دولت مسعود پزشکیان برای پرداخت کالابرگ با هدف «کمک به تأمین معیشت خانوادههای کمدرآمد» یک میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برداشت میکند.
این دومین برداشت دولت از صندوق توسعه ملی در کمتر از شش ماه گذشته خواهد بود.
وزیر اقتصاد و دارایی ایران نیز پیشتر در مهرماه سال جاری خبر داده بود که برای «جبران کسری بودجه»، از صندوق توسعه ملی برداشت شده و برای این کار از علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، اجازه گرفته شده است.
در تصویری که خبرگزاری تسنیم روز دوشنبه، ۲۹ بهمن، از مصوبه هیئت دولت برای برداشت جدید از صندوق منتشر کرده، آمده است که این اقدام با موافقت علی خامنهای انجام میشود و قرار است «معادل ریالی یک میلیارد دلار» از صندوق برداشت شود.
هفته گذشته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی «برنامه حمایتی دولت» در آستانه ماه رمضان و نوروز برای «حمایت از معیشت» دهکهای کمدرآمد را اعلام کرده و گفته بود که که تا ۱۰ اسفندماه مرحله نخست این برنامه اجرایی میشود.
به گفته احمد میدری، در این طرح کالابرگ الکترونیکی به سه دهک اول جمعیت «به میزان ۵۰۰ هزار تومان و برای بقیه دهکها یعنی دهکهای ۳ تا ۷ به مبلغ ۳۵۰ هزار تومان به ازای هر فرد اختصاص مییابد» و پیشبینی شده این کالابرگ به ۷۰ درصد جامعه تعلق گیرد و ۱۱ قلم کالای اساسی را در برگیرد.
بر اساس نامه رسمی دولت، جمعیتی که این طرح قرار است پوشش دهد «۶۰ میلیون نفر» است.
برداشت دوباره از صندوق توسعه ملی در حالی رخ میدهد که پیشتر مهدی غضنفری، رئیس صندوق توسعه ملی، از برداشتهای مکرر از این صندوق انتقاد کرده و گفته بود که مجلس بودجهای فراتر از توان ارزی کشور تصویب میکند و این امر دولت را برای جبران کسری بودجه، ناگزیر به برداشت از صندوق توسعه ملی میکند.
با این حال به نظر میرسد در پی افزایش تورم و بالا رفتن قیمت دلار آزاد در بازار ایران و متعاقب آن فشار اقتصادی بیشتر بر مردم، دولت مسعود پزشکیان بار دیگر به برداشت از صندوق توسعه ملی روی آورده است.
نرخ دلار آمریکا در بازار آزاد ایران طی هفته گذشته با جهش بیش از شش هزار تومانی، از مرز ۹۲ هزار و ۵۰۰ تومان هم گذشت. همزمان ماههاست که برخی از کارشناسان پیشبینی میکنند این رقم تا عید نوروز به صد هزار تومان هم برسد.
در همین حال سایت «تجارتنیوز» روز شنبه خبر داده بود که بازار برنج در ایران «این روزها دچار نوسان قیمت شدیدی شده و حتی در مواردی قیمت این محصول از مرز ۲۰۰ هزار تومان هم عبور کرده است».
افزایش قیمت در بازار تنها به برنج محدود نمیشود و بسیاری از کالاها از جمله سیبزمینی را هم شامل میشود.
این در حالی است که فرشاد مؤمنی، اقتصاددان، روز دوشنبه با تکیه بر دادههای رسمی گفت که «گزارشهای رسمی میگوید فقط در فاصله سالهای ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۰ اندازه جمعیت فقیر ایران، نزدیک به ۵ برابر افزایش پیدا کرده و گزارشهای رسمی میگویند بیش از ۳۰ درصد کل جمعیت ایران زیر خط فقر قرار دارند و در همین دو، سه ساله اخیر هم دوباره بیش از ۳ میلیون نفر به جمعیت فقیر ایران افزوده شده است.»
با تمام این احوال وزیر امور اقتصاد و دارایی روز دوشنبه ادعا کرد که «برای هر وضعیتی آمادگی لازم را داریم». او گفت: اکنون که ۱۱ ماه از سال گذشته، رشد ۱۸ درصدی در تجارت غیرنفتی را تجربه کردیم و صادرات نفت هم «روند خوبی» دارد.
خامنهای: مردم مشکلاتی دارند
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز دوشنبه ۲۹ بهمن طی یک سخنرانی در آذربایجان شرقی مدعی شد که «امروز از لحاظ دفاع سخت و تهدید سختافزاری دشمن هیچ نگرانی و مشکلی نداریم و توانایی ما برای مقابله با تهدیدهای سخت در سطح عالی است»، اما نسبت به تهدیدات امنیتی علیه نظام خود بر اثر فقر مردم ایران هشدار داد.
او با ذکر اینکه «مردم مشکلاتی دارند و توقعاتی دارند» گفت که «دشمن» مشغول به «تهدید نرمافزاری یعنی دستکاری کردن افکار عمومی مردم؛ ایجاد اختلاف؛ ایجاد تردید در محکمات انقلاب اسلامی؛ و ایجاد تردید در پایداری در مقابل دشمن» است.
علی خامنهای از همه «دستگاههای تبلیغاتی» نظام خود خواست تا تمرکز خود را برای مقابله با آنچه «تهدید نرمافزاری دشمن» خواند، قرار دهند.