واکنشها در داخل سوریه به بیانیهٔ منسوب به بشار اسد
بیانیهٔ منسوب به بشار اسد که در آن مدعی شده بود قصد فرار از کشور را نداشته و روسها عصر ۱۸ آذر او را از کشور بیرون بردند، از سوی حکومت موقت سوریه رد شد.
سخنگوی اداره سیاسی دولت انتقالی گفته که رژیم بشار اسد بازگشتی ندارد و نقطه پایان بر آن گذاشته شده است. این سخنگو گفت روسیه که به اسد پناهندگی داده، باید در منافع خود تجدیدنظر کند.
گزارشگر خبرگزاری آسوشیتدپرس در دمشق نیز با مردمی صحبت کرده که گفتند بشار اسد بر خلاف ادعاهایی که در بیانیه روز دوشنبه خود نوشته، «از مدتها پیش ملت سوریه را رها کرده بود».
یکی از ساکنان دمشق در حالی که بچههای محل به روی مجسمه ساقط شده حافظ اسد، پدر بشار اسد، پا میگذاشتند، به این خبرگزاری گفت «بشار اسد اگر از ما فرار کند، از خدا که نمیتواند فرار کند».
رویترز: سوریه هنوز ۲۶ تن طلا در خزانه دارد
خبرگزاری رویترز در گزارشی از وضعیت بانک مرکزی سوریه پس از فرار بشار اسد نوشته است که این کشور هنوز ۲۶ تن طلا در خزانه دارد که معادل مقداری است که در آغاز جنگ داخلی خود در ۱۳ سال پیش داشت.
شورای جهانی طلا بر اساس اطلاعات دریافتی از بانک مرکزی سوریه در سال ۲۰۱۱ که اعتراضات داخلی این کشور آغاز شد، از وجود ۲۵.۸ تن طلا در خزانه خبر داده بود. این میزان، بر اساس ارزش کنونی طلا در بازارهای جهانی معادل ۲.۲ میلیارد دلار است.
اما چهار فرد آگاه از اوضاع مالی و ارزی سوریه به رویترز گفتند کشور تنها مقادیر بسیار اندکی ذخیره ارزی به صورت نقدی دارد. یکی از این منابع گفته که مبلغ نقدی ارز موجود، تنها حدود ۲۰۰ میلیون دلار است. یکی دیگر از منابع این مبلغ را «صدها میلیون دلار» دانست. با این حال، تمامی ذخایر ارزی به صورت وجه نقد نگهداری نمیشوند.
صندوق بینالمللی پول در پایان سال ۲۰۱۱ به گزارش بانک مرکزی سوریه استناد کرده بود که این کشور ذخایر خارجی خود را ۱۴ میلیارد دلار اعلام کرده بود، هرچند که یک سال پیش از آن، این نهاد مالی مستقر در واشینگتن ارزیابی کرده بود که ذخایر ارزی سوریه حدود ۱۸.۵ میلیارد دلار باشد.
مقامات فعلی و پیشین سوریه به رویترز گفتهاند ذخایر ارزی تقریباً به انتها رسید، زیرا حکومت بشار اسد از آن برای تأمین بودجه جهت غذا، سوخت و کارزار جنگیاش استفاده کرد. شورشیان حاکم بر سوریه به بررسی در مورد میزان داراییهای باقیمانده کشور ادامه میدهند.
فایننشال تایمز این هفته گزارش داد بشار اسد تنها در دو سال گذشته ۲۵۰ میلیون دلار را به صورت نقدی در اسکناسهای یکصد دلاری و پانصد یورویی به بهانههای مختلف به روسیه فرستاد. خود او نیز روز ۱۸ آذر سرانجام به روسیه گریخت.
یک سازمان غیردولتی: «اجساد یکصد هزار نفر در یک گور جمعی در نزدیکی دمشق دفن شده»
رئیس یک سازمان حمایت از سوریه به خبرگزاری رویترز گفت یک گور دستهجمعی در نزدیکی دمشق حاوی اجساد دستکم یکصد هزار نفر کشف شده که به دست حکومت بشار اسد کشته شدند.
معاذ مصطفی، رئیس «نیروی ویژه اضطراری سوریه»، به رویترز گفت این گور دستهجمعی در القطیفه، واقع در ۴۰ کیلومتری شمال دمشق قرار دارد و یکی از پنج گور جمعی است که او طی سالها در سوریه شناسایی کرده است.
این سازمان حامی سوریه در آمریکا مستقر است اما معاذ مصطفی که به دمشق رفته، گفته عدد یکصد هزار جسد «محافظه کارانهترین تخمین» است.
رویترز با بیان اینکه نتوانسته این ادعا را تأیید کند، در عین یادآور شد که از زمان سرکوب اعتراضات و آغاز جنگ داخلی در سوریه صدها هزار سوری در این کشور کشته شدند.
شبکه بریتانیایی «کانال ۴» نیز در گزارشی ویدئویی، به جزئیات بیشتری از این گور جمعی پرداخته و با معاذ مصطفی نیز مصاحبه کرده است.
در همین حال سازمان دیدبان حقوق بشر در بیانیهای نوشت: اظهارات ساکنان منطقه درباره گور دستهجمعی حکایت از وقوع جنایت عظیم در این محل دارد و این منطقه باید محافظت و دربارهٔ آن تحقیق شود.
هیئت بریتانیایی با رهبر شورشیان سوریه دیدار کرد
یک هیئت بریتانیایی روز دوشنبه در دمشق با احمد الشرع ملقب به الجولانی، رهبر شورشیان هیئت تحریر الشام، دیدار کرد.
به نوشتهٔ رسانههای بریتانیایی، در عکسهایی که شورشیان منتشر کردهاند، خانم آن اسنو، نمایندهٔ ویژه بریتانیا در امور سوریه، نیز حضور دارد.
به نوشتهٔ کانال تلگرامی شورشیان، احمد الشرع در این دیدار از جمله بر «لزوم تشکیل دولت قانون، برپایی نهادها و برقراری امنیت» در سوریه تأکید کرد و با اشاره به «نقش مهم بریتانیا در سطح بینالمللی» خواستار احیای روابط دو کشور شد.
دیوید لَمی، وزیر خارجه بریتانیا روز دوشنبه با اشاره به سفر این هیئت به دمشق تأکید کرد که لندن از فرایند سیاسی انتقال قدرت در سوریه حمایت میکند.
وزارت خارجه آمریکا: تماس با شورشیان سوریه «بیش از یک بار» بوده است
سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده اعلام کرد که دولت آمریکا در چند روز گذشته «بیش از یک بار» با گروه موسوم به هیئت تحریر الشام در سوریه ارتباط برقرار کرده است.
متیو میلر در نشست خبری خود گفت که این تماسها عمدتاً بر موضوع جستوجو برای یافتن آستین تایس، روزنامهنگار آمریکایی سال ۲۰۱۲ در سوریه بازداشت شد، و همچنین روند انتقال قدرت متمرکز بود.
او همچنین تأکید کرد که «اقدامات بالقوه» واشینگتن در قبال گروه هیئت تحریر الشام بر اساس عمل آنها و نه حرفهایشان تعیین خواهد شد.
آقای میلر همچنین با تکرار اظهارات آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، گفت که آمریکا میخواهد مردم سوریه موفق شوند و در این مسیر آماده کمک کردن به آنها است.
دونالد ترامپ میگوید کلید تحولات سوریه در دست ترکیه است
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، اعلام کرد که وضعیت سوریه در حال حاضر مبهم است اما کلید آینده این کشور در دست ترکیه است.
او که روز دوشنبه ۲۶ آذر ماه در یک کنفرانس خبری در محل اقامت خود در پالمبیچ فلوریدا سخن میگفت به تحولات اخیر سوریه اشاره کرد و افزود: «ترکیه موفق شد کنترل اوضاع را به شکلی خصمانه و بدون تلفات زیاد به دست بگیرد».
وقتی از دونالد ترامپ درباره سرنوشت گروه داعش پرسیده شد او پاسخ روشنی نداد و در عوض بر قدرت ارتش ترکیه تأکید و به روابط خود با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، اشاره کرد.
این نخستینبار بود که دونالد ترامپ پس از جنگ سوریه، درباره نقش ترکیه، عضو ناتو، در دوران پس از جنگ سوریه ابراز نظر میکرد.
رئیسجمهور منتخب آمریکا در کنفرانس خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگاری که از او در مورد «حملات پیشگیرانه علیه ایران» پرسید گفت: «چطور میتوانم به چنین سوالی پاسخ دهم؟ ... شما قبل از اتفاقی که ممکن است بیفتد یا نیفتد در موردش صحبت نمیکنید».
روسیه میخواهد پایگاههای نظامی خود را در سوریه حفظ کند
مقامهای روسیه میگویند مسکو مصمم است پایگاههای نظامی خود را در سوریه حفظ کند. همزمان گزارشها از خروج صدها نیروی نظامی این کشور از سوریه حکایت دارد.
برآورد کارشناسان نظامی نشان میدهد که شمار نیروهای نظامی روسیه در ابتدای سال جاری میلادی حدود ۷۵۰۰ تن بوده است.
به گزارش رادیو آزادی/رادیو اروپای آزاد به استناد تصاویر ماهوارهای، روسیه به انتقال تجهیزات نظامی از پایگاه هوایی خود در حمیمیم ادامه میدهد. عکسهای ماهوارهای از طرطوس نشان میدهد که در روزهای اخیر تمام شناورهای روسیه از لنگرگاه این پایگاه دریایی خارج شدهاند.
ارتش آمریکا از حمله به مواضع داعش در سوریه خبر داد
ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده آمریکا، سنتکام، اعلام کرد که در حملاتی «دقیق» به ارودگاهها و عوامل شناخته شده داعش در سوریه، ۱۲ «تروریست» داعشی کشته شدهاند.
در بیانیهای که سنتکام دوشنبه ۲۶ آذرماه منتشر کرده است، تاکید شده حملات امروز علیه رهبران، عوامل و اردوگاههای داعش بهعنوان بخشی از مأموریت مداوم برای مختل کردن، تضعیف و شکست این «گروه تروریستی» انجام شده است.
ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در این بیانیه تاکید کرده که ایالات متحده با همکاری متحدان و شرکای منطقهای، اجازه نخواهد داد داعش بار دیگر با تقویت صفوف خود، از وضعیت بحرانی فعلی در سوریه سوءاستفاده کند.
بر اساس بیانیه سنتکام، حملات روز دوشنبه از اجرای عملیات خارجی توسط داعش جلوگیری کرده تا اطمینان حاصل شود این «گروه تروریستی» در مناطق مرکزی سوریه فرصت تجدید قوا و صفآرایی پیدا نکند.
فرماندهی مرکزی ایالات متحده اعلام کرده حملات اخیر در مناطقی انجام شده که پیشتر تحت کنترل رژیم اسد و روسیه بود تا از تداوم فشار بر داعش اطمینان حاصل شود.
اتحادیه اروپا میگوید ایران و روسیه نباید در سوریه جایگاهی داشته باشند
کایا کالاس، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اعلام کرد اکنون که بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع سوریه، از قدرت کنار رفته دیگر نباید روسیه و ایران، حامیان اصلی او «در این کشور جنگزده جایگاهی داشته باشند».
او روز دوشنبه ۲۶ تیرماه پس از آنکه شماری از وزرای خارجه اتحادیه اروپا در نشست بروکسل خواستار اخراج مسکو از سوریه توسط حاکمان جدید این کشور شدند، این سخنان را مطرح کرد.
کایا کالاس تاکید کرد که اتحادیه اروپا این مسئله را در رابطه با پایگاههای نظامی روسیه با رهبری جدید سوریه مطرح خواهد کرد.
همزمان با انتشار گزارشهای از خروج صدها نیروی نظامی روسیه از سوریه، مسکو ابراز تمایل کرده که بتواند پایگاههای نظامی خود را در سوریه حفظ کند.
مقامات رسمی روسیه گفتهاند که با نیروهای به قدرت رسیده در سوریه نیز در تماس هستند تا بتوانند دربارهٔ شرایط بقای پایگاه نظامی خود در این کشور به توافق برسند.
ابراز امیدواری سفیر ایران در دمشق برای بازگشایی سفارتخانه
آخرین سفیر جمهوری اسلامی در دمشق تا پیش از فرار بشار اسد از سوریه، ابراز امیدواری کرده که حاکمیت جدید در سوریه با بازگشایی سفارت ایران موافقت کند.
حسین اکبری گفت «ما منتظریم که ببینیم اینها (شورشیهای سوری روی کار آمده) چه میکنند تا بخش کنسولی ما فعالیت خود را شروع کند و انشاءالله هم به زودی کار خودش را آغاز خواهد کرد».
سفارت جمهوری اسلامی در دمشق تنها مرکز دیپلماتیکی در سوریه بود که در پی تسلط شورشیهای مخالف بشار اسد بر پایتخت در روز ۱۸ آذر مورد حمله قرار گرفت.
حسین اکبری گفت کارکنان سفارت ایران در دمشق از روز خروج اسد از سوریه، به بیروت منتقل شده و تهران درصدد بازگرداندن آنها به سر کار است.
دولت انتقالی محمد بشیر در سوریه که از سوی احمد الشرع، ملقب به ابومحمد جولانی، اداره امور را در دست گرفته، به احتمال موافقت با نوگشایی سفارت ایران در سوریه اشاره نکرده است. احمد الشرع در گفتوگوهای رسانهای یک هفته اخیر تأکید کرده که نیروهای تحت فرمان او «پروژه ایران» برای سوریه را به شکست کشاندند و سوریه را از دست محور تهران و حزبالله نجات دادند تا این کشور بر منافع خود تمرکز کند. مخالفان اسد در طول جنگ داخلی مستشاران ایران و نیروهای حزبالله را به شرکت در عملیات منجر به کشتن مخالفان حکومت اسد متهم میکردند.
آخرین سفیر ایران در حکومت اسد در گفتوگو با خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، گفت هیچکس انتظار نداشت چنین تحولاتی (سقوط حکومت نزدیک به ایران) به این شکل و در چنین زمان کوتاهی رخ دهد».