همزمان با پانصدمین روز پس از حمله گروه افراطی حماس به خاک اسرائیل و شروع جنگ در نوار غزه، جمعیت پرشماری از مردم اسرائیل در سراسر این کشور در حمایت از تمدید آتشبس و آزادی تعداد بیشتری از گروگانها تظاهرات کردند.
تظاهرکنندگان روز دوشنبه ۲۹ بهمن یک چهار راه مهم در شهر تلآویو را مسدود کردند و تعدادی از معترضان به نشانه همبستگی با گروگانهایی که هنوز در اسارت حماس هستند، اعتصاب غذا ۵۰۰ دقیقهای ترتیب دادهاند.
اوهاد بن آمی، یکی از گروگانهای اسرائیلی که حدود ۱۰ روز پیش آزاد شد، در ملاقات با اسحاق هرتزوگ، رئیسجمهور اسرائیل، گفت: «تنها چیزی که میخواهم آزادی و بازگشت دوستانم است. شش نفر از ما در وضعیت غیرقابل تحملی در یک فضای شش متری زندگی میکردیم. من آزاد شدم ولی آنها هنوز اسیرند.»
او افزود که گروگانها نه روزهای اسارت بلکه دقایق و ثانیهها را میشمارند.
حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروه تروریستی شناخته میشود، قرار است در مهلت باقی مانده از مرحله اول آتشبس ۳۳ گروگان اسرائیلی دیگر را در ازای صدها زندانی فلسطینی آزاد کند.
از زمان برقراری آتشبس ارتش اسرائیل از اکثر بخشهای نوار غزه خارج شده و اجازه داده انتقال کمکهای بشردوستانه افزایش یابد.
ولی دو طرف هنوز مذاکرات نهایی در مورد اجرای مرحله دوم آتشبس را آغاز نکردهاند. در مرحله دوم حماس قرار است بیش از ۷۰ گروگان دیگر را که تصور میشود حدود نیمی از آنها کشته شدهاند آزاد کند، در مقابل اسرائیل نیز باید تعداد بیشتری از زندانیان فلسطینی را آزاد و بهطور کامل از نوار غزه عقبنشینی کند و در پی اجرای این مفاد آتشبس دائمی برقرار شود.
اسوشیتدپرس مینویسد دولتهای اسرائیل و آمریکا در مورد تمایل خود به تداوم آتشبس یا از سرگیری جنگ پیامهای متناقضی دادهاند. هر دو تأکید کردهاند دو اهدف اصلی آنها نابودی حماس و بازگرداندن تمامی گروگانها است ولی به باور تعدادی از کارشناسان این دو هدف با یکدیگر قابل انطباق نیستند.
در حمله حماس و سایر گروههای شبه نظامی فلسطینی به خاک اسرائیل در ۱۵ مهر ماه سال گذشته حدود هزار و ۲۰۰ نفر که اکثر آنها غیرنظامی بودند کشته و حدود ۲۵۰ نفر گروگان گرفته شدند.
بیش از نیمی از گروگانها در نتیجه مذاکره و توافق با حماس آزاد شده و فقط هشت نفر در عملیات نظامی نجات یافتهاند.
هر چند حماس به شدت تضعیف شده ولی هنوز نوار غزه را در کنترل دارد. این گروه اعلام کرده که حاضر است اداره امور را به گروهها یا نهادهای فلسطینی دیگر واگذار کند ولی به هیچ وجه استقرار یک نیروی اشغالگر را نمیپذیرد.
براساس آمارهای نهادهای بهداشتی فلسطینی که تحت کنترل حماس هستند، بر اثر حملات اسرائیل به نوار غزه دستکم ۴۸ هزار فلسطینی که بیش از نیمی از آنها زن و کودک بودند کشته شدهاند. این نهادها تعداد شبهنظامیان کشته شده را اعلام نمیکنند.
بر اثر حملات اسرائیل بخش اعظم این باریکه تخریب و نابود شده و به گفته نهادهای بینالمللی حدود ۹۰ درصد از جمعیت ۲.۳ میلیونی آن آواره شدهاند.
دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، موضوع انتقال تمامی ساکنان نوار غزه و اسکان آنها در کشورهای دیگر، انتقال مالکیت این منطقه به آمریکا و بازسازی آن را مطرح کرده است.
دولت اسرائیل از این طرح استقبال کرده ولی تمامی جناحهای فلسطینی و همه کشورهای عربی بدون استثنا با آن مخالفت کردهاند.
کارشناسان و گروههای مدافع حقوق بشر میگویند اجرای چنین طرحی نقض فاحش قوانین بینالمللی است. آقای ترامپ معتقد است که نوار غزه در شرایط فعلی قابل سکونت نیست.
رئیسجمهور آمریکا گفته است اگر قرار باشد فلسطینیها به غزه بازگردند، ممکن است سالها طول بکشد تا این منطقه دوباره قابل سکونت شود.
به گزارش اسوشیتدپرس، طرح او درعین حال در مورد تداوم آتشبس و دستیابی به توافقهای بعدی بین اسرائیل و حماس تردیدهای بیشتری ایجاد کرده است.
اگر حماس به این نتیجه برسد که اسرائیل درآینده نزدیک جنگ را با هدف اخراج تمامی فلسطینیان از نوار غزه از سر خواهد گرفت ممکن است گروگانهای دیگر را که تنها ابزار چانه زنی و معامله هستند آزاد نکند.