کمیته اطلاع رسانی ستاد انتخابات کشور با صدور اطلاعیهای اعلام کرد که تخلفات ۳ روزنامه و ۸ خبرگزاری از ماده ۵۹ قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی به مراجع قضایی ارجاع میشود.
به نام این رسانهها اشاره ای نشده است.
محمود علوی وزیر اطلاعات و نامزد پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری با اشاره به اینکه افراد نباید برای تصدی مسئولیت های دنیوی دیگران را تخریب کنند، از نامزدهای انتخابات خواست برای پیروزی در این عرصه دیگران را انگلیسی خطاب نکنند.
به گزارش وبسایت انتخاب، علوی در مصلای قرچک گفته «نباید برای اهداف سیاسی چند روزه دنیا، ارزش های اخلاقی را زیر پا گذاشت، رفتن به مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری این قدر ارزش ندارد که به هر کار ناشایست و زشت مرتکب شد».
عبدالستار دوشوکی، فعال سیاسی و رئیس مرکز مطالعات بلوچستان در لندن، در گفتوگو با رادیو فردا به پرسشهایی در مورد نگاه اقلیتهای قومی و مذهبی در ایران به انتخابات آینده مجالس خبرگان و نمایندگی شورای اسلامی، و مشارکت آنها پاسخ داده است.
او معتقد است شرکت مردم در انتخابات مناطقی چون سیستان و بلوچستان و کردستان، بیشتر مطالبهمحور است تا سیاستمحور:
اکبر هاشمی رفسنجانی، رئیس مجع تشخیص مصلحت نظام، امروز در دیدار با نامزدهای ائتلاف اصلاحطلبان (لیست امید) در استان تهران، «تعبیر لیست انگلیسی» از سوی گروههای مخالف اصلاحطلبان را «توهین به فهم و شعور مردم ایران» دانست و گفت: «به گونهای دارند القاء میکنند که انگلیسیها در سراسر کشور ایران نفوذ دارند و نامزد معرفی میکنند».
به گزارش خبرگزاری ایلنا، هاشمی رفسنجانی یکی از اقداماتی که «تفرعونی» توصیف کرد را «تفرقه انگیزی در جامعه برای ماندگاری در قدرت» عنوان کرد و افزود: «نشستن بر کرسی مجلسی که با گناه به دست میآید، اصل گناه است و تعجب میکنیم چگونه گروهی با ادّعای خداپرستی و انقلابیگری، با ظاهرسازی، سعی در فریب مردم دارند و به راحتی گناه میکنند، در حالی که اگر نامزدی در انتخابات برای خداست، نباید در تبلیغات گناه کنند».
جبهه پیروان خط امام و رهبری در اطلاعیهای فهرست نامزدهای مورد حمایت این جبهه متشکل از ۱۷ تشکل اصولگرا، در سراسر کشور را برای دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی معرفی کرده است.
اسامی این فهرست در برخی حوزهها مانند قم و مشهد با لیست انتخاباتی ائتلاف اصولگران متفاوت است.
حزب ملت ایران با انتشار بیانیه ای اعلام کرد در انتخابات هفتم اسفند که به گفته این حزب «جز مهر تایید بر نابسامانی های موجود، ارزیابی دیگری نمی توان بر آن متصور شد»، شرکت نخواهد کرد.
دبیر کل این حزب در حال حاضر «خسرو سیف» است. «داریوش فروهر» دبیرکل پیشین بود که در جریان قتل های زنجیره ای به قتل رسید.
قربانعلی دری نجفآبادی کاندیدای مجلس خبرگان رهبری با تاکید بر اینکه گرایشش به «لیست جامعه مدرسین حوزه علمیه قم» است٬ گفته اما «حساسیتی» نسبت به قرار گرفتن نامش در فهرست انتخاباتی منسوب به هاشمی رفسنجانی ندارد.
به گزارش وب سایت نامه نیوز٬ وزیر اطلاعات دوران ریاست جمهوری خاتمی گفته: «گرایش من به لیست جامعه مدرسین است اما آقایان خواستند اسم من را در لیست بگذارند و من هم نفی نمیکنم و حساسیتی هم نسبت به آن ندارم چون در لیست بزرگانی چون آیات، موحدی کرمانی، امینی، امامی، میرمحمدی و بزرگان دیگر حضور دارند».
خبرگزاری ایسنا نوشته است که مسعود جزایری٬ معاون ستاد کل نیروهای مسلح با بیان اینکه «سکوت وزارت خارجه در برابر دخالت انگلیسیها در امور داخلی ایران شبههآور است»٬ از دستگاه دیپلماسی خواسته «بیش از این اجازه فتنهگری به انگلیس و دخالت در انتخابات ندهند».
محمدعلی موحدیکرمانی٬ دبیر کل جامعه روحانیت مبارز گفته در قرار گرفتن نام اکبر هاشمی رفسنجانی در لیست انتخابات خبرگان این تشکل سیاسی٬ او «تصمیمگیر» نبوده بلکه «شورای جامعه روحانیت» با وجود «اختلافنظرها و یک رای کم و زیاد» تصمیم گرفته است.
به نوشته وبسایت نسیم، موحدی کرمانی استدلال اعضای موافق قرار گرفتن نام آقای هاشمی در فهرست را «مخالفت رهبری با ایجاد دو قطبی در انتخابات» عنوان کرد.
او همچنین با بیان اینکه «شنیدهام اصلاح طلبان اسم من را در لیستشان گذاشتهاند اما گروه خونی من به اینها نمیخورد» ٬ به «دوستانی که هم گروه خونی» او هستند و در برخی لیستها اسمشان را زدهاند؛ توصیه کرد «از این لیستها برائت بجویند و عدم رضایتشان را از این امر اعلام کنند».
پیامهای مشارکت و عدم مشارکت در جمهوری اسلامی چیست؟ و چه عوامل یا دلایلی را برای شرکت و عدم شرکت در ادوار مختلف انتخابات ایران میتوان برشمرد؟
آیا دلایل شرکت و عدم شرکت در دموکراسیها و نظامهای سیاسی بسته مانند جمهوری اسلامی یکی است؟ به عبارت دیگر آیا میتوان میزان مشارکت در انتخابات دموکراسیهای غربی را با میزان مشارکت در انتخابات جمهوری اسلامی مقایسه کرد؟
این پرسشها را کیوان حسینی از رادیو فردا با عمار ملکی پژوشگر علوم سیاسی و استادیار دانشگاه تیلبرگ در هلند در میان گذاشته است.