لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۶:۰۹

بلوچستان: اعدام برای ايجاد امنيت


مانور نیروهای ارتش جمهوری اسلامی در استان سیستان و بلوچستان
مانور نیروهای ارتش جمهوری اسلامی در استان سیستان و بلوچستان


رييس مجلس هفتم شامگاه دوشنبه، ششم آذرماه، در پايان سفر سه روزه اش به استان سيستان و بلوچستان، مواد مخدر و برخی ناامنی ها را به عنوان مسايل حاشيه ای اين استان بر شمرد و گفت «خوشبختانه نا امنی ها با حضور خوب نيروهای امنيتی و انتظامی در حد زيادی کاهش يافته است».


غلامعلی حداد عادل همچنين مهم ترين چالش های اين استان پهناور اما فقير را خشک سالی، عدم توسعه راه های ارتباطی، مسئله انتقال گاز، راه‌آهن و مهاجران بيگانه قلمداد کرد.


رییس مجلس در عين حال گفت که آهنگ سازندگی در سيستان و بلوچستان شتاب گرفته و«آينده اين استان از گذشته آن بهتر خواهد بود».


اين در حالی است که مقام های قوه قضاييه در ۹ ماه گذشته خبر اعدام ۳۹ نفر در اين استان را تاييد کرده و بر اين نکته که اين استان سال ناآرامی را پشت سرگذاشته است صحه گذاشته اند.


اعدام برای ايجاد امنيت؟


سفر رييس مجلس هفتم به سيستان و بلوچستان دو هفته بعد از آن صورت گرفت که مقام های انتظامی کشور از بازگشت آرامش و کاهش نا امنی ها در اين استان خبر دادند.


ناآرامی و درگيری های مسلحانه هنگامی آغاز شد که دو تن از محافظان محمود احمدی نژاد رییس جمهوری اسلامی پاييز سال گذشته و در هنگام سفر وی به اين استان در يک درگيری مسلحانه کشته شدند.


مقام های انتظامی و امنيتی عاملان اين درگيری را اشرار معرفی کردند. همچنين در اوايل دی ماه گذشته برخی از رسانه ها از ربوده شدن نه تن از ماموران مرزبانی خبر دادند.


ماجرا زمانی وخیم تر شد که خانواده سربازان و يک افسر ربوده شده با تجمع در مقابل دفتر رياست جمهوری از بی توجهی مسئولان به اين موضوع انتقاد کردند.


وزير اطلاعات جمهوری اسلامی در واکنش به اين اقدام اعلام کرد که «اگر متجاوزين و متخلفين اين عمل زشت به کار قبيح خود ادامه دهند و اين سربازان مدت بيشتری در دست آنان بمانند ، خود و حاميانشان سخت تنبيه خواهند شد».


سربازان ربوده شده چهل روز بعد آزاد شدند اما مدتی بعد اعلام شد که افسر ربوده شده «توسط اشرار» به قتل رسيده است.


بروز يک درگيری مسلحانه در نخستين ساعات بامداد ۲۶ اسفند ۸۴ که منجر به مرگ ۲۲ نفر و به گروگان گرفته شدن چندين نفر در تاسوکی شد، مقام ها را واداشت تا از ظهور يک گروه سنی مسلح با نام جندالله در اين منطقه سخن بگويند.


از آن پس مقام های جمهوری اسلامی با اعزام چند هزار نيرو از اعضای سپاه پاسداران و استقرار يک قرارگاه عملياتی ويژه ، جنگ تمام عياری را بر عليه گروه جندالله و رهبر جوان آن «عبدالمالک ريگی» آغاز کردند.


اعضای اين گروه می گویند «تا رفع فقر و تبعيض از ساکنان سنی اين استان، به اقدام های مسلحانه خود ادامه خواهند داد».


انتصاب حجت الاسلام ابراهيم نکونام دادستان پیشین دادگاه ويژه روحانيت به سمت قاضی ويژه اين استان که همراه با تفويض اختيارات ويژه رييس قوه قضاييه و از جمله اختيار تاييد نهايی حکم اعدام به او بود، پاسخ مقامات جمهوری اسلامی به ناآرامی های يک سال گذشته در استان سيستان و بلوچستان است.


درگيری ميان دو طرف تاکنون منجر به کشته شدن ده ها نفر و اعدام سی و نه نفر در اين استان از خرداد ماه سال جاری تا ماه آبان شده است. اتهام محکومان ، اقدام عليه امنيت کشور،آدم ربايی و قاچاق موادمخدر عنوان شده و متهمان بدون داشتن وکيل به اعدام محکوم شده اند.


فقير چون سيستان و بلوچستان


سيستان و بلوچستان يکی از پهناور ترين و فقير ترين استان های ايران است که جمعيتی بالغ بر دو ميليون نفر دارد و اکثريت جمعيت آن را سنی ها تشکيل می دهند.


مسلمانان اهل سنت گرچه در ايران اقليت به حساب نمی آيند،اما به خاطر غفلت مقام های کشور در دهه های اخير اين استان روز به روز فقيرتر شده است.


زاهدان مرکز اين استان با داشتن جمعيتی معادل ۴۸۰ هزار نفر تنها دارای ۳۳۰ تخت بيمارستانی است. سيستان و بلوچستان همچنين با دارا بودن نرخ ۵۵.۲ درصدی بی سوادی از بيشترين ميزان بيسوادی در کشور رنج می برد و به گفته مقامات آموزش و پرورش ، نيمی از دانش آموزان اين استان در مدارس کپری درس می خوانند.


اين استان همچنين بالاترين نرخ بيکاری در کشور را داراست و به واسطه داشتن مرزهای مشترک با افغانستان و پاکستان مهمترين مسير ترانزيت مواد مخدر ايران به شمار می آيد.


وعده های بی سرانجام


محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری ايران ، سال گذشته در دومين سفر استانی خود راهی سيستان و بلوچستان شد تا در اقدامی که از آن با عنوان «سنت شکنی دولت خادم» ياد کرد ، بخشی از دلارهای نفتی را به مردم فقير اين منطقه اختصاص دهد.


با اين حال، خبرگزاری آفتاب چندی پيش از قول آقای مختاری، نماينده شهر سنی نشين زابل در مجلس خبر داده بود که بسياری از مصوبات سال گذشته دولت در اين استان با گذشت نزديک به يک سال هنوز به اجرا در نيامده است.


شايد از همين روست که غلامعلی حداد عادل در اين سفر بارديگر خطاب به مردم اين استان گفته «من به شما از سوی نمايندگان مجلس، روحانيت شيعه و سنی اطمينان می‌دهم که مجلس هفتم در صدد رفع محروميت‌ها از استان سيستان و بلوچستان استـ».


رييس مجلس هفتم همچنين گفته است «وقتی به تهران بازگردم، می‌گويم ره‌آورد بزرگ من آن است که مردم مسلمان ايران هيچ نگرانی از بابت توطئه‌های دشمنان در سيستان و بلوچستان نداشته باشند».


با این حال این پرسش مطرح است که آیا آقای حداد عادل، به مقام های کشور نیز همین پاسخ را ارایه خواهد داد؟


XS
SM
MD
LG