عربستان سعودی قصد دارد درآمد خود از راه فروش مواد معدنی از جمله اورانیوم را افزایش دهد.
عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی این کشور روز دوشنبه ۲۵ دیماه این موضوع را در کنفرانسی در شهر ظهران اعلام کرد.
به گفتۀ عبدالعزیز بن سلمان ریاض قصد دارد ضمن «غنیسازی اورانیوم، کیک زرد تولید کرده و بفروشد».
کیک زرد، در تولید میلههای سوخت راکتورهای هستهای کاربرد دارد. این مادۀ میانی گرچه از نظر تشعشع، خطر چندانی ایجاد نمیکند، تهیه و نگهداری آن، به تخصص و دقت زیادی نیاز دارد.
برنامۀ هستهای عربستان سعودی هنوز نوپا و در مراحل اولیه است، اما ریاض قصد دارد با توسعۀ این برنامه، به مرحلۀ غنیسازی اورانیوم برسد؛ موضوعی که نظر به کاربرد اورانیوم غنیسازیشده در تسلیحات هستهای، از حساسیت بالایی برخوردار است. عربستان ادعا میکند که قصد دارد با استفاده از توان هستهای، صرفاً منابع انرژیاش را تنوع بخشد.
اما معلوم نیست این همۀ ماجرا باشد. هفت سال پیش محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی ادعا کرده بود که اگر ایران بهعنوان رقیب منطقهای کشورش به جنگافزار هستهای دست یابد، ریاض هم ساخت این نوع تسلیحات را دنبال خواهد کرد.
از آنجا که ریاض هنوز فاقد یک راکتور هستهای فعال است، نظارت بر فعالیت اتمیاش هم بر اساس پادمان فعالیتهای جزئی یا اس.کیو.پی. انجام میشود. توافقی که کشورهای فاقد برنامههای پیشرفتۀ هستهای را از نظارتهای گسترده آژانس بینالمللی انرژی اتمی، شامل بازرسیهای دورهای و اجبار به گزارش فعالیتها مستثنی میکند.
عربستان سعودی پیشتر اعلام کرده بود که قصد دارد تا پایان سال ۲۰۲۴ با خروج از برنامۀ نظارتهای حداقلی، به پادمانهای نظارتی معمول آژانس بینالمللی انرژی اتمی بپیوندد. موضوعی که از قصد جدی این کشور برای توسعۀ برنامۀ هستهایاش نشان دارد.
امارات متحدۀعربی نخستین کشور عربی است که یک نیروگاه هستهای چندواحدی را راهاندازی کرده است. ابوظبی متعهد شده که بهسمت غنیسازی اورانیوم یا پردازش و فرآوری مجدد سوخت مصرفی این نیروگاه حرکت نکند.