لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۸ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۲۲

رسانه‌های فلسطینی: حماس اداره غزه را به تشکیلات خودگردان واگذار می‌کند


اسماعیل هنیه، نفر وسط، رئیس جدید دفتر سیاسی حماس.
اسماعیل هنیه، نفر وسط، رئیس جدید دفتر سیاسی حماس.

رسانه های فلسطینی گزارش دادند که تشکیلات خودگردان روز دوشنبه دهم مهر در نوار غزه تشکیل جلسه می‌دهد تا بدین ترتیب، اداره این منطقه بعد از گذشت ده سال، از گروه حماس به تشکیلات خودگردان به رهبری جنبش فتح منتقل خواهد شد.

بر اساس این گزارش‌ها، رامی حمدالله، نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی، و وزیران دولتش روز دوشنبه از رام الله، مقر این تشکیلات در کرانه باختری رود اردن، به شهر غزه، مرکز نوار غزه، می روند تا اولین جلسه «دولت وفاق ملی» را برگزار کنند.

به گزارش رسانه های فلسطینی، ایهاب بسیسو، وزیر فرهنگ تشکیلات خودگردان، روز یکشنبه نهم مهر، از طریق مرز زمینی اسرائیل با غزه وارد این منطقه شد تا اولین وزیر این تشکیلات باشد که بعد از ده سال به غزه بازمی گردد.

همچنین هیئت هایی شامل حدود ۳۰ تن از مقام‌های امنیتی و سیاسی تشکیلات خودگردان فلسطینی در آستانه ورود نخست وزیر این تشکیلات به غزه، از چند روز پیش به این منطقه رفته اند تا مذاکرات با سران حماس را دنبال کنند.

اسماعیل هنیه، رئیس جدید دفتر سیاسی حماس، و رامی حمدالله، نخست وزیر تشکیلات خودگردان فلسطینی، در تماسی تلفنی در روزهای گذشته بر تلاش مشترک برای موفقیت نشست دوشنبه تاکید کرده‌اند.

اسماعیل هنیه در بیانیه ای نیز به مناسبت این رویداد نوشت که حماس از «آشتی و وحدت ملی و کنار گذاشتن اختلافات داخلی در تمامی مراحل حمایت کرده است».

او افزود که حماس این گام را با هدف «رفع حصر غزه از سوی اسرائیل» برداشته است.

در طول ده سال گذشته، اختلافات شدید میان حماس و فتح بر سر اداره غزه بروز کرده بود و در حالی که حماس عملا اداره امور این منطقه را در دست داشت، چند توافق آشتی با میانجی گری رهبران عربی، موسوم به توافق های قاهره، دوحه، مکه، صنعا و غزه بدست آمد اما همه این توافق ها تاکنون به آشتی واقعی منجر نشده بود.

حماس ماه گذشته اعلام کرد کمیته اداری غزه را به‌خاطر تحقق آشتی منحل می کند تا زمینه برای انتقال اداره امور این منطقه به دولت وفاق ملی فراهم شود.

در پی دعوت حماس از فتح برای بازگشت به غزه، تشکیلات خودگردان در هفته های گذشته گام های لازم را برای تحویل گرفتن این منطقه برداشت.

رسانه های فلسطینی خبر داده اند که حماس مسئولیت گذرگاه‌های زمینی غزه را نیز به نیروهای تشکیلات خودگردان فلسطینی واگذار می کند. این امر می تواند یک تحول مهم باشد و حتی بازگشت نیروهای بین المللی وابسته به سازمان ملل متحد به این مناطق را فراهم کند.

در این میان، روزنامه الحیات، چاپ لندن، روز شنبه هشتم مهر نوشت:‌ در آستانه انتقال اداره امور غزه به تشکیلات خودگردان، محمود عباس،‌رئیس این تشکیلات، خواهان آن شده است که شاخه نظامی حماس نیز منحل شود. این خبر تاکنون از سوی حماس تایید یا تکذیب نشده است.

گروه‌های مختلف فلسطینی و همچنین جامعه بین المللی پیشاپیش از آشتی فتح و حماس استقبال کرده اند.

این تحولات از حمایت اسرائیل نیز برخوردار شده است؛ هر چند که اسرائیل با تشکیلات خودگردان روابط بالایی ندارد و گروه حماس را نیز همچنان دشمن خود می داند.

تشکیلات خودگردان فلسطینی که در سال ۱۹۹۳ میلادی در کرانه باختری و غزه برپا شد، در سال ۲۰۰۷ میلادی اختیارات نوار غزه را عملا از دست داد.

این در حالی بود که حماس در انتخابات پارلمانی فلسطینی در سال ۲۰۰۶ اکثریت را بدست آورد و یک سال بعد از آن در پی جنگ های خونین با نیروهای فتح و کشته شدن بیش از ۱۰۰ تن، این سازمان را از غزه بیرون راند و قدرت را در دست گرفت.

با آغاز قدرت یابی حماس در غزه در تابستان ۲۰۰۷، حکومت فلسطینی عملا به دو بخش کرانه باختری در دست تشکیلات خودگردانی و غزه در دست حماس تقسیم شد.

غزه در این دوره شاهد چند جنگ خونین با ارتش اسرائیل بود و هزاران تن از شبه نظامیان و مردم عادی آن کشته و این منطقه با ویرانی های گسترده ای روبرو شد.

تحولات اخیر در آشتی میان فتح و حماس اندک زمانی پس از تغییرات کادر رهبری حماس رخ داده است.

خالد مشعل بعد از ده سال ریاست دفتر سیاسی حماس به تازگی جای خود را به اسماعیل هنیه داد؛ هنیه خود سال‌ها نخست وزیر دولت حماس در غزه بود.

یحیی السنوار نیز به تازگی به رهبری داخلی حماس در غزه به جای هنیه برگزیده شد.

حماس در اساسنامه جدید خود نابودی اسرائیل را حذف کرده است، هر چند که بر ادامه مقاومت مسلحانه با این کشور تا احقاق حقوق کامل فلسطینیان تاکید کرده است.

XS
SM
MD
LG