لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۴

مذاکرات هسته‌ای لوزان؛ ایران و قدرت‌های جهانی به تفاهم دست یافتند

ایران و قدرت‌های جهانی در هشتمین روز مذاکرات هسته‌ای در لوزان سرانجام درباره چهارچوب توافق هسته‌ای به تفاهم رسیدند. بر این اساس فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران مقابل دوربین‌های تلویزیونی بیانیه‌هایی را خواندند که کلیات این تفاهم را مشخص می‌کند. این بیانیه‌ها عنوان می‌کند که برنامه هسته‌ای ایران محدود خواهد شد تا در قبال آن همه تحریم‌های اتحادیه اروپا و ایالات متحده و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره برنامه هسته‌ای ایران لغو شود. ایران پذیرفته که تنها در تاسیسات هسته‌ای نطنز غنی‌سازی اورانیوم را انجام دهد، آن هم به صورت محدود. همچنین سایت فردو به یک مرکز تحقیقاتی تبدیل خواهد شد و تمام مواد قابل شکاف از آن خارج می‌شود. راکتور آب سنگین اراک نیز با همکاری بین‌المللی بازطراحی خواهد شد. رئیس جمهوری آمریکا این توافق را یک توافق خوب نامیده که به گفته او مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای می‌شود. وزیر امور خارجه آمریکا نیز امروز را روزی بزرگ توصیف کرده است.

یک دیپلمات غربی روز دوشنبه به خبرگزاری فرانسه گفت که گفت‌وگوها با ایران در سه موضوع اصلی با مانع روبه‌روست و با نزدیک شدن مهلت پایان مذاکرات «اکنون وقت آن رسیده که در این سه مورد، جواب آری یا نه داده شود.»

به گفته این دیپلمات غربی، این سه موضوع عبارتند از: مدت زمان اعتبار توافق، تحریم‌های سازمان ملل، و سازوکار بازگرداندن تحریم‌ها در صورت لزوم.

به گزارش خبرنگار رادیو فردا در لوزان، شنیده می‌شود که یک جلسه عمومی دیگر نیز با شرکت وزیران خارجه ایران و ۱+۵ قرار است برگزار شود که وزیر خارجه روسیه هم پیش از ترک لوزان در آن حضور خواهد داشت.

وزیر خارجه چین که امروز نیز برای دویدن و نرمش از محل مذاکرات خارج شده می‌گوید که گفت‌وگوها «خیلی خوب» پیش می‌رود.

به نوشته رویترز، آقای ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، می‌گویند که گفت‌وگوها با ایران «شدت گرفته» و در ارتباط با مذاکرات جای «خوش‌بینی» هست.

هیئتی از سناتورهای آمریکایی به ریاست سناتور جمهوری‌خواه، میچ مک‌کنل، بامداد یک‌شنبه با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در بیت‌المقدس دیدار کردند.

آقای نتانیاهو در این دیدار گفت در حالی که «ایران تهاجم خود برای تصرف تنگه باب‌المندب را به پیش می‌برد، گفت‌وگوهای هسته‌ای هم طبق معمول ادامه دارد، گفت‌وگو بر سر توافقی که آن‌گونه که از تمام قرائن موجود برمی‌آید قرار است راه را برای رسیدن ایران به بمب هموار کند.»

به گزارش هانا کاویانی، خبرنگار رادیو فردا در لوزان، سرگئی لاوروف، وزير خارجه روسيه، «به خاطر رسیدگی به برخی امور» در حال ترک مذاکرات هسته‌ای ایران و ترک لوزان است. منابع روسی می‌گویند که تیم روسی اما قرار است در لوزان بماند و «احتمالاً اکر تفاهم واقع‌گرایانه‌ای با ایران به‌وجود بیاید آقای لاوروف به مذاکرات بازمی‌گردد.»

بابک غفوری‌آذر از رادیو فردا در این باره با حسین علیزاده دیپلمات پیشین گفت‌وگو کرده و از او پرسیده ترک محل مذاکرات از سوی یک وزیر از نظر عرف دیپلماتیک به چه معنایی است؟

please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00
لینک مستقیم

وزارت خارجه روسیه در گزارشی که بر روی وب‌سایت خود منتشر کرده نوشته‌است که وزیران خارجه ایران و گروه ۱+۵ در نشست بامداد دوشنبه «پیشرفت مهمی» داشته‌اند.

به گزارش اینترفکس، آقای لاوروف وزیر خارجه روسیه در این گزارش با اشاره به مذاکره روز دوشنبه گفته‌است که «طرف‌ها بحثی پویا و اصولی در مورد وضعیت کنونی مذاکرات هسته‌ای ایران داشتند و اعلام کردند که در گفتمان بین ایران و گروه ۱+۵ پیشرفت مهمی حاصل شده‌است.»

او افزوده‌است: «طرف‌ها سناریوهای سیاسی مختلف کنار آمدن با یک‌دیگر را از مد نظر گذراندند و راه حل‌های فنی برای حل مشکلات حل‌نشده را بررسی کردند.»

خبرگزاری روسی اینترفکس می‌نویسد که وزیران خارجه روسیه و چین بامداد دوشنبه در دیداری دوجانبه به مقایسه مواضع خود درخصوص روند مذاکرات پرداخته‌اند.

اینترفکس می‌نویسد که «وزیران مواضع خود در مورد مذاکرات جاری هسته‌ای با ایران را با یک‌دیگر مقایسه کرده و بار دیگر بر تأیید کردند که مواضعشان دست‌یابی به یک توافق متوازن است؛ توافقی که نفع تمامی طرف‌های مذاکره را برآورده سازد.»

به گزارش خبرنگار رادیو فردا در لوزان، نشست روز دوشنبه وزیران خارجه ایران و گروه ۱+۵ پس از حدود یک و ساعت و نیم که از آغاز آن می‌گذشت هم‌اینک به پایان رسیده‌است. هيئت‌های مذاکره‌کننده در حال حاضر وارد ديدارهای دوجانبه شده‌اند.

در توئیتی از یکی از مقام‌های ارشد وزارت خارجه آمریکا آمده‌است: برخلاف آنچه در گزارش نیویورک تایمز آمده است، بر سر این موضوع که با ذخایر [اورانیوم غنی‌شده] ایران باید چه کرد هنوز تصمیمی در اتاق مذاکره گرفته نشده است، حتی به شکل تصمیم‌های غیر قطعی.

روزنامه آمریکایی نیویورک‌تایمز روز دوشنبه از قول برخی مقامات نوشت که اصلی‌ترین راهکار برای حل موضوع مربوط به بحث اورانیوم غنی‌شده ایران رقیق‌سازی این ماده است.

بیشتر

XS
SM
MD
LG