محاکمه هادی مطر، شهروند آمریکایی لبنانیتبار و متهم به تلاش برای قتل سلمان رشدی، روز دوشنبه ۲۲ بهمن در دادگاه ناحیهای شهر شوتاکوا در ایالت نیویورک آغاز شد.
این محاکمه مجزا از محاکمهای است که بعدا در دادگاه فدرال و در ارتباط با اتهامهای تروریستی هادی مطر انجام خواهد شد.
در آغاز جلسه دادگاه شوتاکوا قاضی دیوید فولی، رئیس دادگاه، اعلام کرد که درخواست ناتانیل بارون، وکیل هادی مطر، برای تعویق این جلسه رد شده و به جای آقای بارون که فعلا در بیمارستان بستری است، دستیار او میتواند دفاع اولیه را ارائه کند.
هادی مطر که ۲۷ سال دارد اعلام بیگناهی کرده و روز دوشنبه دو بار در برابر دوربینها فریاد «فلسطین آزاد» سر داد.
او متهم است که مرداد ۱۴۰۱ در آغاز سخنرانی سلمان رشدی در موسسه شوتاکوا، نهادی آموزشی در شهری به همین نام، به او حملهور شد و با ضربات پی در پی چاقو در صدد قتل او برآمد.
آقای رشدی در این حمله بینایی یک چشم خود را از دست داد و یک دست او نیز از کار افتاد.
جلسات دادگاه شوتاکوا اکنون به استماع اظهارات دادستانها و شهادت شاهدان اختصاص دارد و انتظار میرود که بین هفت تا ده روز طول بکشد.
سلمان رشدی ۷۷ ساله نیز قرار است برای ادای شهادت در یکی از جلسات این دادگاه حضور یابد؛ این اولین دیدار رو در روی سلمان رشدی با هادی مطر پس از حمله دو سال پیش خواهد بود.
روند دادرسی این پرونده از ۱۶ بهمن و با انتخاب اعضای هیئت منصفه آغاز شد و جلسه روز دوشنبه نخستین جلسه محاکمه به شمار میرود.
در این جلسه جیسون اشمیت، دادستان منطقهای شوتاکوا، به شرح جزئیات حمله دو سال پیش پرداخت و گفت که متهم به سرعت از پلههای صحنه بالا رفت، حدود ۹ متر دوید و زمانی که اولین ضربه چاقو را فرود آورد، سلمان رشدی چنان شوکه شده بود که از جای خود تکان نخورد.
او با اشاره به هادی مطر افزود: این مرد بدون کوچکترین تردید و دودلی، چاقو را با ضربات محکم و سریع بر آقای رشدی فرود آورد، بارها و بارها؛ به سر، به گلو، شکم، ران و به دست او که برای محافظت از خود بلند کرده بود.
جورجیا استیوس، یکی از کارکنان موسسه شوتاکوا، نیز گفت وقتی دید که مردی روی صحنه با شدت دستهایش را بر سلمان رشدی فرود میآورد، از پشت صحنه به سرعت به جلو دوید تا مانع شود.
لین شافر، دستیار وکیل هادی مطر، در دفاع اولیه خود گفت: «اتفاق بد و بسیار بدی رخ داده است، اما دادستانی منطقهای باید چیزی خاص و فراتر از آن را ثابت کند.»
این دادگاه چهار روز پیش از سی و ششمین سالگرد فتوای روحالله خمینی برای قتل سلمان رشدی به دلیل رمان «آیات شیطانی» برگزار میشد.
آقای رشدی پس از این فتوا حدود ۹ سال به طور مخفی و با حفاظت پلیس بریتانیا زندگی کرد اما به خواست خود به زندگی عادی بازگشت و خاطرات آن دوران را در کتابی با عنوان «جوزف آنتون» (نام مستعارش در دوران اختفا) منتشر کرد.
او پس از حمله دو سال پیش که یک چشم و یک دست او را ناکار کرد نیز تاملات خود را در کتابی با نام «چاقو» منتشر کرد.
آقای رشدی با اینکه پس از فتوای روحالله خمینی در ارتباط با «آیات شیطانی» به چهرهای مشهور در سطح عمومی تبدیل شد، اما او پیش از آن نیز به دلیل آثاری از قبیل «شرم» و «بچههای نیمهشب» مورد تحسین گسترده نهادهای ادبی جهان قرار داشت.