لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۵۵

مذاکرات هسته‌ای لوزان؛ ایران و قدرت‌های جهانی به تفاهم دست یافتند

ایران و قدرت‌های جهانی در هشتمین روز مذاکرات هسته‌ای در لوزان سرانجام درباره چهارچوب توافق هسته‌ای به تفاهم رسیدند. بر این اساس فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران مقابل دوربین‌های تلویزیونی بیانیه‌هایی را خواندند که کلیات این تفاهم را مشخص می‌کند. این بیانیه‌ها عنوان می‌کند که برنامه هسته‌ای ایران محدود خواهد شد تا در قبال آن همه تحریم‌های اتحادیه اروپا و ایالات متحده و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره برنامه هسته‌ای ایران لغو شود. ایران پذیرفته که تنها در تاسیسات هسته‌ای نطنز غنی‌سازی اورانیوم را انجام دهد، آن هم به صورت محدود. همچنین سایت فردو به یک مرکز تحقیقاتی تبدیل خواهد شد و تمام مواد قابل شکاف از آن خارج می‌شود. راکتور آب سنگین اراک نیز با همکاری بین‌المللی بازطراحی خواهد شد. رئیس جمهوری آمریکا این توافق را یک توافق خوب نامیده که به گفته او مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای می‌شود. وزیر امور خارجه آمریکا نیز امروز را روزی بزرگ توصیف کرده است.

توئیتی از آلن ایر، سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا:

پس از آن‌که اعلام شد جان کری سفر خود را برای ماندن بیشتر در مذاکرات لوزان لغو کرده، خبرگزاری فرانسه خبر می‌دهد که وزیران خارجه فرانسه و آلمان نیز برنامه سفر خود به قزاقستان را به تأخیر انداخته‌اند تا بتوانند زمان بیشتری را به مذاکرات هسته‌ای با ایران اختصاص دهند.

روزنامه گاردین در گزارشی می‌نویسد که دیپلمات‌های غربی نگران‌اند که اگر مذاکرات شامگاه سه‌شنبه ادامه پیدا کرده و کار به ساعات بامدادی چهارشنبه بکشد، هرگونه توافقی که اعلام شود از سوی برخی به عنوان «دروغ اول آوریل» به حساب بیاید.

روز اول آوریل در بسیاری از کشورها به عنوان یک روز ویژه با گفتن دروغ‌هایی به شوخی همراه است.

خبرنگار رادیو فردا در لوزان: اگر چه احتمال دارد که در صورت دستیابی به تفاهم مشترک در لوزان جزئیات آن به صورت عمومی اعلام نشود، و طرفین تا زمان دستیابی به همه جزئیات که تا تیرماه برای آن وقت دارند، این اصول را محرمانه نگاه دارند، اما به نظر می‌آید که باید به متنی مفصل‌تر از ۷ موردی که در توافق اولیه ژنو بر آن توافق کردند، دست یابند.

این هفت مورد، در صفحه پایانی سند اقدام مشترک، چشم‌انداز توافق جامع را تبیین کرده بود، و حال در پی ماه‌ها مذاکره، ایران و ۱+۵ باید برای رسیدن به توافق سیاسی، نقشه راه اقدامات متقابل را ترسیم کنند؛ نقشه راهی که باید تا تیرماه جزئیات متعددی در زمینه انرژی هسته‌ای و نحوه رفع تحریم‌ها به آن اضافه شود.

مقام‌های غربی به آسوشیتدپرس می‌گویند که ایران ممکن است ایجاد محدودیت‌هایی را بر برنامه غنی‌سازی اورانیوم خود بپذیرد اما طرف ایرانی در حال حاضر در خصوص مدت‌زمان محدودیت‌هایی که باید در ارتباط با فناوری قابل استفاده در ساخت سلاح هسته‌ای بپذیرد چانه می‌زند.

به گزارش خبرنگار رادیو فردا در لوزان، دیدار بین جان کری، لوران فابیوس، و فرانک والتر اشتانمایر، (به ترتیب وزیران خارجه آمریکا، فرانسه، و آلمان) با فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ساعت ۱۱:۱۱ بامداد به وقت محلی آغاز شده‌است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، روز یک‌شنبه چارچوبی که مذاکره‌کنندگان در لوزان قصد دارند توافق اتمی با ایران را در قالب آن تعریف کنند محکوم کرده‌است.

آقای نتانیاهو افزوده‌است که «این توافق با این شکلی که ظاهراً قرار است به‌خود بگیرد بر تمامی ترس‌های ما و حتی بدتر از آن مهر تأیید می‌زند.»

وی اضافه کرده‌است که «محور ایران-لوزان-یمن برای بشریت بسیار خطرناک است و باید جلوی آن گرفته شود.»

عکس‌های ارسالی خبرنگار رادیو فردا از لوزان:

لوزان سرد و ابری میزبان مذاکرات اتمی:

راهروهای هتل بو ریواژ، هتل محل برگزاری مذاکرات:

خبرگزاری آسوشیتدپرس از قول مقاماتی که نامشان ذکر نشده می‌نویسد که ایران در مورد احتمال پذیرش اِعمال محدودیت بر دستگاه‌های سانتریفیوژ خود صحبت کرده‌است؛ محدودیتی با این مضمون که ایران تعداد سانتریفیوژهایی که می‌تواند برای غنی‌سازی اورانیوم استفاده کند را به شش هزار دستگاه یا کمتر از آن محدود کند.

به نوشته آسوشیتدپرس این مقام‌ها هم‌چنین می‌گویند که ایران «موافقت کرده» تا تمامی اورانیوم غنی‌شده‌ای که تولید می‌کند را برای نگهداری به روسیه بفرستد.

این مقام‌ها به این خبرگزاری گفته‌اند که بدین‌وسیله ایران و آمریکا به توافق نزدیک‌تر شده‌اند اما برخی مشکلات هم‌چنان پابرجا هستند.

علی‌اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، به تازگی برای اولین بار پدربزرگ شده‌است. روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی خبر می‌دهد که ارنست مونیز، وزیر انرژی آمریکا، به این مناسبت، در حاشیه مذاکرات کادویی را که بر آن لوگوی «ام‌آی‌تی» حک شده برای آقای صالحی به‌همراه آورده‌است.

«ام‌آی‌تی» نام دانشگاهی آمریکایی است که چند سال پیش از آقای صالحی برای سخنرانی دعوت کرده‌بود اما وزارت خارجه آمریکا موانعی پیش پای او گذاشت و این سخنرانی انجام نشد.

بیشتر

XS
SM
MD
LG