«ترکیه آماده ارائه آموزش نظامی به حکومت جدید سوریه است»
یاشار گولر، وزیر دفاع ترکیه روز یکشنبه ۲۵ آذر گفت اگر حکومت جدید سوریه درخواست کند، ترکیه آماده ارائه آموزش نظامی به این کشور است. به گزارش رویترز، او در پاسخ به پرسش در مورد میزان آمادگی کشورش برای همکاری نظامی با حکومت جدید سوریه گفت «آنکارا الان نیز با بسیاری از کشورها همکاری نظامی و توافقهای آموزشی دارد». آقای گولر افزود باید فرصت داد و دید دولت جدید سوریه چه خواهد کرد.
وزیر دفاع ترکیه این را نیز گفت که اولویت کشورش همچنان از بین بردن شبهنظامیان کرد «یگانهای مدافع خلق» (یپگ) در سوریه است و این موضع خود را «برای واشینگتن نیز روشن کرده است».
ترکیه که عضو ناتو، پیمان آتلانتیک شمالی است، از شورشیهای سوری در سرنگون کردن حکومت بشار اسد حمایت کرد و روز شنبه ۲۴ آذر نیز پس از سالها، سفارت خود را در دمشق بازگشایی کرد. ابراهیم قالین، رئیس سازمان اطلاعات و جاسوسی ترکیه، روز جمعه از سوریه دیدار و با ابومحمد الجولانی، رهبر شورشیهای «هیئت تحریر شام» دیدار و گفتوگو کرد.
آلمان: عاملان جنایات دولت اسد در امان نخواهند بود
وزیر خارجه آلمان هشدار داد افرادی که در جنایات دولت اسد در سوریه نقش داشتهاند، نباید به آلمان پناه ببرند، زیرا با «تمام قدرت قانون» با آنها برخورد خواهد شد.
آلمان که میزبان صدها هزار پناهجوی سوری است، پیشتر چندین افسر سابق پلیس مخفی سوریه را به جرم شکنجه زندانیان محکوم کرده است. وزیر کشور آلمان نیز بر افزایش نظارتهای مرزی تأکید کرد و گفت، هیچ فردی که در این جنایات دست داشته باشد، از تعقیب قضایی در امان نخواهد بود.
مقامات آلمانی همچنین اعلام کردند که افراد سوری که به خوبی در آلمان ادغام شدهاند، میتوانند به اقامت خود ادامه دهند. اولاف شولتز، صدراعظم آلمان تأکید کرد که آلمان از بازگشت امن پناهجویان به سوریه حمایت خواهد کرد، اما افزود که آینده سوریه پس از اسد هنوز مشخص نیست.
محاکمه مقام ارشد سابق حکومت اسد در آمریکا به اتهام شکنجه
هیئت منصفه فدرال در لسآنجلس، سمیر عثمان شیخ، رئیس پیشین زندان مرکزی دمشق و مقام ارشد امنیتی حکومت بشار اسد، را به اتهام شکنجه زندانیان و نقض حقوق بشر محاکمه میکند.
به گزارش روزنامه لسآنجلس تایمز، دادستانی آمریکا این مقام ۷۱ ساله سوری را به سه مورد شکنجه و یک مورد توطئه برای شکنجه در دوران ریاستش بر زندان دمشق (۲۰۰۵ تا ۲۰۰۸) متهم کرده است.
او متهم است که از شیوه شکنجه معروف به «قالی پرنده» استفاده کرده که در آن زندانیان بر روی یک تخته چوبی خم میشدند و بر اثر آن ستون فقرات یکی از زندانیان شکسته شده است.
سمیر عثمان شیخ چهار سال پیش وارد آمریکا شد و در فرایند دریافت شهروندی، سوابق خود را پنهان کرد. او ابتدا به اتهام کلاهبرداری و تقلب در روادید بازداشت شد و اکنون ممکن است به ۲۰ سال زندان برای شکنجه و ۱۰ سال برای تقلب در مهاجرت محکوم شود. دادستانی آمریکا تأکید کرده که این کشور پناهگاه امنی برای جنایتکاران بینالمللی نخواهد بود.
رایزنی تلفنی نتانیاهو و ترامپ درباره سوریه، غزه و تبادل گروگانها
نخستوزیر اسرائیل شنبهشب ۲۴ آذر در یک گفتوگوی تلفنی با رئیسجمهور منتخب آمریکا درباره وضعیت سوریه، جنگ اسرائیل علیه گروه افراطی حماس در غزه و کوششهای جاری برای انجام یک معامله احتمالی میان اسرائیل و حماس برای تبادل گروگانها رایزنی کرده است.
جزئیات بیشتری از این گفتوگو منتشر نشده و رسانههای اسرائیل به موضوع ایران در این گفتوگو اشاره نکردهاند. نخستوزیر اسرائیل تأکید دارد در پی ضرباتی که ارتش کشورش در ۱۴ ماه اخیر به گروههای حماس و حزبالله وارد کرده و پس از فروپاشی حکومت بشار اسد در سوریه، برنامه هستهای ایران در صدر مقولههای دستور کار دولت او قرار دارد. آقای ترامپ نیز در گفتوگوی روزهای گذشته با نشریه تایم احتمال حمله از سوی آمریکا به برنامه هستهای ایران را رد نکرده است.
این تماس دستکم ششمین مکالمه بنیامین نتانیاهو با دونالد ترامپ از بعد از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ماه گذشته است. نخستوزیر اسرائیل مواضع خود در خصوص منطقه را نیز از طریق ران درمر، وزیر امور راهبردی و سیاستمدار مورد اعتماد خود به دونالد ترامپ منتقل کرده است.
آقای ترامپ آخر هفته گذشته به نشریه تایم گفت نتانیاهو میداند که او خواهان پایان جنگ در غزه است. نخستوزیر اسرائیل تا پیش از این بر لزوم ادامه جنگ در غزه تأکید داشت.
رسانههای منطقه از افزایش تماسها میان مقامات دولت مستقر آمریکا و تیم انتقالی دونالد ترامپ با بلندپایگان اسرائیل و کشورهای مصر و قطر برای سرعت بخشیدن به معاملهای که به آزادی دستکم شماری از ۱۰۰ گروگان باقیمانده اسرائیلی در دست حماس در غزه منجر شود، خبر دادهاند.
به نوشته یدیعوت آحرونوت، همزمان با سفر مشاور امنیت ملی کاخ سفید در روزهای گذشته به اسرائیل، قطر و مصر، نماینده ویژه دونالد ترامپ نیز این هفته به اسرائیل و منطقه سفر خواهد کرد. روزنامه هاآرتص یکشنبه ۲۵ آذر به نقل از منابع اسرائیلی نوشت پیشرفت بدست آمده در مذاکرات تبادل افراد، مقامات اسرائیل را نسبت به انجام معامله «خوشبین کرده است». به نوشته هاآرتص، «تصمیمات اساسی» در این زمینه همین هفته باید گرفته شود.
هاآرتص: تسلط ترکیه بر سوریه، آزادی عمل اسرائیل برای حملات را محدود میکند
روزنامه اسرائیلی هاآرتص مینویسد که تغییر نفوذ در سوریه از ایران و روسیه به ترکیه میتواند آزادی عمل اسرائیل در حملات هوایی را محدود کند.
این روزنامه روز یکشنبه نوشت که اسرائیل تاکنون با هماهنگی روسیه در آسمان سوریه عملیات انجام میداد، اما نفوذ ترکیه ممکن است این آزادی را سلب کند.
هاآرتص به اظهارات ابومحمد الجولانی، رهبر هیئت تحریر شام، اشاره کرده که گفته است سوریه قصد درگیری با اسرائیل را ندارد. با این حال، اسرائیل همچنان به سیاستهای نظامیاش در سوریه ادامه میدهد و به توان ترکیه برای جلوگیری از انتقال تسلیحات از سوریه به لبنان بیاعتماد است.
از سوی دیگر، دیدهبان حقوق بشر سوریه از ادامه حملات هوایی اسرائیل در خاک سوریه خبر داده و گفته این حملات در ۲۴ ساعت اخیر به ۶۱ مورد رسیده است. دولت موقت سوریه نیز از شورای امنیت خواسته اسرائیل را به توقف حملات وادار کند. رئیس ستاد ارتش اسرائیل اعلام کرد که دخالت این کشور در سوریه صرفاً برای تأمین امنیت اسرائیل است.
تلاش گروهی از شیعیان سوری برای فرار به لبنان
خبرگزاری آلمان خبر میدهد که با سقوط دولت بشار اسد در سوریه، دهها خانواده شیعه سوری، از جمله زنان، کودکان و سالمندان، در تلاش برای فرار به لبنان هستند.
آنها نگران انتقامجویی شبهنظامیان سنی هستند که کنترل دمشق و سایر مناطق سوریه را به دست گرفتهاند. بسیاری از این آوارگان اهل منطقه «سیده زینب» دمشق هستند و اکنون در جاده مرزی بین سوریه و لبنان، بدون سرپناه، گرفتار شدهاند.
بنابر این گزارش، نیروهای لبنانی از ورود این خانوادهها جلوگیری میکنند، زیرا بر اساس قوانین جدید لبنان، فقط افرادی که گذرنامه خارجی، اقامت لبنان یا بلیط سفر به کشور دیگری دارند، اجازه ورود مییابند. این محدودیتها باعث شده تا بسیاری از شیعیان سوری در مرز گیر بیفتند.
لبنان که خود درگیر بدترین بحران اقتصادی تاریخش است، میزبان حدود یک میلیون پناهجوی سوری است که بیشتر آنها از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ به این کشور پناه آوردهاند.
«افزایش ۱۰ برابری» هشدار انفجار مین در سوریه پس از سقوط اسد
پس از سقوط دولت بشار اسد در سوریه، نگرانیها دربارهٔ وجود مینهای زمینی و بمبهای منفجرنشده به شدت افزایش یافته است. سازمان «هِیلو تراست»، بزرگترین نهاد پاکسازی مین در جهان، اعلام کرده که تماسهای اضطراری از سوی شهروندان سوری برای گزارش مواد منفجره، ۱۰ برابر شده است.
این سازمان نقشهای از مناطق آلوده به مین، بمبهای خوشهای و تسلیحات منفجرنشده تهیه کرده که نشان میدهد بخشهای وسیعی از شهرها و روستاهای سوریه تحت تأثیر این تهدید قرار دارند.
«کالم پیبلز»، مسئول عملیات هیلو تراست در خاورمیانه، هشدار داده که بازگشت آوارگان سوری به این مناطق میتواند آنها را در معرض خطر مرگبار قرار دهد، به ویژه کودکان که به دلیل کنجکاوی بیشتر در معرض خطر هستند.
هیلو تراست از سال ۲۰۱۷ در شمال غرب و جنوب سوریه فعالیت داشته و هزاران مورد مواد منفجره را خنثی کرده، اما پیش از این در مناطق تحت کنترل دولت اسد حضور نداشته است.
نشست اردن درباره سوریه پایان یافت
مقامهای حاضر در نشست اردن ضمن حمایت از مردم سوریه، بر تمامیت ارضی و لزوم روند انتقالی فراگیر در این کشور تاکید کردند.
این نشست روز شنبه در بندر عقبه اردن برگزار شد و وزرای خارجه هفت کشور عربی، وزیران خارجه ایالات متحده، فرانسه و ترکیه، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده ویژه سازمان ملل در آن حضور داشتند.
ادامه حملات منتسب به اسرائیل به حومه دمشق و مناطق مختلف سوریه
دیدهبان حقوق بشر سوریه میگوید هواپیماهای نظامی اسرائیل در طول شنبهشب با انجام ۲۶ حمله هوایی مناطق مختلفی را در سوریه هدف ۶۱ بمباران قرار دادند.
به گفته این مرکز که در لندن مستقر است، در حملات شامگاه شنبه انبارهای ارتش سوریه در حومه حمص، مواضع نظامی در منطقه قلمون در حومه دمشق، پدافند هوایی فرودگاه حماه، و انبارهای تسلیحاتی در حومه السویدا هدف قرار گرفتند.
بنابر برآورد این مرکز، شمار حملات هوایی اسرائیل به سوریه از زمان سقوط حکومت بشار اسد تاکنون به ۴۴۶ مورد رسیده و ۱۳ استان سوریه را هدف قرار داده است.
اسرائیل هدف از حملات هوایی چند روز گذشته به مناطق مختلف سوریه را جلوگیری از دسترسی گروههای شورشی به سلاحهای ارتش سوریه عنوان کرده است.
دیدهبان حقوق بشر سوریه هدف از این اقدام را تضعیف و نابودی توان نظامی سوریه دانسته و کارشناسان سازمان ملل هم آن را نقض قوانین بینالمللی خواندهاند.
زلنسکی: آمادهایم برای جلوگیری از بحران غذایی در سوریه به آن کشور غلات صادر کنیم
رئیس جمهور اوکراین اعلام کرد که به دولت خود دستور داده است تا ساز و کارهایی برای ارسال مواد غذایی به سوریه ایجاد شود.
ولودیمیر زلنسکی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که اوکراین آماده است تا برای جلوگیری از بحران غذایی در سوریه به آن کشور کمک کند «به ویژه از طریق برنامه بشردوستانه غلات از اوکراین».
سوریه در دوره زمامداری بشار اسد، رئیس جمهور مخلوع این کشور، مواد غذایی را از روسیه وارد میکرد اما روز جمعه منابعی در هر دو کشور تایید کردند که ارسال گندم از روسیه به سوریه به دلیل نامشخص بودن وضعیت و تاخیر در پرداختها به حالت تعلیق در آمده است.
اوکراین یکی از بزرگترین صادرکنندگان غلات و دانههای روغنی به کشورهای جهان، از جمله منطقه خاورمیانه، است اما پیش از این به سوریه صادرات نداشت.
تهاجم نظامی روسیه علیه اوکراین در ابتدا صادرات غلات از طریق دریای سیاه را کاهش داد اما کییف توانست با شکستن محاصره دریایی، صادرات از بندر اودسا را احیا کند.