پژوهشی تازه نشان میدهد که مصرف گوشتهای فرآوریشده ممکن است با افزایش خطر «زوال عقل» مرتبط باشد.
یافتههای این پژوهش که در مجلهٔ نورولوژی منتشر شده، حاکی است افرادی که روزانه یک چهارم وعده یا بیشتر از گوشتهای قرمز فرآوریشده، مثل ژامبون، کالباس و هاتداگ مصرف میکنند، «۱۳ درصد» بیشتر از کسانی که کمتر از یکدهم وعده در روز این غذاها را مصرف میکنند، در معرض ابتلا به «زوال عقل» هستند.
بر اساس دادههای این پژوهش، افزایش مصرف گوشتهای قرمز فرآوریشده به طور متوسط «یک و ششدهم سال پیری مغز را سریعتر میکند».
مینگیانگ سونگ، استادیار ایمنیشناسی بالینی و تغذیه در هاروارد، در گفتوگو با شبکهٔ آمریکایی سیانان تأکید کرد که «گوشتهای قرمز فرآوریشده به دلیل محتوای بالای نمک، آهن و افزودنیهای مضری که برای فرآوری استفاده میشود، قویترین ارتباط را با زوال عقل نشان میدهند. همچنین، پاسخهای التهابی و اختلالات سوختوساز (مانند مقاومت به انسولین) که با مصرف بالای گوشت قرمز همراه هستند، ممکن است در تسریع زوال عقل نقش داشته باشند.»
این مطالعه بر بررسی دادههای بیش از ۱۳۳ هزار نفر با میانگین سنی ۴۹ سال متمرکز بوده است. دادهها شامل اطلاعات بهداشتی دقیقی بود که طی یک دوره طولانی جمعآوری شده و هر دو تا چهار سال یکبار بهروزرسانی میشده است.
یوهان لی، نویسندهٔ اصلی مطالعه و دستیار تحقیق در بخش شبکه پزشکی چنینگ در بیمارستان بریگهام و بیمارستان زنان در بوستون، در مورد افزایش خطرات افت شناختی ناشی از مصرف بالای گوشتهای قرمز فرآوریشده گفت: «گوشتهای قرمز فرآوریشده سطوح بالاتری از موادی مانند نیتریتها، ترکیبات نیتروسو و سدیم دارند که خطرات زیادی برای افت شناختی ایجاد میکنند.»
این مطالعه تأکید دارد که دستورالعملهای غذایی معمولاً بر کاهش خطرات بیماریهای مزمن مانند بیماریهای قلبی و دیابت تمرکز دارند، در حالی که سلامت شناختی کمتر مورد بحث قرار میگیرد. دکتر وانگ امیدوار است که نتایج این تحقیق توجه بیشتری به ارتباط بین رژیم غذایی و سلامت مغز را جلب کند.
زوال عقل، اختلالی مزمن و گاهی حاد در فرآیندهای زوال عصبی است که با گذشت زمان بدتر میشود و گاهی با تغییر شخصیت و موقعیتناشناسی و اختلال در حافظه همراه است. شایعترین نوع آن، زوال عقل سالخوردگی یا بیماری آلزایمر است.
زوال عقل همچنین هفتمین عامل مرگ و میر و یکی از علل عمده ناتوانی و وابستگی در میان سالمندان در سطح جهان است.