در پی اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه چندین شرکت نفتی روسیه و ۱۸۳ نفتکش حامل نفت روسیه و ایران در روز شنبه هفته جاری، نرخ ترانزیت نفت از خاورمیانه به چین ۳۹ درصد بالا رفت و قیمت نفت کشورهای عرب خلیج فارس نیز افزایش یافت.
خبرگزاری رویترز روز سهشنبه ۲۵ دی اعلام کرد هماکنون نرخ کرایه نفتکشهای بزرگ با قابلیت حمل ۲ میلیون بشکه نفت، به ۳۷ هزار و ۸۰۰ دلار اوج گرفته است که نسبت به روز جمعه هفته گذشته ۳۹ درصد رشد داشته است.
وزارت خزانهداری ایالات متحده آمریکا ۲۲ دیماه ۱۸۳ نفتکش حامل نفت روسیه به چین و هند را تحریم کرد که دستکم هشت فروند آن در کار قاچاق نفت ایران نیز بودند.
آمارهای شرکت دریانوردی لویدز نشان میدهد هماکنون ۳۵ درصد از ۶۶۹ نفتکش موسوم به «ناوگان سایه» یا «ناوگان ارواح» که بصورت پنهانی در کار قاچاق نفت ایران، روسیه و ونزوئلا هستند، توسط آمریکا تحریم شده است.
بخش اعظم این نفتکشهای کهنه که توسط شرکتهای غیر اروپایی و غیر آمریکایی اداره میشوند و با خاموش کردن سیستم شناسایی خودکار، بصورت پنهانی نفت را به بازارهای هند و چین حمل میکنند، در ارتباط با قاچاق نفت خام ایران هستند.
سازمان اتحاد علیه ایران هستهای شمار نفتکشهای عضو «ناوگان سایه» حامل نفت ایران را ۴۷۷ فروند اعلام کرده که ۱۳۹ فروند آن پارسال، بهویژه در سه ماه پایانی سال ۲۰۲۴، توسط آمریکا تحریم شدند و حدود همین تعداد نیز در سالهای قبل تحریم شده بودند.
در این میان گروه بنادر شاندونگ، بزرگترین پایانههای نفتی دریافتکننده نفت ایران، روسیه و ونزوئلا، ۱۸ دیماه ورود نفتکشهای تحریمشده توسط آمریکا را ممنوع کرد.
خبرگزاری رویترز همان زمان با استناد به آمارهای شرکت اطلاعات کالا، کپلر، گزارش داد که بنادر شاندونگ پارسال روزانه یک میلیون و ۷۴۰ هزار بشکه نفت ایران، روسیه و ونزوئلا را دریافت کرد که معادل ۱۷ درصد از کل واردات نفت چین است.
میزان تخلیه نفت ایران در تمام بنادر چین نیز در سال گذشته نیز حدود یک میلیون و ۴۶۰ هزار بشکه بود.
رویترز با استناد به منابع تجارت نفت مینویسد در پی تحریم دهها نفتکش عضو «ناوگان تاریک»، پالایشگاههای چینی رو به خرید نفت بیشتر از اروپا، آفریقا و کشورهای عرب خاورمیانه آوردهاند.
قیمت سبد نفتی اوپک که عمدتا نفت کشورهای عرب خلیج فارس را بازتاب میدهد، طی چند روز گذشته چهار دلار جهش داشته است؛ موضوعی که نشان از اوجگیری تقاضای نفت این کشورها در بازارهای آسیایی است.