لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۳۴

ادامهٔ هشدارها در مورد «ناترازی فزاینده» تولید و مصرف گاز طبیعی در ایران


یک سکوی گاز در میدان پارس جنوبی
یک سکوی گاز در میدان پارس جنوبی

یک عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، با اشاره به انواع مشکلات ناشی از سوءمدیریت هشدار داد که ناترازی تولید و مصرف گاز طبیعی در ایران «دائم در حال افزایش است.»

رضا سپه‌وند،‌ عضو کمیسیون انرژی در مجلس، پنجشنبه سوم آبان‌ماه در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا، خبر داد که «فشار مخازن در پارس جنوبی کاهش پیدا کرده و استخراج گاز سخت‌تر شده است و یکسری از منابع مشکل پیدا کرده‌اند.»

این در حالی‌است که کارشناسان از بیش از یک‌دهه پیش، درباره این موضوع و نیاز به فشارافزایی چاه‌های این میدان هشدار می‌داده‌اند.

این نماینده مجلس در ادامه گفت که هدررفت و نشت گاز در شبکه گازی کشور «بسیار بالا» است و «از سوی دیگر مصرف بی‌رویه افزایش پیدا کرده است و بنابراین ناترازی دائم در حال افزایش است.»

در روزهای اخیر خبرگزاری ایرنا هم نوشت که در گزارش صندوق توسعه ملی روند تند ناترازی گاز با کاهش تولید منعکس شده است.

این گزارش می‌گوید با ادامه روند موجود در تولید و مصرف، از سال آینده روند عرضه گاز نزولی می‌شود.

بنابر گزارش‌ها، امروز ۷۵ درصد گاز مناطق مسکونی و بخش تجاری و صنعتی کشور از میدان گازی پارس جنوبی تأمین می‌شود که نوسازی و به‌روزرسانی تجهیزات این تامین‌کننده اصلی کشور سال‌ها است از موعد مقرر گذشته و در نتیجه با افت فشار مواجه شده است.

ایرنا به نقل از گزارش‌های دولتی می‌نویسد که «پیش‌بینی‌های دلهره‌آور این است که اگر همین روند تقاضا و تولید ادامه پیدا کند، در سال ۱۴۲۰ با افت فشار مخازن پارس جنوبی و افزایش مصرف، ناترازی حدود ۱۰۰۰ میلیون مترمکعبی در روز ایجاد خواهد شد.»

هشدارهای تازهٔ عضو کمیسیون انرژی مجلس درباره تبعات افت فشار منابع میدان پارس جنوبی در حالی مطرح شده که پیشتر، در روزهای پایانی سال ۱۴۰۲، وزارت نفت دولت ابراهیم رئیسی قراردادی به ارزش ۲۰ میلیارد دلار را با شرکت‌های داخلی و به منظور احداث سکوهای فشارافزایی در این میدان امضا کرده بود.

امضای این قرارداد برای ساخت، نصب و راه‌اندازی ۱۴ سکوی افزایش فشار در حالی انجام شد که نیاز به احداث چنین سکوهایی از بیش از یک‌دهه پیش مطرح بوده و مذاکرات وزارت نفت با شرکت‌های مختلف هم، دست‌کم هشت سال طول کشیده است.

همزمان با امضای قرارداد۲۰ میلیارد دلاری،‌ مسعود اوجی وزیر نفت وقت ایران از نیاز به دست‌کم ۸۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری برای افزایش ۵۰ درصدی تولید گفته بود.

مرکز پژوهش‌های مجلس، پیشتر با انتشار گزارشی، میزان عرضه کل گاز طبیعی ایران در سال ۱۴۲۰ را کمتر از ۸۹۸ میلیون متر مکعب در روز تخمین زده بود. در همین گزارش، میزان مصرف روزانه در سال ۱۴۲۰، نزدیک به ۱۴۱۱ میلیون متر مکعب برآورد شده است. بر این اساس،‌ کشور با کمبود روزانه ۵۱۲ میلیون متر مکعب گاز طبیعی روبرو خواهد شد.

رضا سپه‌وند روز پنج‌شنبه همچنین با هشدار درباره مصرف «بی‌رویه» بنزین و اجبار کشور به واردات این محصول از خارج از کشور، خواستار مدیریت و بهینه‌سازی مصرف بنزین شد.

این نماینده مجلس مقابله با قاچاق سوخت، اجبار خودروسازان به تولید خودروهای کم‌مصرف، و رقابتی‌کردن بازار خودرو از طریق صدور مجوز برای بخش خصوصی را، گام‌های لازم پیش از هرگونه افزایش قیمت بنزین دانست. موضوعی که عملاً به سوء مدیریت گسترده در بخش‌های مختلف تولید، توزیع و مصرف حامل‌های انرژی در ایران اشاره دارد.

XS
SM
MD
LG