لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۰۶

مذاکرات هسته‌ای لوزان؛ ایران و قدرت‌های جهانی به تفاهم دست یافتند

ایران و قدرت‌های جهانی در هشتمین روز مذاکرات هسته‌ای در لوزان سرانجام درباره چهارچوب توافق هسته‌ای به تفاهم رسیدند. بر این اساس فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران مقابل دوربین‌های تلویزیونی بیانیه‌هایی را خواندند که کلیات این تفاهم را مشخص می‌کند. این بیانیه‌ها عنوان می‌کند که برنامه هسته‌ای ایران محدود خواهد شد تا در قبال آن همه تحریم‌های اتحادیه اروپا و ایالات متحده و قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره برنامه هسته‌ای ایران لغو شود. ایران پذیرفته که تنها در تاسیسات هسته‌ای نطنز غنی‌سازی اورانیوم را انجام دهد، آن هم به صورت محدود. همچنین سایت فردو به یک مرکز تحقیقاتی تبدیل خواهد شد و تمام مواد قابل شکاف از آن خارج می‌شود. راکتور آب سنگین اراک نیز با همکاری بین‌المللی بازطراحی خواهد شد. رئیس جمهوری آمریکا این توافق را یک توافق خوب نامیده که به گفته او مانع دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای می‌شود. وزیر امور خارجه آمریکا نیز امروز را روزی بزرگ توصیف کرده است.

گفت‌وگوی دوجانبه فرانک والتر اشتانمایر، وزیر خارجه آلمان، با همتای ایرانی خود محمدجواد ظریف، در لوزان ادامه دارد:

مایکل ویلنر، رئیس دفتر واشینگتن جروزالم پست در پیامی توئیتری می‌نویسد که از یکی از مقام‌های ارشد آمریکایی در مورد این بخش از اظهارات بنیامین نتانیاهو که گفته «محور ایران-لوزان-یمن برای بشریت بسیار خطرناک است و باید جلوی آن گرفته شود» واکنش گرفته است.
این مقام آمریکایی در واکنش خود گفته که «موضع نتانیاهو برای ما شناخته‌شده است و جلسات [مذاکره] ادامه خواهد یافت.»

خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلمات های غربی از دستیابی به توافقی موقت در مذاکرات هسته ای لوزان سوییس خبر داده است.

یک دیپلمات غربی گفته است، ایران «کم و بیش» با کاهش سانتریفیوژها به میزان یک سوم و همچنین انتقال اورانیوم غنی شده به روسیه توافق کرده است. این در حالی است که دیپلمات های ایرانی دستیابی به چنین توافقی را تایید نمی کنند.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، يک مذاکره کننده ارشد هسته ای ايران گزارش ها در خصوص توافق را « حاوی نکات غير دقيق از جمله در مورد انتقال اورانيوم از ايران به روسيه » دانسته و آن را رد کرده است.

مذاکرات دو جانبه محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران و فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا پایان یافت.

یک مقام ارشد آمریکایی در خصوص مذاکرات هسته ای در لوزان گفته است که کارهای زیادی همچنان باقی مانده است.

وی دو مساله « جدول زمانبندی رفع تحريم ها » و همچنین «نحوه ادامه توسعه برنامه هسته ای ايران در سالهای ۱۰ تا ۱۵ توافق جامع» را از مهم ترین مسایل باقی مانده برشمرده است.
این مقام ارشد امريکايی همچنین گفته است: مذاکره برای دستیابی به چارچوب کلی (سیاسی) تا ۳۱ مارس (سه شنبه) ادامه‌دارد.

خبرگزاری ایرنا به نقل از يک منبع نزديک به تيم مذاکره کننده هسته ای ايران خبر خبرگزاری فرانسه درباره توافق موقت را تکذيب کرده است.

خبرگزاری فرانسه به نقل از دیپلمات های غربی از دستیابی به توافقی موقت در مذاکرات هسته ای لوزان سوییس خبر داده بود.

به گزارش خبرنگار رادیو فردا از لوزان، آقای اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان بر راه حل رفع گام به گام تحریم ها علیه ایران تاکید کرده و گفته است برخی از تحریم های مرتبط با مواد و فعالیت های هسته ای را نمی توان به یکباره لغو کرد.

وزیر امورخارجه آلمان تصریح کرده است که انعطاف پذیری بیشتر از سوی ایران، می تواند به رسیدن به تفاهم کمک کند.

به گزارش ایرنا، يک مذاکره کننده ارشد تيم هسته ای ايران درباره گزارش ها در خصوص توافق موقت گفته است: هيچگونه توافقی صورت نگرفته و موضوعاتی همچنان باقی مانده که بايد حل وفصل شود.

به گزارش خبرنگار رادیو فردا از لوزان، عباس عراقچی، معاون وزیر خارجه و از مذاکره کنندگان ارشد ایران در مصاحبه با تلویزیون دولتی ایران گفته است که هنوز برخی مسایل حل نشده در مذاکرات در خصوص برنامه هسته ای ایران و تحریم ها وجود دارند.

عباس عراقچی گفته است هر شش قطعنامه تحریمی شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران می بایست لغو شوند.

به گزارش ایرنا، معاون وزیر خارجه ایران همچنین گفته است: توافق دو مرحله ای نخواهيم داشت و قصد اين است برای همه موضوعات راه حل پيدا شده و بعد مکتوب شود.

عباس عراقچی ادامه داده است: «برای خيلی موضوعات راه حل پيدا شده است و تنها برای دو سه موضوع هنوز راه حل نداريم. »

این مذاکره کننده ارشد ایران همچنین گفته است:« در موضوع برنامه هسته ای و اعتماد سازی بحث ظرفيت غنی سازی ايران مطرح است. همچنين ذخاير هسته ای، مواد غنی شده ايران و نحوه نظارت بر آنها، تاسيسات هسته ای ما در نطنز و فردو و همينطور راکتور تحقيقاتی آب سنگين اراک است که درباره آنها بايد راه حل هايی پيدا شود که ماهيت صلح آميز آنها تاييد و اطمينان کافی بدست آيد. »

بیشتر

XS
SM
MD
LG