لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۵۶

وضعيت نگران کننده دانشجويان بازداشت شده


وضعیت دانشجویان بازداشت شده، وخیم تر شده است
وضعیت دانشجویان بازداشت شده، وخیم تر شده است

در حاليکه نزديک به ۹۰ روز از بازداشت مجيد توکلی، احسان منصوری و احمد قصابان، سه تن از اعضای شورای مرکزی انجمن اسلامی دانشگاه امير کبير می گذرد، فعالان دانشجويی خبر از وخيم تر شدن وضعيت جسمی مجيد توکلی پس از ۲۴ روز اعتصاب غذا می دهند.


اين در حالی است که شيرين عبادی، برنده جايزه صلح نوبل، در ديدار با اعضای دفتر تحکيم وحدت و ۵ دانشجوی تازه آزاد شده دانشگاه امير کبير، به دانشجويان توصيه کرد درباره شکنجه ها و آزارهايی که در زندان ديده اند، مصاحبه و آن را مکتوب کنند.


به گزارش خبرنامه امير کبير، پايگاه خبری- تحليلی دانشجويان امير کبير، در اين ديدار که در دفتر شيرين عبادی اتفاق افتاد، دانشجويان آزاد شده امير کبير نيز حضور داشتند و به بيان شکنجه هايی که در زندان متحمل شده اند، پرداختند.


خبرنامه امير کبير می افزايد:« شيرين عبادی که با خواندن موارد شکنجه متعجب شده بود، به اين دانشجويان گفت که تمام مواردی که از ابتدای بازداشتشان اتفاق افتاده است را مکتوب کنند و همه موارد، از شکنجه ها و کتک ها را بنويسند و در اين باره مصاحبه کنند.»


اين خبرنامه در ادامه نوشته است: «خانم عبادی گفت که دانشجويان اين کار را هم بخاطر خودشان و هم کسانی که در زندان هستند، انجام دهند و تجربه موفق اين کار در زمينه پرونده وبلاگ نويسان رخ داده است.»


خانم عبادی در اين ديدار گفت که «اعتراف گيری دروغين»، «سناريوی نخ نما شده مربوط به دوران استالين» است.


اسماعيل سلمانپور، از اعضای انجمن اسلامی دانشگاه امير کبير درباره ديدار شورای عمومی دفتر تحکيم وحدت و دانشجويان دانشگاه امير کبير با شيرين عبادی، برنده جايزه صلح نوبل می گويد: « اعضای تحکيم وحدت از هر وسيله ای برای آزادی دانشجويان بازداشت شده، استفاده می کنند. اعضای تحکيم وحدت سعی می کنند با کسانی که تاثير گذار هستند، د يدار می کنند. خانم عبادی هم به عنوان کسی که در دفاع از دانشجويان سابقه زيادی دارد، وکيل بهاره هدايت، دبير واحد زنان دفتر تحکيم وحدت است، وکالت خانواده های قربانيان قتل های زنجيره ای و فعالان حقوق زنان را بر عهده داشته، می تواند در آزادی دانشجويان موثر باشد.»


فعالان دانشجویی می گويند جان مجید توکلی در خطر است

در همين حال با گذشت نزديک به ۹۰ روز از بازداشت مجيد توکلی، از اعضای شورای مرکزی دانشجويان امير کبير و سپری شدن ۲۴ روز از اعتصاب غذای وی، فعالان دانشجويی و حقوق بشری از وضعيت وخيم جسمی وی ابراز نگرانی شديدی می کنند و می گويند جان وی در خطر است.


برادر مجيد توکلی چند روز پيش در آستانه بيست و يکمين روز اعتصاب غذای وی به راديو فردا گفت:« از برادرم طی تماس تلفنی که با منزل داشت پرسيدم وضعيتش چطور است، فقط گفت حدود ۱۲ کيلو لاغر شده است ولی هنوز زنده است. اصلا نمی توانست صحبت کند. آدمی که ۱۲ کيلو وزن کم کند و غذا هم نخورد چطور می تواند دوام بياورد. حتی مادرم با التماس به او گفت اعتصاب غذا را قطع کند اما مجيد می گويد اگر اعتصاب غذا را تمام کند، فشارها بر او دوباره آغاز می شود. او می گويد همچنان فشارها برای اعتراف گيری بر او وجود دارد. پدرم که از زمانی که با مجيد ملاقات کرد بيمار شده و مادرم هم وضعيت بدی دارد. من نمی دانم برادرم را از زندان نجات بدهم يا پدر و مادرم را از مرگ نجات دهم.»


در همين حال خبرنامه امير کبير، پايگاه خبری- تحليلی دانشجويان امير کبير به نقل از وکيل اين دانشجويان احتمال داد احسان منصوری، احمد قصابان و مجيد توکلی به زودی با قيد وثيقه آزاد شوند.


پدر احمد قصابان در گفت و گو با راديو فردا می گويد فرزندش هم اکنون در بند عمومی است با اين حال به دليل شکنجه های غالبا روحی و بعضا جسمی، وضعيت روحی بدی دارد.


وی می افزايد:« هم سلولی های احمد که آزاد شده اند، گفته اند که وی با کابل کتک خورده است. من خودم آثار شکنجه را بر بدن او نديدم . ولی به من گفت که شکنجه روحی شده است و ماموران زندان در سلول او صدای تپش قلب پخش می کردند و به او که مادرش بيماری قلبی دارد، می گفتند که اين صدای قلب مادرش است و مادرش در وضعيت وخيمی بسر می برد. در طی ۲۴ ساعت هفت بازجو او را بازجويی می کرده اند. پسرم خيلی عصبی است و تيک عصبی پيدا کرده است. او نزديک ۹۰ روز است در زندان است، ۵۰ روز را در سلول انفرادی گذرانده است. حق دارد ناراحت باشد.»


ماموران زندان در سلول او صدای تپش قلب پخش می کردند و به او که مادرش بيماری قلبی دارد، می گفتند که اين صدای قلب مادرش است و مادرش در وضعيت وخيمی بسر می برد
پدر احمد قصابان

پدر احمد قصابان در ادامه می گويد: «پسرم بی گناه است. من نمی دانم چرا آنها را آزاد نمی کنند، من خودم سياسی نيستم و سياست را دوست ندارم. فقط ديگر خسته شده ام. ۹۰ روز است از محل زندگی مان در مشهد برای پيگيری وضعيت احمد به تهران می روم و برمی گردم.»


پدر احمد قصابان در ادامه می گويد مقامات مسوول به خانواده های دانشجويان زندانی پاسخ درستی نمی دهند و می افزايد: «من حدود ۳۰ مرتبه از قاضی حداد، قاضی پرونده درخواست ملاقات کردم ولی ما را نپذيرفتند و جوابی نگرفتم. فقط برای بيشتر مسوولان نامه نوشته ايم و از آنها خواسته ايم فرزندانمان را آزاد کنند.»


با وجودی که گفته می شود احمد قصابان، احسان منصوری و مجيد توکلی، سه دانشجوی دانشگاه امير کبير به زودی با قيد وثيقه آزاد می شوند، پدر احمد قصابان می گويد هنوز کسی در اين باره به او اطلاع نداده است.
در همين حال اسماعيل سلمانپور، از اعضای انجمن اسلامی دانشگاه امير کبير می گويد پيش از اين هم وعده هايی برای آزادی دانشجويان از سوی مقامات داده شده بود اما به آنها عمل نشده است.


آقای سلمانپور به رادیو فردا می گويد: «خبرهايی درباره احتمال آزاد شدن اين دانشجويان با قيد وثيقه منتشر شده است. اما اين حرف ها بارها درباره افراد ديگری هم که در زندان بوده اند و اکنون آزاد شده اند، گفته شده و آزاد شدن آنها خيلی بيشتر از آنچه اعلام شده بود، طول کشيده است. با اين حال ما اميدواريم دوستان ما هر چه زودتر آزاد شوند.»


اين عضو انجمن اسلامی دانشگاه امير کبير در ادامه می گويد به دانشجويان امير کبير و عضو تحکيم وحدت و ادوار تحکيم وحدت اتهام های مختلفی نسبت داده شده است و می افزايد: « قرار دو ماه بازداشت موقت برای دانشجويان صادر شده است و بيشتر دانشجويان بيش از آنچه انتظار می رفت در زندان خواهند ماند. گاه می گويند اين دانشجويان به نام دموکراسی می خواهند براندازی کنند و گاه می گويند اتهام آنها اقدام عليه امنيت ملی و تجمع غير قانونی است. اميدواريم سناريوهای اين چنين برای دانشجويان تعريف نکنند تا به اين وسيله جرم های سنگينی به آنان نسبت دهند.»


شيرين عبادی، حبيب الله پيمان، عزت الله سحابی و ابراهيم يزدی، چهار فعال سياسی و جقوقی به دنبال برخوردهای ماه های اخير با دانشجويان، به شکل های گوناگون از جمبه محروميت از تحصيل، بازداشت و محاکمه، طی پيامی خواستار رسيدگی به وضعيت آنان شدند.


ادوار نيور، سايت خبری سازمان دانش آموختگان ايران با اعلام اين خبر می افزايد اين فعالان سياسی و حقوقی برخوردهای انجام شده با دانشجويان را مغاير با اصول مصرح در فصل سوم قانون اساسی و نيز اصول بيانيه جهانی حقوق بشر و ميثاق هايی دانسته اند که ايران آنها را امضاء کرده و به رعايت آنها متعهد است.


امضاء کنندگان اين اطلاعيه، خواستار رسيدگی منصفانه به اتهامات دانشجويان طبق قوانين و با حضور وکلای آنان شده اند.


در همين حال و در ادامه واکنش به بازداشت دانشجويان، انجمن اسلامی دانشگاه علامه طباطبايی با نزديک شدن به يک ماه از بازداشت اعضای دفتر تحکيم وحدت و ادوار تحکيم، بيانيه ای اعتراضی منتشر کرده است.


در اين بيانيه آمده است:« ما در کنار يارانمان ايستاده ايم که ميله های بی جان و خاکستری زندان، ناچيزتر از آنند که ميان ما فاصله ای بيندازند. ما ايستاده ايم و خواهيم ايستاد که هيچ گاه نشنيده ايم خورشيد در پس يلدايی ترين شب ها، باکی از طلوع داشته باشد.


XS
SM
MD
LG