مارکو روبیو، وزیر خارجه ایالات متحده، در اولین سفر خود به خاورمیانه در این مقام وارد اسرائیل شد.
آقای روبیو که پس از شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ رهسپار خاورمیانه شده است شامگاه شنبه ۲۷ بهمن در فرودگاه بنگوریون تلآویو مورد استقبال همتای اسرائیلی خود، گیدئون سعار، قرار گرفت.
وزیر خارجه آمریکا روز یکشنبه در اسرائیل با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این کشور دیدار کرد و طرفین نشست مطبوعاتی مشترکی برگزار کردند.
مارکو روبیو پس از این دیدار گفت که با نخستوزیر اسرائیل موافق است که ایران «بزرگترین منبع بیثباتی در منطقه» است و افزود که «نمیتوان اجازه داد ایران به سلاح هستهای دست یابد»
او در نشست خبری مشترک گفت: «پشت هر گروه تروریستی، پشت هر اقدام خشونتآمیز، پشت هر فعالیت بیثباتکننده، پشت هر چیزی که صلح و ثبات را برای میلیونها نفری که این منطقه را خانه خود میدانند تهدید میکند، ایران قرار دارد.»
بنیامین نتانیاهو نیز پس از دیدار با روبیو در اورشلیم گفت که آنها «گفتوگویی بسیار سازنده» دربارهٔ چندین موضوع داشتهاند که «هیچکدام مهمتر از ایران نیست».
او افزود: «اسرائیل و آمریکا در مقابله با تهدید ایران شانهبهشانه ایستادهاند. ما توافق کردیم که آیتاللهها نباید به سلاح هستهای دست یابند و همچنین توافق کردیم که باید تجاوزگری ایران در منطقه متوقف شود.»
آقای نتانیاهو گفت که اسرائیل طی ۱۶ ماه گذشته، از زمان آغاز جنگ غزه علیه حماس، «ضربهای سنگین» به ایران وارد کرده است و افزود که با حمایت ترامپ «شکی ندارم که میتوانیم و خواهیم توانست کار را به پایان برسانیم».
بنیامین نتانیاهو در این نشست رسانهای گفت: «جمعبندی کردیم که رویکرد تهاجمی ایران در منطقه باید متوقف شود. اطمینان دارم که در زیر رهبری رئیسجمهور ترامپ به این هدف خواهیم رسید».
او تأکید کرد: «تصریح کردیم که ایران نباید سلاح هستهای داشته باشد، این در حال حاضر مهمتر از این موضوع مسئله دیگری وجود ندارد».
موضوع گروگانها و غزه
مارکو روبیو در این نشست خبر به خبرنگاران گفت که «در حال کار با دولت اسرائیل برای بازگرداندن شهروندان ربوده شده هستیم؛ این اتفاق خواهد افتاد».
آقای روبیو افزود که «رئیسجمهور ترامپ به روشنی چشمانداز خود برای غزه را بیان کرد؛ حماس نباید به عنوان نیروی حاکم در آنجا حضور داشته باشد».
بنیامین نتانیاهو نیز گفت که «من و رئیسجمهور ترامپ با هماهنگی کامل با هم کار میکنیم. راهبرد مشترک داریم و نمیتوان همه چیز را بیان کرد، ولی میگویم که اگر گروگانهای ما آزاد نشوند، درهای جهنم به روی غزه باز خواهد شد.»
او تأکید کرد که «ما همه گروگانها را به خانه برمیگردانیم، و قول خواهیم داد که غزه دیگر یک تهدید نباشد. ما همچنین درباره چشمانداز متهورانه رئیسجمهور ترامپ در خصوص غزه و تبدیل این چشمانداز به حقیقت، صحبت کردیم. حمایت آمریکا به تحقق این اهداف کمک میکند».
حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود هفته گذشته از توقف روند آزاد کردن گروگانهای اسرائیلی خبر داد و آتشبس شکننده غزه در معرض فروپاشی کامل قرار گرفت.
دفتر بنیامین نتانیاهو روز شنبه از «حمایت کامل» رئیس جمهور آمریکا از اسرائیل قدردانی کرد و در بیانیهای نوشت: «موضع قاطع رئیس جمهور ترامپ موجب شد که بهرغم امتناع قبلی حماس، سه گروگان ما امروز آزاد شدند».
آقای ترامپ پیشتر به گروه افراطی حماس درباره آزادی همزمان تمامی گروگانها هشدار داده و در عین حال گفته بود تصمیم در این باره با اسرائیل است.
روز شنبه ششمین دور تبادل انجام شد و در جریان آن سه گروگان اسرائیلی با ۳۶۹ زندانی فلسطینی مبادله شدند.
سفر مارکو روبیو به اسرائیل همچنین در حالی انجام میشود که رئیس جمهور ایالات متحده طرحی مبنی بر انتقال ساکنان غزه به کشورهای اطراف و واگذاری کنترل این باریکه به آمریکا برای بازسازی و رونق بخشیدن به آن پیشنهاد کرده است.
آقای روبیو پس از اسرائیل رهسپار عربستان سعودی خواهد شد و بنابر گزارشها، در مذاکرات صلح روسیه و اوکراین شرکت خواهد داشت.
محمولههای بمبهای سنگین آمریکایی به اسرائیل رسید
همزمان با اولین سفر رسمی مارکو روبیو به اسرائیل در سمت وزیر خارجه آمریکا، وزارت دفاع اسرائیل اعلام کرد محمولههای حاوی ۱۸۰۰ بمب سنگین آمریکایی که دولت جو بایدن ارسال آن را به اسرائیل متوقف کرده بود، به اسرائیل رسید.
بر اساس بیانیه وزارت دفاع اسرائیل، کشتی حامل بمبهای دو هزار پوندی از نوع امکی-۸۴ شنبه شب ۲۷ بهمن در بندر اشدود پهلو گرفت و بلافاصله با بارگیری بر دهها کامیون سنگین به سوی پایگاههای هوایی اسرائیل برده شد.
به گزارش وزارت دفاع اسرائیل، از آغاز جنگ در اکتبر ۲۰۲۳، بیش از ۷۶ هزار تُن تجهیزات نظامی با ۶۷۸ هواپیمای ترابری و ۱۲۹ فروند کشتی وارد اسرائیل شده که اکثریت چشمگیر آن تسلیحات آمریکایی است.