مقامهای حکومت جمهوری اسلامی ایران همچنان با قاطعیت از مخالفت خود با هرگونه گفتوگو با دولت آمریکا سخن میگویند و مذاکره با دونالد ترامپ را «خط قرمز» خود میدانند.
در ادامه واکنشها در تهران به احیای «راهبرد فشار حداکثری» از سوی رئيسجمهور آمریکا و همچنین ابراز علاقه او برای رسیدن به یک توافق با جمهوری اسلامی، مجید خادمی رئیس سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران روز چهارشنبه، ۲۴ بهمن، مدعی شد که «دونالد ترامپ خواستار جمعآوری برنامه هستهای، موشکی و سلاحهای متعارف ایران شده است».
این مقام امنیتی جمهوری اسلامی که مشخص نیست به کدام صحبت رئيسجمهور آمریکا استناد میکند، همچنین مدعی شد که «دونالد ترامپ از موضع خدعه و نیرنگ وارد گفتوگو شده است».
خادمی در بخش دیگری از صحبتهایش ضمن تکرار مواضع علی خامنهای، هرگونه مذاکره با رئيسجمهور آمریکا را «خط قرمز جمهوری اسلامی» خواند.
او همچنین به ایالات متحده هشدار داد در صورتی که ایران را مورد تهدید قرار دهد، جمهوری اسلامی آماده خواهد بود تا منافع ملی آمریکا در سراسر جهان را به خطر بیندازد.
پیششرطهای ادعایی در رسانههای ایران
در روزهای اخیر گزارشهایی با عنوان «پیششرطهای دونالد ترامپ برای مذاکره با ایران» از سوی رسانههای نزدیک به سپاه پاسداران در ایران مطرح شده است.
پایگاه خبری «رجانیوز» نزدیک به سعید جلیلی، نیز در گزارشی جعلی به نقل از رسانه آمریکایی «وال استریت جورنال» مدعی شده بود که آقای ترامپ برای توافق، از ایران خواسته است جزایر سهگانه خلیج فارس را به امارات متحده عربی بدهد. این رسانه، البته بعداً بدون هیچ توضیحی مطلب خود را حذف کرد. برای اظهارات این فرمانده سپاه پاسداران در خصوص پیششرطهای ترامپ برای مذاکره نیز هیچ منبع معتبری وجود ندارد.
رئيسجمهور آمریکا در روزهای اخیر بارها از تمایل خود برای توافق با ایران سخن گفته است. او در نشست خبری پس از دیدار با بنیامین نتانیاهو، حتی تأکید کرد که تنها خواسته او این است که ایران به بمب هستهای دست پیدا نکند و هیچ محدودیت دیگری در نظر ندارد.
با این حال در ایران به نظر میرسد تصمیمی واحد در میان گروههای مختلف سیاسی در حاکمیت بر سر مذاکره نکردن با دونالد ترامپ شکل گرفته است.
حسین علایی از فرماندهان پیشین نیروی دریایی سپاه، در گفتوگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، ضمن انتقاد از رویکرد رئيسجمهور آمریکا، گفت: «در صورتی که ترامپ حسننیت داشت، میتوانست با یک فرمان اجرایی به برجام برگردد».
این تحلیلگر سیاسی که در سالهای اخیر بیشتر به اردوگاه جریان موسوم به اصلاحطلبان نزدیک شده، در حالی از بازگشت ترامپ به برجام حرف میزند که رئيسجمهور آمریکا بارها این توافق را «بدترین توافقی» خوانده که تاکنون دیده است.
آقای علایی البته در عین حال گفته که باید سیاست خارجی جمهوری اسلامی به جای تکیه صرف به شرق به «سیاست متوازن نه شرقی نه غربی» تغییر کند و روابط خود را با کشورهای غربی توسعه دهد. او همچنین در ادامه بدون اینکه جزئيات بیشتری در این خصوص ارائه کند، توصیه کرده که «پرچم مذاکره از دست دونالد ترامپ گرفته شود».
این تحلیلگر سیاسی همچنین پیشبینی کرده که در کوتاهمدت اتفاق مهمی بین تهران و واشینگتن رخ نخواهد داد اما به باور او، «در صورتی که ترامپ از دستیابی به هدف خود از طریق افزایش فشارها بر ایران ناامید شود، ممکن است، پیششرطهای آمریکا برای مذاکره با آمریکا کنار گذاشته شود».
مشخص نیست منظور این فرمانده پیشین سپاه پاسداران کدام پیششرطهاست چرا که دستکم در روزهای اخیر دونالد ترامپ بارها تأکید داشته که پیششرطی برای مذاکره ندارد و تنها خواسته او این است که ایران اثبات کند که قصدی برای دستیابی به سلاح هستهای ندارد.