مشاور امنیت ملی کاخ سفید تاکید کرد که دونالد ترامپ در موضوع عدم دستیابی ایران به سلاح هستهای بسیار جدی است و همه گزینهها مد نظر است؛ وزیر خارجه آمریکا هم گفت ایران همچنان به غنیسازی و حمایت از تروریسم ادامه میدهد و تاکنون تماسی برقرار نشده است.
اظهارات این دو مقام ارشد ایالات متحده روز یکشنبه ۲۸ بهمن در مصاحبه با دو رسانه مختلف بیان شد.
مایکل والتز، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، به شبکه فاکس نیوز گفت که دونالد ترامپ «کاملا و بسیار جدی است» که ایران هرگز نمیتواند سلاح هستهای داشته باشد.
او با تاکید بر اینکه «ما نمیتوانیم اجازه دهیم انگشت ایران روی ماشه [سلاح اتمی] باشد» گفت به جزئیات این موضوع نمیپردازد اما دونالد ترامپ «خواسته خود را برای انجام هر اقدامی که لازم است ابراز کرده و همه گزینهها روی میز است».
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در عین حال افزود که آقای ترامپ به گفتوگو با ایران تمایل دارد «اگر که آنها مایل به کنار گذاشتن کامل برنامه [هستهای] خود باشند، و نه بازیهایی که قبلا از ایران دیدهایم».
دونالد ترامپ بارها تاکید کرده است که ترجیح میدهد به جای حمله نظامی به ایران با این کشور به توافق هستهای قابل راستیآزمایی برسد.
او در مصاحبهای که ۲۲ بهمن از شبکه فاکس نیوز پخش شد با اشاره به «از دست رفتن گسترده دفاع هوایی ایران» گفت: «دو راه برای متوقف کردن آنها وجود دارد؛ بمباران یا یک تکه کاغذ مکتوب».
مشاور امنیت ملی کاخ سفید در اظهارات خود تاکید کرد که دستیابی ایران به سلاح هستهای نه تنها برای اسرائیل بلکه برای همه دنیا «خطر وجودی» خواهد داشت و میتواند یک مسابقه تسلیحات هستهای را در خاورمیانه آغاز کند.
مایک والتز همچنین یادآور شد که مدیرکل آژانس بینالمللی سال گذشته هشدار داده بود که برنامه هستهای ایران تا ساخت سلاح اتمی «تنها چند هفته، و نه چند ماه» فاصله دارد.
رافائل گروسی اردیبهشت امسال هشدار داد که ایران تا مرحلهای که اورانیوم غنیشده کافی برای تولید بمب هستهای در اختیار داشته باشد فقط «چند هفته و نه چند ماه» فاصله دارد.
آقای گروسی با این حال تاکید کرده بود که این امر به معنای آن نیست که ایران در این مدت زمان به سلاح هستهای دست خواهد یافت.
روبیو: هنوز تماسی برقرار نشده
روز یکشنبه همچنین وزیر خارجه ایالات متحده گفت که همچنان تماسی با ایران برقرار نشده و نشانهای هم دیده نمیشود که جمهوری اسلامی تصمیم گرفته باشد «به دنبال سلاح هستهای نباشد و از تروریسم حمایت نکند».
مارکو روبیو که به اسرائیل سفر کرده است در مصاحبه با شبکه سیبیاس در پاسخ به این سوال که آیا برای مذاکره درباره توافق هستهای تماسی با مقامهای ایران برقرار شده است گفت: «ما هیچ تماسی از ایران نداشتهایم و هیچ چیزی ندیدهایم.»
او همچنین یادآور شد: «در گذشته شاهد بودهایم که تلاشهای دیپلماتیک ایران تنها در مورد چگونگی تمدید چارچوب زمانی بوده اما همچنان به غنیسازی و افزون بر آن، به حمایت از تروریسم، ساخت سلاحهای دوربرد و ایجاد بیثباتی در سراسر منطقه ادامه داده است.»
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به سوالی درباره حمله پیشگیرانه اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران گفت اسرائیل باید بر اساس منافع ملی و دفاع ملی خود عمل کند و او از طرف آنها صحبت نمیکند.
آقای روبیو روز یکشنبه پس از دیدار با نخست وزیر اسرائیل نیز تاکید کرد که دو طرف توافق داشتند که ایران «بزرگترین منبع بیثباتی در منطقه» است و «نمیتوان اجازه داد ایران به سلاح هستهای دست یابد»
ایران و شش قدرت جهانی در تیرماه ۱۳۹۴ به توافق هستهای موسوم به برجام دست یافتند.
دونالد ترامپ در دوره قبلی ریاست جمهوری خود به شدت از این «توافق معیوب» انتقاد میکرد و سرانجام در اردیبهشت ۱۳۹۷ خروج آمریکا از این توافق را اعلام کرد.
آقای ترامپ در مصاحبه هفته گذشتهاش با فاکسنیوز آن توافق را «جادهای به سمت سلاح هستهای» خواند و تاکید کرد که توافق جدید باید بتواند فعالیتهای هستهای ایران را نظارت، بازرسی و بررسی کند و مطمئن شود که «دیگر هستهای نیست».
مقامهای جمهوری اسلامی همواره گفتهاند به دنبال ساخت سلاح هستهای نیستند؛ با این حال آنها در ماههای اخیر از «احتمال تغییر دکترین هستهای» سخن گفتهاند.