لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۴ اسفند ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۵۸

بیانیه تند عربستان سعودی علیه جابه‌جا کردن اهالی غزه


فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی
فیصل بن فرحان، وزیر خارجه سعودی

وزارت خارجه عربستان سعودی اعلام کرد که این کشور به‌طور قاطع اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل دربارهٔ جابه‌جا کردن فلسطینیان از سرزمین خود را رد می‌کند.

وزارت خارجه عربستان روز یک‌شنبه ۲۱ بهمن در بیانیه‌ای شدیداللحن از عباراتی چون «از جنایات پی در پی اشغالگران اسرائیلی علیه برادران فلسطینی ما در غزه» و «پاکسازی قومی آن‌ها» استفاده کرد.

این بیانیه می‌افزاید که «پادشاهی بار دیگر تأکید می‌کند که حق مردم فلسطین همچنان ثابت و استوار باقی خواهد ماند و هیچ‌کس، صرف‌نظر از مدت‌زمانی که بگذرد، قادر به سلب آن از آن‌ها نخواهد بود. پادشاهی همچنین تصریح می‌کند که صلح پایدار تنها از طریق بازگشت به منطق عقل و پذیرش اصل همزیستی مسالمت‌آمیز از طریق راه‌حل دو کشوری محقق خواهد شد.»

بیانیه تند عربستان در محکومیت اسرائیل ساعاتی پس از آن منتشر شد که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، در مصاحبه روز ۲۱ بهمن با فاکس نیوز، پیش از ترک آمریکا، ابراز عقیده کرد که عادی‌سازی رابطه اسرائیل با عربستان «بعد از اطمینان از هسته‌ای نشدن ایران و شکست حماس» امکان‌پذیر است.

نخست‌وزیر اسرائیل در روزهای گذشته در جریان سفر به واشینگتن، پس از اظهارات رئیس‌جمهوری آمریکا در مورد ایده تسلط ایالات متحده بر غزه و نوسازی آن «به شکل بی‌نظیر» و تبدیل آن به یک منطقه ساحلی برای زندگی «بسیاری از مردمان خاورمیانه، از جمله فلسطینیان»، این ایده دونالد ترامپ را «یک فکر خلاقانه» نامید و از آن استقبال کرد.

بنیامین نتانیاهو در نشست خبری سه‌شنبه شب گذشته در کاخ سفید، و سپس در دو مصاحبه با شبکه فاکس‌نیوز، گفت ایده رئیس‌جمهور ترامپ بهترین پیشنهادی است که او در طول سال‌ها شنیده و «باید به دقت آن گوش داد، آن را دنبال و عملی کرد».

نخست‌وزیر اسرائیل از طرح دونالد ترامپ برای حل بحران حمایت کرده اما گفته است که مشکل اصلی یافتن کشوری برای پذیرش فلسطینیان آواره است. او همچنین تأکید کرده که فلسطینیانی که به غزه بازمی‌گردند، باید تروریسم را محکوم کنند.

آقای ترامپ پیش از ایده تسلط آمریکا بر غزه، از کشورهای منطقه، به ویژه مصر و اردن، خواست شماری از فلسطینیان ساکن غزه را بپذیرند. او ابراز اطمینان کرد که مصر و اردن با وجود مخالفت‌هایی که بیان کرده‌اند، این کار را خواهند کرد زیرا آمریکا «کارهای زیادی برای آن‌ها کرده است».

بیانیه وزارت خارجه عربستان در روز یک‌شنبه به اظهارات پیاپی دونالد ترامپ دربارهٔ «واگذاری غزه به آمریکا از سوی اسرائیل در پایان جنگ» یا درخواست از کشورهای منطقه برای پذیرش فلسطینیان غزه اشاره نکرده است.

در تابستان ۲۰۲۳، روند نزدیکی عربستان سعودی و اسرائیل آغاز شد، اما حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ گروه افراطی حماس به اسرائیل و آغاز جنگ غزه این تلاش‌ها را متوقف کرد. در این حمله، ۱۲۰۰ نفر در اسرائیل کشته و حدود ۲۵۰ نفر گروگان گرفته شدند. در مقابل، حملات تلافی‌جویانه اسرائیل ده‌ها هزار کشته و زخمی در غزه برجای گذاشته است. در پی این تحولات، عربستان سعودی گفت‌وگوهای عادی‌سازی را متوقف کرد.

با این حال، گزارش‌ها حاکی از آن است که استیو ویتکاف، فرستاده ویژه آمریکا، همچنان تلاش می‌کند توافق عادی‌سازی روابط میان ریاض و تل‌آویو را پیش ببرد.

اسرائیل پس از تصرف نوار غزه در سال ۱۹۶۷ تا ۲۰۰۵ در این منطقه حضور نظامی داشت اما پس از خروج از آن، محاصره شدیدی بر این منطقه اعمال کرد که با شروع جنگ در اکتبر ۲۰۲۳ شدت گرفت.

XS
SM
MD
LG