سال گذشته، همزمان با اوجگیری درگیری در غزه، از افزایش دزدی دریایی در دریای سرخ و دریای عرب خبر میآمد؛ حال از سوی دیگر دنیا در آسیا خبر میرسد که دزدان دریایی باز فعال شدهاند.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه، ۱۹ تیرماه، به نقل از یک مرکز دولتی مبارزه با دزدی دریایی خبر داد که در سال جاری این پدیده دریایی نزدیک به صد درصد افزایش داشته است.
سال گذشته، ۱۴۰۳، حوادث مربوط به دزدی دریایی در شرق دریای سرخ، خلیج عدن و دریای عرب بعد از حدود یک دهه، بار دیگر اوج گرفت.
دزدان دریایی که اغلب از سومالی میآیند، با استفاده از تمرکز نیروی دریایی کشورهای غربی بر ممانعت از حمله گروه حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی به کشتیها، از ماه نوامبر سال ۲۰۲۳ بیش از ۲۰ بار به شناورهای تجاری و ماهیگیری حمله کردهاند.
حال رویترز به نقل از مرکز دادهپردازی گروه دولتی مبارزه با دزدی دریایی، رِکاپ (ReCAAP)، میگوید که اکنون در آسیا هم آمار دزدی دریایی بهشدت بالا رفته است.
بر اساس این دادههای تازه، دزدی دریایی در آسیا از ماه ژانویه تا ژوئن سال جاری ۸۳ درصد افزایش را نشان میدهد. این آمار بیانگر ۹۵ مورد دزدی دریایی و سرقت مسلحانه از کشتیها در نیمه اول سال جاری میلادی است.
از این میان، ۸۰ مورد سرقت در آبهای دو تنگه مالاکا و سنگاپور در جنوب شرقی آسیا رخ داده است. این در حالی است که در نیمه اول سال گذشته میلادی این آمار تنها ۲۱ مورد بود.
آن طور که رکاپ توضیح داده، نیمی از حملات در دو تنگه مالاکا و سنگاپور به کشتیهای بزرگ فلهبر بوده و یکچهارم از حملات به نفتکشها که همگی در تاریکی شب هدف حمله قرار گرفتهاند.
با این حال بر اساس همین آمار دزدان دریایی در نیمی از ۸۰ مورد سرقت موفق به دزدیدن چیزی نشدهاند و در ۲۹ درصد از موارد به سرقت یدکی موتور کشتی اکتفا کردهاند.
همین دادهها حکایت از آن دارد که در اغلب موارد دزدان دریایی به کشتیهایی حمله کردهاند که یا آمادگی مقابله با دزدان را نداشتند یا در مناطق پرخطر با سرعت کم تردد میکردند.
در سال ۲۰۱۱ که حمله دزدان دریایی سومالی به قایقهای ماهیگیری و سیاحتی به اوج خود رسید، بسیاری از شرکتهای کشتیرانی به این نتیجه رسیدند که باید به شرکتهای امنیتی متوسل شوند.
اضافه شدن نیروهای مسلح به خدمه کشتیها و همزمان اعزام گسترده ناوهای مجهز خارجی به خلیج عدن باعث شد که موارد سرقت توسط دزدان دریایی سومالی کاهش یابد.