وزیر خارجه دولت دونالد ترامپ، در نخستین دیدار از خاورمیانه در مقام وزارت، هفتۀ آینده سفر به منطقه را آغاز خواهد کرد.
همزمان، مصر به آمریکا و اسرائیل «هشدار» داده که جابهجایی فلسطینیان از غزه به کشورهای منطقه که از پیشنهادهای ترامپ است، ممکن است توافق صلح دهها سالۀ مصر و اسرائیل را تضعیف کند.
یک مقام ارشد وزارت خارجه آمریکا پنجشنبهشب، ۱۸ بهمن، گفت مارک روبیو، وزیر خارجه آمریکا، پس از شرکت در کنفرانس امنیتی مونیخ، به اسرائیل، امارات متحده عربی، قطر و عربستان سعودی سفر خواهد کرد.
سفر روبیو طی روزهای ۲۵ تا ۳۰ بهمن انجام خواهد شد.
مقام آمریکایی به رویترز گفت پیامدهای حملۀ گروه افراطی حماس به اسرائیل و رویکرد رئیسجمهور آمریکا در قبال غزه با هدف ایجاد وضعیتی نوین در منطقه، در کانون گفتوگوهای روبیو با مقامات کشورهای مقصد قرار خواهد داشت.
این مقام افزود دونالد ترامپ و مارکو روبیو به ادامه و تکرار شرایط کنونی که همیشه نتایج فاجعهبار مشابهی داشته، «معتقد نیستند» و باور دارند که میتوان وضعیت را بهطور کلی تغییر داد.
در جریان دیدار بنیامین نتانیاهو از واشینگتن که نخستین رهبر خارجی دعوت شده به کاخ سفید پس از بازگشت دونالد ترامپ به قدرت بود، مارکو روبیو در سفر به کشورهای آمریکای مرکزی و لاتین مانند پاناما، السالوادور و دومینیکن بود اما او در فرصتهای گفتوگو با خبرنگاران از ایدۀ ترامپ برای بازسازی غزه در کنترل آمریکا حمایت کرد و آن را یک «اندیشۀ خیرخواهانه برای رفاه مردم یک منطقۀ زجردیده» نامید.
دونالد ترامپ با وجود رد پیشنهادش مبنی بر کنترل آمریکا بر نوار غزه و بازسازی آن، دیدگاه خود را در روزهای اخیر پیاپی تکرار کرده و گفته است که اسرائیل در پایان جنگ در غزه این منطقه را به آمریکا خواهد سپرد.
رهبر اسرائیل از ایده آقای ترامپ استقبال کرده و وزیر دفاع اسرائیل هم روز ۱۷ بهمن از ارتش این کشور خواست طرحی آماده کند که «خروج داوطلبانه» ساکنین غزه از راههای هوایی، زمینی و دریایی را فراهم کند.
هشدار مصر دربارۀ تضعیف پیمان صلح؛ اسرائیل در انتظار آزادی سه گروگان دیگر
به گزارش آسوشیتدپرس، مصر که با طرح آقای ترامپ مخالف است، با به راه انداختن یک کارزار دیپلماتیک برای جلوگیری از جابهجایی ساکنین غزه، هشدار داده که این طرح میتواند پیمان صلح با اسرائیل را تضعیف کند.
پیمان صلح اسرائیل و مصر، که به زودی ۴۶ ساله خواهد شد، سنگبنای ثبات و نفوذ آمریکا در خاورمیانه تلقی شده است.
مقامات مصری که نخواستهاند نامشان برده شود، به آسوشیتدپرس گفتهاند قاهره برای دولت ترامپ و اسرائیل روشن کرده که توافق صلح «در خطر است».
یکی از این مقامات مصری گفته که این پیام به پنتاگون، وزارت خارجه و مقامات کنگره ارسال شده است.
یک مقام مصری دیگر نیز گفت موضع قاهره در خصوص احتمال تضعیف پیمان صلح مصر و اسرائیل به آگاهی متحدان اسرائیل در اروپای غربی مانند بریتانیا، فرانسه و آلمان رسیده است.
مصر در کنار آمریکا و دولت قطر، یکی از میانجیهای اصلی در دستیابی اسرائیل و گروه افراطی حماس به توافق آتشبس پس از ۱۵ ماه جنگ بود.
حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی طبقهبندی شده، با حمله مهر پارسال به خاک اسرائیل، جنگ مرگبار و بهشدت ویرانگر غزه را کلید زد.
اسرائیل توانسته در مرحله نخست از توافق آتشبس که از ۲۶ دی اجرایی شده، ۱۳ تن از شهروندان ربوده شده خود به غزه را به خانه بازگرداند. هنوز ۷۹ اسرائیلی دیگر در غزه هستند.
دولت اسرائیل اعلام کرده که منتظر است حماس بر اساس تعهد به آتشبس روز جمعه ۱۹ بهمن اسم ۳ گروگان دیگری را که قرار است یک روز پس از آن آزاد شوند، به آگاهی اسرائیل برساند.
دونالد ترامپ و بنیامین نتانیاهو که این هفته در کاخ سفید دیدار کردند، بر تعهد به ادامه توافق برای آزاد کردن دهها گروگان دیگر اسرائیلی از غزه تأکید کردهاند.
اما خانوادههای گروگانها در اسرائیل ابراز نگرانی کردهاند که حماس در پی اصرار دولت ترامپ به خروج ساکنین از غزه و کنترل آن، دیگر تمایلی به ادامه مذاکرات و رها کردن بقیه گروگانها نداشته باشد.
هدیه نخستوزیر اسرائیل به ترامپ: پیجر طلایی
در این میان، دفتر نخستوزیری اسرائیل ۱۷ بهمن گزارش رسانههای این کشور در خصوص هدیه بنیامین نتانیاهو به دونالد ترامپ را که یک پیجر ساخته شده از طلا بوده، تأیید کرد.
دفتر نخستوزیری اسرائیل عکس این پیجر هدیه دادهشده به آقای ترامپ را منتشر کرد. به روی پیجر این عبارت نوشته شده است: با دو دست فشار دهید.
پیجر طلایی در وسط چوبی به شکل قارچ که شبیه موج انفجار است، طراحی شده است.
رسانههای اسرائیل خبر داده بودند که آقای نتانیاهو همچنین یک پیجر معمولی از نوعی را که در دست نیروهای حزبالله بود و اسرائیل موجب انفجار آنها شد، در دیدار این هفته در کاخ سفید به رئیسجمهور آمریکا هدیه داد.
نهادهای اطلاعاتی اسرائیل پس از یک عملیات طولانی که بیش از یک دهه برنامهریزی شده بود، روز ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۴، هزاران دستگاه پیجر نیروهای حزبالله را منفجر کردند.
مقامات اطلاعاتی اسرائیل گفتند نیروهای حزبالله برای خواندن پیامی که با آن انفجار عملی شد، ناچار بودند هر دو دست خود را به کار گیرند.
اسرائیل پس از انفجار پیجرها که سفیر تهران در بیروت نیز یکی از قربانیان زخمی آن بود، ضربات نظامی سنگین به حزبالله را که در یک سال پیش از آن برای حمایت از حماس به اسرائیل حمله میکرد، آغاز کرد و از جمله حسن نصرالله، دبیرکل این گروه نیابتی ایران در منطقه را از پا درآورد.