لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۳۳

وزیر کشور: توان پذیرایی از شش میلیون اتباع خارجی را نداریم


وزیر کشور جمهوری اسلامی با اشاره به این که شش ‌میلیون تن از اتباع خارجی در ایران زندگی می‌کنند، می‌گوید کشور دیگر توان ندارد از آنها پذیرایی کند و یارانه‌ و فرصت‌ شغلی به آنها اختصاص دهد.

اسکندر مؤمنی روز شنبه دهم آذر به خبرنگاران گفت که مجامع بین‌المللی برای ممانعت از ورود اتباع بیگانه کم‌ترین کمک را به ایران می‌کنند.

در ادبیات مسئولان جمهوری اسلامی «اتباع» معمولا به شهروندان افغانستان اشاره دارد که به شکل قانونی یا غیرقانونی در ایران اقامت دارند.

او افزود بخشی از شش میلیون خارجی که در کشور حضور دارند، به شکل «غیرمجاز» مانده‌اند و دولت نمی‌تواند «این همه یارانه‌ و فرصت‌ شغلی» را به اتباع بیگانه اختصاص دهد.

ادعای بهره‌مندی شهروندان خارجی از یارانه‌های دولتی یکی از دلایلی است که مسئولان برای تشدید سختگیری‌ها علیه اتباع خارجی بیان می‌کنند.

این ادعا در حالی مطرح می‌شود که دولت ایران در سال‌های اخیر در تأمین نیازهای اساسی مردم ایران نیز ناموفق بوده است. کسری بودجه دولت به حدی افزایش یافته است که دولت دیگر قادر به تأمین یارانه‌ها نیست و ارز کالاهای اساسی را از ۱۵ میلیارد دلار به ۱۲ میلیارد دلار کاهش داده است.

پیش از این ابوالفضل ابوترابی، نماینده مجلس، در یک برنامه تلویزیونی مدعی شده بود که مجموع یارانه پنهان و پول‌هایی که اتباع خارجی سالانه از ایران خارج می‌کنند، ۲۱ میلیارد دلار است. این ادعا با آمارهای رسمی همخوانی ندارد.

در شرایطی که اقتصاد ایران با نابسمانی‌های متعددی مواجه شده است، دولت ایران فشار را برای اخراج اتباع بیگانه بیشتر کرده است.

وزیر کشور دولت ایران به پیشرفت سریع «انسداد و احداث دیوار در مرزها» اشاره کرده و گفته است: «‌ساماندهی اتباع بیگانه از نقاط صفر مرزی شروع می‌شود.»

به گفته او ‌یکی از مشکلات در مسئله اتباع غیرمجاز و بیگانه رفت‌وآمدهای مکرر آنهاست که انسداد فیزیکی مرزها و دیوارکشی بخشی از اقدامات ممنوعیت ورود آنان است.

اشاره وزیر کشور ایران به «طرح انسداد مرزهای شرقی ایران با فغانستان» است که بر اساس اعلام سازمان ملی مهاجرت با اجرای دیوار بتنی ۴ متری، سیم خاردار و فنس از ابتدای امسال آغاز شده و قرار است تا سه سال آینده به بهره برداری برسد.

وزیر کشور دولت ایران همچنین به کارفرمایان هشدار داده است که «قوانین و مقررات به کارگیری و اشتغال اتباع بیگانه» را به درستی اجرا کنند.

بر اساس قوانین فعلی ایران اتباع بیگانه نمی‌توانند در ایران مشغول به‌ کار شوند مگر آنکه دارای روادید ورود با حق کار مشخص بوده و مطابق قوانین و آیین‌نامه‌های مربوطه، پروانه کار دریافت کرده باشند. این درحالی است که برخی کارفرمایان ایرانی برای کاهش هزینه‌های تولید به دلیل دستمزد پایین از اتباع خارجی استفاده می‌کنند.

بر اساس بند ج ماده ۱۱ قانون، هر کارفرمایی که به صورت غیرمجاز از نیروی کار خارجی استفاده کند یا در مشاغلی به جز شغل تعیین شده در پروانه کار اقدام کند، به ۵ برابر حداقل دستمزد برای هر روز اشتغال جریمه می‌شود که در صورت تکرار تخلف این جریمه دو برابر خواهد شد.

معاون اشتغال وزارت کار ۲۶ دی‌ماه ۱۴۰۲ گفته بود که حدود «یک و نیم میلیون نفر» از اتباع خارجی با پروانه کار و به صورت قانونی اشتغال دارند اما جمعیت افراد فاقد پروانه دوبرابر این رقم برآورد می‌شود.

XS
SM
MD
LG