لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۷

موسوی: بیش از ۱۷۰۰ لوح تخت جمشید به ایران بازگردانده شد


یکی از الواح دوران هخامنشی.
یکی از الواح دوران هخامنشی.

سخنگوی وزارت خارجه ایران روز دوشنبه هشتم مهرماه از بازگردانده شدن بیش از ۱۷۰۰ لوح تخت جمشید به ایران خبر داده است.

عباس موسوی در توییتر خود نوشته است:«به همت وزارتخانه های میراث فرهنگی، امور خارجه و معاونت حقوقی ریاست جمهوری بیش از ۱۷۰۰ لوح تخت جمشید به کشور باز گردانده شدند.»

سخنگوی وزارت خارجه ایران اضافه کرده است:« این الواح از سال ۱۹۳۵ با اجازه دولت وقت ایران، برای مطالعه کتیبه ها و متون، نزد موسسه شرق شناسی دانشگاه شیکاگو به امانت قرار داشتند.»

الواح هخامنشی شامل بیش از ۳۰ هزار لوح بود که در سال ۱۳۱۴ بر اساس مصوبه دولت از طریق کشتی به موسسه شرق‌شناسی دانشگاه شیکاگو فرستاده شد و سال ۱۳۱۶ به آنجا رسید. بر آن اساس قرار بود در مدت سه سال بررسی‌های کارشناسی و مطالعات روی این الواح انجام و به ایران برگردانده شود.

پس از ترجمه و نشر تعدادی از این الواح توسط کارشناسان آمریکایی٬ تعدادی از الواح در سه نوبت طی سال‌های ۱۳۲۷ ٬ ۱۳۵۰ و ۱۳۸۳ به ایران بازگردانده شد. ولی این روند بازگرداندن‌شان به دلیل بروز یک مساله حقوقی مرتبط با یک حمله تروریستی در بیت‌المقدس و دخیل دانستن ایران در آن ماجرا با مشکل مواجه و متوقف شد.

به گزارش ایسنا٬ ایران طی چند مرحله در جلسات دادگاه‌هایی که در این زمینه برگزار شد، حاضر شد و ثابت کرد که الواح جنبه‌ تجاری ندارند و آثاری با جنبه‌ فرهنگی و مطالعاتی بوده و قابل توقیف نیستند.

در نهایت در اردیبهشت سال ۱۳۹۵ اعلام شد که بقیه الواح هخامنشی به ایران بازگردانده می‌شود.

این کتیبه‌ها نشان می‌دهند که سیستم حسابداری دقیقی در دوران هخامنشی در ۲۵۰۰ سال پیش جاری بوده و همه پرداخت ها بر اساس اسناد مالی مکتوب صورت می گرفتند و موضوعاتی مانند ضامن و ضمانت نیز در این دوران متداول بوده است.

مردادماه سال گذشته هم دادگاه عالی نیویورک داد که نقش‌برجسته‌ای که حدود ٩٠ سال پیش از ایران خارج شده و در آمریکا به حراج گذاشته شده بود، باید به ایران بازگردد.

این نقش برجسته که تصویر یک سرباز هخامنشی را دارد، توسط بازپرسان دفتر دادستان منطقه منهتن از نمایشگاهی در موسسه «پارک اونیو آرموری»، ضبط شده بود.

این نمایشگاه آثار هنری قصد داشت این اثر دوره هخامنشی را در حراجی به قیمت یک میلیون و ۲۰۰ هزار دلار بفروشد.

طبق این گزارش، محققان گفته‌اند این اثر دوره هخامنشی که در سال ۱۹۳۶ به طور غیرقانونی از ایران خارج شده است، در سال ۲۰۱۱ از موزه هنرهای زیبا شهر مونترال در کانادا دزدیده شد.

با استفاده از توییتر و رادیو فردا؛ خ
XS
SM
MD
LG