان آمريکايی قبل از وقوع انقلاب اسلامی در ايران و همکاری با رژيم صدام حسين، توسط وزارت خارجه آمريکا در فهرست گروه های تروريستی قرار داده شد. طبق اين تصميم تمام دارایی های سازمان مجاهدين خلق از همان زمان در آمريکا مسدود شده و اين گروه حق جمع آوری کمک مالی در آن کشور را ندارد.

سازمان مجاهدين خلق طی دو سال اخير با استفاده از تمام امکانات، استخدام وکلای سرشناس، تشکيل لابی های حمايتی و حتی جلب حمايت برخی از سياستمداران آمريکايی تلاش کرده که نام خود را از اين فهرست خارج کند.

مقامات ارشد وزارت خارجه آمريکا می گويند که هيلاری کلينتون هنوز تصميم نهايی را در اين زمينه اتخاذ نکرده است. ولی به نظر می رسد که در صورت همکاری سازمان مجاهدين با تخليه نفرات خود در اردوگاه اشرف، در مجموع وزارت خارجه آمريکا برای حذف نام اين گروه از فهرست سياه نظر مثبتی دارد.

روزنامه «وال استريت ژورنال» يادآوری می کند که اين گروه از چند سال پيش اعلام کرده که تمام فعاليت های تروريستی و مسلحانه خود را تعطيل کرده است و اين مهمترين مسئله در تعيين موقعيت سازمان مجاهدين خلق بود. اما نفرات اين گروه تاکنون به خاطر هراس از احتمال بازگردانده شدن به ايران از ترک اردوگاه اشرف خودداری کرده اند.

مقامات وزارت خارجه آمريکا می گويند که هيلاری کلينتون به فاصله ۶۰ روز از خروج نفرات اين گروه از اردوگاه اشرف و تکميل شدن روند انتقال آنها به يک اردوگاه موقتی در حوالی فرودگاه بغداد تصميم نهايی را در اين زمينه اتخاذ خواهد کرد. دولت آمريکا در همکاری با سازمان ملل متحد می کوشد تا کشور ثالثی را برای انتقال و استقرار دائمی اين افراد پيدا کند. از مجموع چند هزار نفر ساکنان اوليه اين اردوگاه هنوز حدود هزارو ۲۰۰ نفر در آنجا ساکن اند.

سخنگوی وزارت خارجه آمريکا روز دوشنبه گفت: «همکاری سازمان مجاهدين خلق برای تعطيلی مسالمت آميز و موفقيت آميز اردوگاه اشرف يک عامل مهم در تصميم گيری دولت آمريکا پيرامون جايگاه اين گروه در فهرست گروه های تروريستی است.»

روزنامه «وال استريت ژورنال» می نويسد: بسياری از ديپلمات های غربی و ايرانی می گويند که هر گونه تغييری در وضعيت سازمان مجاهدين خلق می تواند واکنش شديدی از سوی دولت ايران را به همراه داشته باشد. دولت ايران طی سه دهه گذشته اين گروه را در صدر فهرست دشمنان خود می دانسته و همواره کشورهای غربی را متهم کرده که به طرق گوناگون از اين گروه حمايت می کنند.

مقامات دولت آمريکا می گويند که اين تصميم با مذاکرات هسته ای جاری با ايران هيچ ربطی نداشته و بيشتر از همه به نتايج اقدامات و اعتراضات قانونی اين گروه در مراجع قضايی آمريکا ارتباط دارد. يک قاضی آمريکايی که پرونده شکايت سازمان مجاهدين خلق را بررسی کرده بود دو سال پيش به دولت دستور داد که نام اين گروه را از فهرست گروه های تروريستی خارج کند و طبق مقررات مجالس قانونگذاری، دولت آمريکا بايد ظرف شش ماه اين دستور را اجرا می کرد.

برخی از مقامات آمريکا هشدار می دهند که چنين تصميمی از سوی وزارت خارجه آمريکا مذاکرات هسته ای با ايران را به خطر خواهد انداخت.

مقاماتی که با پرونده سازمان مجاهدين خلق در وزارت خارجه آمريکا آشنا هستند می گويند که هيلاری کلينتون برای پرهيز از بروز مشکلات جدی در رابطه با حکومت عراق، شرط خروج مجاهدين از اردوگاه اشرف را به روند حذف اين گروه از فهرست گروه های تروريستی افزوده است.

مقامات وزارت خارجه آمريکا می گويند که خانم کلينتون هنوز هم بر اساس ساير اطلاعات مربوط به اقدامات تروريستی مجاهدين خلق می تواند تصميم بگيرد که اين گروه در فهرست گروه های تروريستی باقی بماند ولی تاکيد می کنند که پس از اعلام شرط خروج نفرات مجاهدين خلق از اردوگاه اشرف از نظر سياسی تغيير نظر خانم کلينتون بسيار دشوار خواهد بود.
XS
SM
MD
LG