سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ابراز امیدواری کرد که دولت جدید دونالد ترامپ سیاستهایی «واقعگرایانه و مبتنی بر حقوق بینالملل» در قبال ایران در پیش بگیرد.
اسماعیل بقایی روز دوشنبه، اول بهمنماه، و تنها ساعاتی پیش از مراسم تحلیف رئیس جمهور جدید آمریکا گفت که جمهوری اسلامی امیدوار است «رویکردها و سیاستهای آمریکا واقعگرایانه و مبتنی بر حقوق بینالملل و احترام و منافع و خواستههای ملتهای منطقه از جمله ایران باشد».
او در ادامه ضمن انتقاد از سیاستهای دولت جو بایدن که روز دوشنبه کاخ سفید را ترک میکند گفت: «ما امیدواریم که چهار سال بعد، قضاوتی که الان درباره چهار سال گذشته وجود دارد، وجود نداشته باشد.»
به عقیده سخنگوی وزارت خارجه ایران، دولت دموکرات جو بایدن «یکی از بدترین عملکردها را در طول ۶۰ سال گذشته و یا بیشتر آن داشت».
او در ادامه این طور از دولت بایدن انتقاد کرد: «متاسفانه در طول این چهار سال اقدامات ایذایی دولت آمریکا ادامه پیدا کرد و در رابطه با مذاکرات مربوط به احیای توافق هستهای به هیچ عنوان جدیتی از سوی آنها نشان دیده نشد و تحریمهای ظالمانه علیه ملت ایران ادامه پیدا کرد.»
ایران سال ۱۳۹۴ با قدرتهای غربی ازجمله ایالات متحده به توافق هستهای موسوم به برجام دست یافت که بر اساس آن و در مقابل رفع تحریمهای آمریکا و اروپا علیه تهران، جمهوری اسلامی هم ابعاد برنامۀ هستهای خود را محدود میکرد.
با این حال در سال ۱۳۹۷، همزمان با ریاست جمهوری دونالد ترامپ، دولت آمریکا از برجام خارج شد. تهران هم در مقابل بهشکل تدریجی از تعهدات برجامی خود عدول کرد و از جمله به میزان انباشت و غلظت غنیسازی اورانیوم افزود، موضوعی که نهایتاً در سال گذشته میلادی به صدور دو قطعنامۀ انتقادی شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی هستهای انجامید.
ابراز امیدواری تهران به رفتار متفاوت از طرف دولت جدید ترامپ در حالی است که هفته گذشته خبرگزاری بلومبرگ خبر داد که دونالد ترامپ قصد دارد بار دیگر سیاست فشار حداکثری را در قبال ایران در پیش بگیرد.
دونالد ترامپ در دولت اول خود پس از خروج از برجام، برای واداشتن ایران به توقف برنامههای هستهای و موشکی و همچنین اقدامات منطقهای خود به سیاست فشار حداکثری روی آورد، اقدامی که بهشدت از درآمدهای نفتی ایران کاست.
رئیسجمهور منتخب آمریکا همچنین شامگاه یکشنبه، یک شب پیش از ادای سوگند به عنوان رئیسجمهور ایالات متحده، در همایش هواداران خود در واشینگتن، در ارتباط با آتشبس تازه در غزه گفت: «میدانیم که بایدن ادعا میکند که او و همکارانش این توافق را عملی کردهاند. قبل از هر چیزی، اگر من رئیسجمهور بودم، اصلاً [حمله پانزدهم اکتبر و گروگانگیری و جنگ] اتفاق نمیافتاد. ایران ورشکسته بود و پولی برای حمایت از حزبالله و حماس نداشت. پولی نداشتند و هیچ کاری نمیتوانستند بکنند. اما این کار را کردند. ولی دیگر نمیگذاریم این اتفاقات تکرار شود.»
«توصیه» به ایرانیها برای سفر نکردن به سوریه
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز دوشنبه به شهروندان ایرانی «توصیه کرد» که با توجه به «شرایط موجود» در سوریه فعلا از سفر به این کشور خودداری کنند.
اسماعیل بقایی، سخنگوی این وزارتخانه، در پاسخ به پرسشی درباره ممنوعیت ورود مسافران و کالاهای ایرانی به سوریه از طرف حاکمان این کشور این «توصیه» را مطرح کرده است.
این مقام وزارت خارجه جمهوری اسلامی همچنین بدون ذکر هیچ دلیلی در اصل خبر ممنوعیت برای ایرانیها ابراز تردید کرده است.
بشار اسد، رئیس جمهور مخلوع سوریه، در نیمه آذرماه گذشته پس از آن که نیروهای شورشی به رهبری گروه اسلامگرای سنی «هیئت تحریر الشام» طی یک حمله برقآسا وارد پایتخت دمشق شدند، از کشور گریخت.
در پی این رخداد، جمهوری اسلامی که سالها در جنگ داخلی سوریه از حکومت اسد حمایت کرده و در کنار روسیه عملا این حکومت را حفظ کرده بود بهیکباره جایگاه خود را در این کشور از دست داد؛ هزاران ایرانی از زمان تصرف سوریه توسط «تحریر الشام»، که در جریان آن سفارت ایران در دمشق تخریب شد، این کشور را ترک کردهاند.
همزمان حاکمان تازه سوریه در دستوراتی ابتدا ورود پروازهای ایرانی به این کشور را معلق کردند و سپس راه ورود مسافران و کالاهای ایرانی به سوریه را مسدود کردند.