اسرائیل گروه افراطی حماس را به «نقض مکرر» توافق آتشبس متهم کرد و خبر داد که آزادی بیش از ۶۰۰ زندانی فلسطینی که قرار بود در ازای بازگشت شش گروگان آزاد شوند به تعویق میافتد.
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، بامداد یکشنبه پنجم اسفند در بیانیهای اعلام کرد که آزادی زندانیان فلسطینی «تا زمان تضمین آزادی گروگانهای بعدی بدون برگزاری مراسم تحقیرآمیز» به تعویق میافتد.
این بیانیه از «تحقیر گروگانها» و «سوء استفاده از گروگانها برای اهداف تبلیغاتی» را از جمله موارد «نقض مکرر توافق» از سوی حماس خوانده است.
حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود روز شنبه شش گروگان اسرائیلی را در سه مرحله آزاد کرد و بر اساس توافق، قرار بود که پس از بازگشت امن گروگانها به کشورشان، اسرائیل ۶۰۲ فلسطینی را آزاد کند.
حماس روز شنبه نیز همچون هفتههای گذشته برخی از گروگانها را روی صحنه نمایش داد و مراسم تبلیغاتی برگزار کرد.
این گروه افراطی همچنین ویدئویی تبلیغاتی منتشر کرد که نشان میداد دو گروگان اسرائیلی که هنوز آزاد نشدهاند به تماشای آزادی هموطنان خود برده شدهاند.
اسرائیل بارها مراسم تبلیغاتی حماس هنگام رهایی گروگانها را «شرمآور» خوانده و سازمان ملل هم ضمن اعتراض به حماس، خواستار توقف این کار شده است.
شش گروگانی که روز شنبه از چنگ شبهنظامیان فلسطینی در نوار غزه آزاد شدند آخرین گروگانهای زنده اسرائیلی بودند که قرار بود در مرحله اول توافق شکننده فعلی آزاد شوند.
توافق آتشبس غزه و تبادل گروگانها و زندانیان با میانجیگری ایالات متحده، مصر و قطر به دست آمد و اجرای آن از یکشنبه ۳۰ دی آغاز شده است.
بر اساس این توافق، در مرحله اول نیروهای اسرائیلی به تدریج از مرکز غزه خارج میشوند، در مجموع ۳۳ گروگان اسرائیلی و صدها زندانی فلسطینی آزاد خواهند شد و روزانه ۶۰۰ کامیون کمکهای بشردوستانه وارد نوار غزه میشوند.
مرحله اول توافق که مدت آن ۴۲ روز است شنبه آینده (۱۱ اسفند) به پایان میرسد و مذاکره برای مرحله دوم هنوز به طور رسمی آغاز نشده است.
استیو ویتکاف، نماینده ویژه دونالد ترامپ در امور خاورمیانه، در روزهای اخیر دیدارهایی با ران درمر، وزیر اسرائیلی که مذاکرات مرحله دوم را از طرف آن کشور پیگیری میکند، و همچنین با محمد بن عبدالرحمان آلثانی، نخست وزیر قطر و میانجی اصلی بین اسرائیل و حماس، داشته است.
اسرائیل در طول مرحله اول بارها گروه افراطی حماس را به تخلف و نقض توافق متهم کرد و یکی از آخرین موارد آن پس از آن بود که حماس جسد یک فرد ناشناس را با عنوان جسد شیری بیباس تحویل داد.
هر چند پیکر خانم بیباس در نهایت روز جمعه به اسرائیل رسید اما بنیامین نتانیاهو اقدام حماس را «نقض ظالمانه و شرورانه توافق» خواند و گفت که این گروه تاوان اقدام خود را خواهد داد.
حماس هنوز واکنشی به عقب افتادن آزادی زندانیان فلسطینی نشان نداده اما پیشتر در روز شنبه گفته بود که در صورت دستیابی به توافق در مورد مرحله دوم، آماده است همه گروگانهای باقی مانده را یکجا آزاد کند.
از سوی دیگر اسرائیل خواستار آن است که هرگونه توافق به پایان کنترل حماس بر غزه و خروج رهبران آن از این باریکه به کشورهای دیگر منجر شود.
استیو ویتکاف روز پنجشنبه با تاکید بر اینکه دستیابی به توافق برای مرحله دوم «سختتر است»، در کنفرانسی در میامی آمریکا گفت: «اما اگر سخت کار کنیم شانس موفقیت هست.»