در میان بحران خاورمیانه، امیر قطر برای چهارمین بار طی کمتر از پنج ماه به تهران سفر کرد و به غیر از رئیسجمهور ایران، با علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی نیز دیدار داشت.
با احتساب سفر مهرماه مسعود پزشکیان به قطر، دیدار روز چهارشنبه اول اسفند تمیم بن حمد آل ثانی، امیر قطر از تهران، پنجمین دیدار میان رهبران دو کشور از پنجم شهریور تاکنون است.
رئیسجمهور ایران در نشست خبری مشترک با امیر قطر بر اهمیت حمایت از تمامیت ارضی سوریه و «مشارکت همه مردم این کشور» در تعیین سرنوشت خودشان تأکید کرد؛ اظهاراتی که با عملکرد چندینسالهٔ جمهوری اسلامی ایران در پشتیبانی از دیکتاتوری بشار اسد در سوریه همخوانی ندارد.
آقای پزشکیان تصریح کرد که در دیدار روز چهارشنبه «تحولات جاری در منطقه» مورد مذاکره قرار گرفته است.
علی خامنهای نیز دیدار با امیر قطر گفته است «ما کشور قطر را یک کشور دوست و برادر میدانیم، اگرچه همچنان مسائل مبهم و حلنشدهای همچون بازگرداندن مطالبات ایران که از کره جنوبی به قطر منتقل شد، باقی است و میدانیم هم اینکه مانع اصلی عملی شدن توافقی که در این زمینه انجام شده بود، آمریکا است».
قطر نقش میانجی در مذاکرات آزادی شهروندان دوتابعیتی و آمریکایی زندانی در ایران در ازای آزادی پنج زندانی ایرانی در آمریکا و انتقال شش میلیارد دلار منابع مسدود شده ایران در کره جنوبی به قطر در شهریور پارسال داشت.
با حمله خونین گروه افراطی حماس به اسرائیل در مهرماه پارسال، ایالات متحده جلو دسترسی جمهوری اسلامی به منابع مالی منتقلشده به قطر را گرفت.
رهبر جمهوری اسلامی در ادامه گفت «ما اگر جای قطر بودیم، به فشارهای آمریکا اعتنا نمیکردیم و مطالبات طرف مقابل را بازمیگرداندیم و همچنان انتظار چنین اقدامی را از جانب قطر داریم».
قطر همچنین نیمه ژانویه امسال به همراه ایالات متحده آمریکا و مصر موفق به ایجاد آتشبس میان حماس و اسرائیل شد.
تمیم بن حمد آل ثانی آخر ژانویه نیز به عنوان اولین رهبر خارجی، سفری به سوریه داشت و با احمد شرع رئیسجمهور دوره انتقالی دیدار کرد.
سفر امیر قطر به ایران همچنین در آستانه دیدار رهبران کشورهای عربی برای تأمین مالی بازسازی غزه انجام میشود. بانک جهانی روز گذشته با انتشار بیانیه مشترکی با اتحادیه اروپا اعلام کرد که بازسازی نوار غزه نیاز به دستکم ۵۳ میلیارد دلار کمک مالی خارجی در ۱۰ سال آینده دارد.
دقیقاً مشخص نیست آیا تمیم بن حمد آل ثانی حامل پیامی از سوی دولت دونالد ترامپ به جمهوری اسلامی است یا نه، اما حدود دو هفته پیش وزارت خارجه قطر اعلام کرده بود که این کشور آماده کمک به تهران و واشینگتن برای مذاکرات است.
با این حال، عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران، در آستانه سفر امیر قطر به تهران گفته بود او حامل پیامی از طرف آمریکا نیست و محورهای اساسی مذاکرات را «سوریه، غزه و لبنان» عنوان کرد.