نتانیاهو: با آتشبس یا بدون آن، حزبالله باید تا ۳۰ کیلومتری مرز اسرائیل عقب برود
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، میگوید حزبالله لبنان باید به آن سوی رودخانه لیتانی، در فاصلهٔ ۳۰ کیلومتری مرز اسرائیل، عقب رانده شود، چه توافق آتشبس برقرار باشد و چه نباشد.
آقای نتانیاهو روز یکشنبه ۱۳ آبان در جریان بازدید از مرز لبنان و اسرائیل گفت همچنین باید از مسلح شدن مجدد این گروه تحت حمایت ایران جلوگیری شود.
او اعلام کرد این مسئله «کلید بازگشت امن ساکنان تخلیهشده ما در شمال به خانههایشان است».
نخستوزیر اسرائیل این سخنان را در حالی بیان کرد که حملات راکتی از جنوب لبنان دیروز ۱۹ شهروند را در شهر عربنشین طیره در شمال اسرائیل زخمی کرد.
حزبالله که از سوی آمریکا تروریستی شناخته شده، به تازگی اعلام کرد بیش از یک هزار و ۲۰۰ نیروی خود را در حملات اسرائیل از دست داده است.
جنگ فعلی میان اسرائیل و حزبالله از ۸ اکتبر سال گذشته با حملات موشکی شبهنظامیان شیعه لبنانی در حمایت از گروه افراطی حماس در نوار غزه آغاز شد.
طبق گزارشهای رسمی، از آن زمان تاکنون نزدیک به سه هزار نفر در لبنان کشته و ۱۳ هزار و ۳۰۰ نفر دیگر زخمی شدهاند. وزارت بهداشت لبنان در فهرستهای خود بین غیرنظامیان و اعضای حزبالله تفکیکی قائل نمیشود.
اسرائیل از «بازداشت» یک فرد مرتبط با ایران در خاک سوریه خبر داد
ارتش اسرائیل میگوید طی یک عملیات زمینی در خاک سوریه، یک شهروند این کشور را که با شبکههای جمهوری اسلامی در ارتباط بوده، بازداشت کرده است.
این ارتش روز یکشنبه ۱۳ آبان نام این فرد را «علی سلیمان العاصی» اعلام کرد که در منطقهٔ صیدا در جنوب سوریه سکونت داشته است.
این اولین بار است که اسرائیل در جریان جنگ کنونی، اعزام نیروهای زمینی به سوریه را تأیید میکند.
ویدئویی که توسط ارتش اسرائیل منتشر شده، نشان میدهد سربازان فردی با لباس سفید را درون ساختمانی دستگیر میکنند. ویدئویی دیگر نیز این فرد را در حالی نشان میدهد که تحت بازجویی است.
ارتش اسرائیل اعلام کرد این فرد برای بازجویی به اسرائیل منتقل شده است.
بر اساس بیانیهٔ این نهاد نظامی، علی سلیمان العاصی برای ماهها تحت نظارت بوده و با فعالیتهای جمهوری اسلامی در نزدیکی بلندیهای جولان، که تحت کنترل اسرائیل است، مرتبط بوده است.
ارتش اسرائیل همچنین اعلام کرد آقای العاصی «به جمعآوری اطلاعات دربارهٔ نیروهای ارتش اسرائیل در منطقهٔ مرزی برای فعالیتهای تروریستی آینده مشغول بود».
شبکه ۱۲ اسرائیل: ممکن است تا دو هفته آینده آتشبس با حزبالله برقرار شود
یک مقام اسرائیلی به شبکه ۱۲ این کشور گفت که اسرائیل میتواند طی ۱۰ تا ۱۴ روز به توافقی برای آتشبس و پایان دادن به درگیری با حزبالله در لبنان دست یابد.
آمریکا در حال پیشبرد پیشنهادی برای آتشبس است که آرامش را به هر دو طرف مرز لبنان و اسرائیل بازگرداند؛ این در حالی است که بیش از یک سال است حزبالله به شکل روزانه راکتها و پهپادهایی را به سمت اسرائیل شلیک میکند.
شبکه «کان» اسرائیل روز چهارشنبه جزئیاتی از آنچه را که گفته میشود پیشنویس توافقی است که توسط آمریکا برای آتشبس میان اسرائیل و حزبالله و اجرای قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد تهیه شده، منتشر کرد.
بر اساس این قطعنامه حضور حزبالله در جنوب رود لیتانی، طولانیترین رود لبنان ممنوع میشود.
ساعاتی پیشتر نیز نخستوزیر اسرائیل تأکید کرده بود حزبالله باید به آن سوی رودخانه لیتانی، در فاصلهٔ ۳۰ کیلومتری مرز اسرائیل، عقب رانده شود، چه توافق آتشبس برقرار باشد و چه نباشد.
رئیس پارلمان لبنان اظهارات منتسب به خود درباره ایران را تکذیب کرد
نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان، اظهاراتی که از قول او در روزنامه واشینگتن پست منتشر شده است را تکذیب کرد.
به گزارش خبرگزاری رسمی لبنان، نبیه بری روز یکشنبه ۱۳ آبان گفت مطلب منتشر شده از قول او در این روزنامه «کاملا نادرست است».
ساعاتی پیش از این اظهارات، روزنامه واشینگتن پست در مقالهای مفصل با موضوع لبنان اظهارات چند مقام این کشور در گفتوگو با نویسنده مقاله را منتشر کرده بود.
به نوشته دیوید ایگناشس، نویسنده این مقاله، آقای بری در بیروت به او گفت: «من انکار نمیکنم که ایران به حزبالله کمک میکند و حتی خود حزبالله هم این را میگوید؛ اما اگر آمریکا به لبنان کمک کند ما از ایران دستور نخواهیم گرفت».
نبیه بری علاوه بر ریاست پارلمان لبنان، رهبری «جنبش امل» را که به حزبالله نزدیک است، نیز در اختیار دارد.
رئیس جنبش امل در تکذیبیه خود گفت که چنین چیزی به واشینگتن پست نگفته و تنها پاسخ داده است که «شما از اسرائیل حمایت میکنید».
نویسنده مقاله واشینگتن پست با اشاره به تکذیبیه نبیه بری تاکید کرد که یادداشتهایش از دیدار با این مقام لبنانی کاملا «واضح است»، و به نوشته او، این تکذیبیه نشان میدهد که آقای بری «خواستار فاصله گرفتن علنی از ایران نیست».
«ارتباط احتمالی دستیار نتانیاهو» با درز اطلاعات محرمانه خشم خانواده گروگانها را برانگیخت
در پی لغو برخی محدودیتها درباره انتشار مفاد پرونده درز اطلاعات سری در اسرائیل، رسانههای این کشور گزارش دادند که یکی از چهار مظنون بازداشتشده الی فلدستاین است که از دستیاران نخست وزیر این کشور بود.
به نوشته خبرگزاری رویترز، دست داشتن احتمالی دستیار بنیامین نتانیاهو در این درز اطلاعات خشم خانوادههای گروگانها را برانگیخته و همچنین در عرصه سیاسی این کشور لرزه انداخته است.
وبسایت اکسیوس نیز از این پرونده با عنوان «احتمالا بزرگترین رسوایی در داخل دولت اسرائیل از آغاز جنگ غزه تاکنون» یاد کرده است.
بنیامین نتانیاهو در بیانیهای که روز شنبه منتشر شد هر گونه تخلف از سوی کارکنان دفتر خود را رد کرد.
اسرائیل لغو توافقنامه مربوط به اونروا را رسما به سازمان ملل اطلاع داد
بنابر گزارشها، وزارت خارجه اسرائیل رسما به سازمان ملل متحد اطلاع داد توافقنامه ۱۹۶۷ که فعالیتهای اونروا در این کشور و همچنین در نوار غزه و کرانه باختری را تنظیم میکرد لغو کرده است.
به گزارش وبسایت تایمز اسرائیل و همچنین خبرنگار اکسیوس، وزارت خارجه اسرائیل این موضوع را روز یکشنبه ۱۳ آبان به طور رسمی در نامهای به رئیس مجمع عمومی سازمان ملل اعلام کرد.
پارلمان اسرائیل هفته گذشته به رغم هشدارها و ابراز نگرانیهای بینالمللی، به دو مصوبه رای موافق داد که بر اساس آنها فعالیت اونروا (آژانس سازمان ملل برای کمکرسانی به آوارگان فلسطینی ) در این کشور ممنوع، و در غزه و کرانه باختری تقریبا غیرممکن میشود.
به نوشته وبسایت تایمز اسرائیل، یسرائیل کاتس وزیر خارجه این کشور، در بیانیهای اعلام کرد: «اونروا و سازمانهایی که کارکنان آنها در کشتار هفتم اکتبر شرکت داشتند و بسیاری از کارگران آنها از عوامل حماس هستند، بخشی از مشکل غزه، و نه بخشی از راه حل، هستند».
اسرائیل پیش از این نیز بارها این اتهام را مطرح کرده بود که برخی کارکنان اونروا از اعضای گروه افراطی حماس هستند و تعدادی از آنها نیز در حمله هفتم اکتبر سال گذشته به این کشور مشارکت داشتهاند.
مقامهای اونروا و سازمان ملل پیش از این گفتهاند ۱۱ تن از کارکنان اونروا را به ظن همکاری با حماس اخراج کردند اما همچنان در انتظار دریافت اطلاعات و شواهد بیشتر از سوی اسرائیل هستند.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود.
افشای جزئیات عملیات فرد سوری بازداشتشده و متهم به همکاری با ایران
سازمان امنیت داخلی اسرائیل، شباک، فیلمی از اظهارات یک شهروند سوری را که تکاوران این کشور از سوریه ربوده و به خاک اسرائیل منتقل کردند، در اختیار رسانهها گذاشته که این فرد ظاهراً ارتباط با جمهوری اسلامی و انجام اقدامات درخواست شده از سوی ایران علیه اسرائیل را تأیید میکند.
این فیلم روز یکشنبه ۱۳ آبان و ساعاتی پس از انتشار خبر عملیات تکاوران اسرائیلی در انتقال علی سلیمان العاصی، شهروند سوری، از قنیطره در خاک سوریه به اسرائیل منتشر شد.
ارتش همچنین فیلم کوتاهی از لحظات رسیدن تکاورانش به خانه این فرد در قنیطره و انتقال او به اسرائیل را در اختیار رسانهها قرار داد. اسرائیل العاصی را از مهرههای اجرایی در تشکیلات اطلاعاتی ایران در سوریه معرفی کرد.
بر اساس ویدیوی منتشرشده، علی سلیمان العاصی به یک نیروی شباک که در حال بازجویی از او در یک مرکز این سازمان است، میگوید ایران از جمله از او خواسته بود تحرکات اسرائیل در مرز با سوریه را به عوامل جمهوری اسلامی ایران در سوریه گزارش بدهد.
او گفت مهره اطلاعاتی ایرانی با نگاهی به اطراف به من گفت منطقه شما خوب و راهبردی است و ما میتوانیم از آن بهرهمند شویم و اطلاعات نظامی داشته باشیم. به گفته العاصی، مهره یادشده همچنین علاقهمند به دریافت اطلاعات در خصوص جابهجایی نیروها و گشتیهای اسرائیلی در مرز بود.
روزنامه یدیعوت آحرونوت نوشت تکاوران اسرائیلی چند ماه پیش العاصی را به اسرائیل منتقل کردند.
ارتش اعلام داشت که العاصی شیوههای فعالیت تشکیلات ایرانی در بخش سوری بلندیهای جولان را برای اسرائیل فاش کرد. به گفته سخنگوی ارتش، عملیات دستگیری العاصی از حملات آتی جلوگیری کرد. ارتش افزود به عملیات خود ادامه خواهد داد و «مانع از استقرار محور ایرانی و هدایت فعالیت خرابکارانه از جنوب سوریه» خواهد شد.
به گزارش رسانههای اسرائیل، مرز کشورشان با سوریه آرامترین مرزهای اسرائیل در ۱۳ ماه جنگ در منطقه بوده و تحرکات بسیار اندکی از خاک سوریه مانند حملات راکتی یا پهپادی از سوریه علیه اسرائیل انجام شده زیرا بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، نمیخواهد پای خود را درگیر جنگ با اسرائیل کند.
ارتش اسرائیل روز شنبه این هفته تأیید کرد که کماندوهای یگان «شایتت ۱۳» وابسته به نیروی دریایی این کشور یک روز پیش از آن عماد امهز یک «فرمانده» مرتبط با نیروی دریایی حزبالله را با ناوچه تندرو از شهرک بترون در شمال لبنان برای بازجویی به اسرائیل انتقال دادند. لبنان از این اقدام اسرائیل به سازمان ملل شکایت کرده است.
نیمی از گروگانهای اسرائیلی در دست حماس «ممکن است دیگر زنده نباشند»
روزنامه اسرائیلهیوم به نقل از منابع تشکیلات اطلاعاتی این کشور نوشت ارتش در خوشبینانهترین حالت ارزیابی میکند که ممکن است ۵۱ نفر از ۱۰۱ گروگان اسرائیلی در دست حماس در غزه زنده مانده باشند.
گزارش منتشره این روزنامه در روز یکشنبه ۱۳ آبان حاکی است که گروه افراطی حماس دستکم ۲۷ تن از این گروگانها را کشته و ۷ تن نیز در عملیات ارتش اسرائیل علیه این گروه در غزه جان خود را از دست داده و جسد آنها در غزه است.
تا پیش از این، مقامات اسرائیل مرگ ۳۷ تن از ۱۰۱ گروگان در غزه را قطعی دانسته و آن را رسماً به خانوادههای این قربانیان خبر داده بودند.
حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته شده است.
ادامه تهدیدها از زبان سخنگوی وزارت خارجه ایران
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در نشست خبری هفتگی خود گفت که جمهوری اسلامی به «هرگونه تجاوز» «با تمام قوا و با شدیدترین وجه پاسخ خواهد داد» و افزود که «همانطور که در سخنرانی اخیر» رهبر جمهوری اسلامی «هم تأکید شد ما به هر چه که برای دفاع از ایران لازم باشد، مجهز خواهیم شد.»
او در سخنان خود در مورد «هر چه که برای دفاع از ایران لازم باشد» به مسئله مستثنی بودن سلاح هستهای اشارهای نکرد.
حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران نیز روز یکشنبه در یک سخنرانی به مناسبت سالگرد حمله به سفارت آمریکا در تهران، گفت که به اسرائیل هشدار میدهد «مقاومت اسلامی، پاسخ دندانشکنی» به آن کشور خواهد داد. در ادبیات جمهوری اسلامی به گروههای شبهنظامی مورد حمایت تهران در منطقه با عنوان «جبهه مقاومت» یاد میشود.
حسین سلامی سپس گفت هم این گروهها و هم خود جمهوری اسلامی، «خود را به هر آنچه برای مقابله و غلبه پیروزمندانه با دشمن لازم است تجهیز خواهند کرد».
او نیز سخنی در مورد مستثنی بودن سلاح هستهای در میان این «تجهیزات» نگفت.
«هشدار شدید اسرائیل به شبهنظامیان متحد تهران در عراق»
وبسایت سعودی ایلاف در لندن گزارش داد اسرائیل به بغداد هشدار شدید داده که اهداف متعلق به شبهنظامیان شیعی متحد تهران در خاک عراق را شناسایی کرده و اگر آنها به حمله به اسرائیل ادامه دهند، این اهداف را زیر ضربات هوایی خود قرار خواهد داد.
ایلاف یکشنبه ۱۳ آبان به نقل از «منابع رسمی» که نام آنها را نبرد، همزمان افزود ماهوارهها تحرکات تهران را در انتقال موشکها و تجهیزات نظامی مرتبط برای متحدان خود در خاک عراق رصد کردهاند و این احتمال مطرح است که ایران بخواهد در سومین حمله نظامی خود به اسرائیل از عراق نیز اقدام کند.
این گزارش حاکی است اسرائیل هم اهداف نیابتیهای ایران در عراق را شناسایی کرده و هم اهداف متعلق به کشور عراق را زیر رصد دارد و به بغداد هشدار داده که مهار تحرکات شبهنظامیان از خاک این کشور علیه اسرائیل، وظیفه دولت عراق است.
بغداد رسماً به این گزارش واکنش نشان نداده اما روزنامه الاخبار در لبنان که همسو با ایران، حزبالله و نیابتیهای تهران در عراق است، یکشنبه به نقل از «یک مقام عراقی» تهدید اسرائیل را «جنگ روانی» نامید.
با این اوصاف، تایمز اسرائیل یکشنبه نوشت منابع عراقی ابراز نگرانی کردهاند که جمهوری اسلامی برای دور نگاهداشتن خاک ایران از ضربات احتمالی آتی اسرائیل، بخواهد از عراق علیه اسرائیل اقدامات بیشتری انجام دهد. شبکه سیانان هفته گذشته برای نخستین بار احتمال حمله ایران از خاک عراق علیه اسرائیل توسط گروههای نیابتی خود در واکنش به عملیات روز پنجم آبان اسرائیل علیه جمهوری اسلامی را مطرح کرد.
«مقاومت اسلامی عراق» در ۱۳ ماه جنگ جاری مسئولیت ارسال پهپادهایی به سوی اسرائیل را برعهده گرفته است. اما از گزارش ارتش اسرائیل چنین برمیآید که شمار این حملاتِ ناکامِ پهپادی ظاهراً بعد از پاسخ نظامی اسرائیل به ایران در روز ۵ آبان در واکنش به دو مورد حملات موشکی مستقیم ایران به سوی اسرائیل، به میزان محسوسی افزایش یافته است.
در ۱۳ ماه جنگ جاری در منطقه موارد معدودی از حملات منتسب به اسرائیل علیه متحدان تهران در عراق منتشر شده است. عراق با اسرائیل رابطه ندارد و قانون مصوب سال گذشته در مجلس عراق برای هر نوع ارتباط با اسرائیل مجازات شدیدی تعیین کرد.