لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۴۸

وزیر خارجه موقت سوریه: تهران باید سیاست خود را در قبال دمشق تغییر اساسی دهد


اسعد حسن الشیبانی می‌گوید ایران باید از دخالت در امور داخلی سوریه خودداری کند
اسعد حسن الشیبانی می‌گوید ایران باید از دخالت در امور داخلی سوریه خودداری کند

وزیر خارجه دولت موقت سوریه می‌گوید حضور و نفوذ ایران در سوریه برای مردم این کشور تحریک‌آمیز و برای حفظ بقای حکومت بشار اسد بود و تهران نیاز به تغییر اساسی در سیاست خود دارد تا بتوان روابط بین دو کشور را برقرار کرد.

اسعد حسن الشیبانی در گفت‌وگو با شبکه الجزیره که روز چهارشنبه ۱۲ دی پخش شد، گفت ایران باید از دخالت در امور داخلی ما خودداری کند.

او افزود ایران یک کشور همسایه (در منطقه) است که ما فعلاً خواهان حذف روابط با ایران نیستیم اما با این حال خواهان آن هستیم که در موضع و محاسبات خود در قبال سوریه و مردم آن بازنگری کند.

آقای شیبانی گفت اگر ما در آینده «پیام‌های مثبتی» از ایران مطابق با اصول مورد نظر دریافت کرده و از مردم خود احساس مثبتی در این باره بگیریم که ایران دیگر در امور داخلی ما مداخله یا اعمال نفوذ نمی‌کند، ما هم رویکرد متقابلی درپیش گرفته و مطابق با آن اقدام خواهیم کرد.

وزیر خارجه دولت موقت سوریه هفته گذشته نیز به ایران گفته بود از کاشتن بذر هرج‌ومرج در سوریه دست بکشد.

احمد الشرع، فرمانده «هیئت تحریر الشام» که رسیدن نیروهایش از ادلب به دمشق در روز ۱۸ آذر به فروپاشی و فرار بشار اسد از سوریه منجر شد، روز ۱۱ دی به شبکه العربیه گفته بود سوریه نمی‌تواند «با کشور بزرگی در منطقه مانند ایران قطع رابطه کند» اما رابطه باید «مبتنی بر اصول دیپلماتیک، احترام به حاکمیت دو کشور و عدم مداخله در امور داخلی باشد».

احمد الشرع افزوده بود که «عملکرد ایران در سوریه زخم‌های زیادی بر جای گذاشت؛ زیرساخت‌ها، مدارس، بیمارستان‌ها و (حتی) نانوایی‌ها (در جنگ داخلی) هدف قرار گرفت و این‌ها در آوارگی مردم سوریه هم نقش داشت».

با این حال، رهبر جمهوری اسلامی ایران روز ۱۲ دی در چهارمین سخنرانی خود پس از فروپاشی حکومت بشار اسد یک بار دیگر ادعا کرد که حکومت تازه به قدرت رسیده سوریه فرو خواهد پاشید.

علی خامنه‌ای در سخنان خود با کنایه از نام رزمی احمد الشرع که «ابومحمد الجولانی» بود، گفت: «به این جوله باطله و این‌هایی که امروز جولان می‌دهد نگاه نکنید، روزی زیر پای مؤمنین لگدمال خواهد شد».

اظهارات رهبر جمهوری اسلامی ظاهرا نشان از آن دارد که او حاکمیت جدید سوریه را دشمن تازه‌ای برای ایران در منطقه می‌داند.

استقبال عربستان از حاکمیت جدید سوریه

غیر از ترکیه، عربستان نیز از حاکمیت تازه سوریه استقبال کرده و پس از ۱۳ سال سفارت خود را در دمشق بازگشایی کرده است.

وزیر خارجه دولت موقت سوریه که در نخستین سفر خارجی خود به عربستان سعودی سفر کرده، روز پنج‌شنبه ۱۳ دی گفت‌وگو با همتای سعودی و سایر مقامات ارشد عربستان را در ریاض، از جمله با هدف دریافت کمک مالی آغاز کرد.

عربستان، قطر، امارات، سه کشور ثروتمند منطقه همراه با ترکیه به حاکمیت جدید سوریه برای بازسازی اقتصاد این کشور قول داده و ترکیه پس از دو سفر وزیر خارجه‌اش به دمشق در کمتر از دو هفته، گروه‌های مختلف فنی و مهندسی را راهی سوریه کرده است.

آقای شیبانی گفت مردم سوریه منتظر حقوق هستند که دولت جدید آن را افزایش داده، اما ما در حالی «وارد خزانه بانک مرکزی شدیم که خالی بود و غارتگران حکومت اسد چیزی باقی نگذاشته‌اند». اما به گفته او، در میان جامعه جهانی علاقمندی زیادی نیز به کمک به شکوفایی و بهبود شاخص‌های اقتصادی سوریه دیده می‌شود.

وزیر خارجه موقت سوریه در گفت‌وگو با الجزیره اظهار داشت در سه هفته‌ای که سوریه به «آزادی» رسیده، کشورهای عرب، دولت‌های منطقه و کشورهای اروپایی و غربی علاقمندی زیادی به تعامل دیپلماتیک با حاکمان جدید نشان داده‌ و تمایل دارند انزوای سوریه را پایان دهند زیرا آن تحریم‌ها علیه خودکامگی بشار اسد در سوریه بود.

اسعد حسن شیبانی افزود در دوران نوین، سوریه کانون صلح، ثبات و یک بازیگر کلیدی در منطقه عربی و تمام جامعه جهانی خواهد بود که مردم سوریه تشنه آن هستند و این کشور باید بازسازی شده و شرایط بهتری از نظر اقتصادی برای زندگی مردم خود فراهم کند و هم‌زمان وضعیت سیاسی و روانی بهتری ایجاد نماید.

او سخنان احمد الشرع در مورد نیاز سوریه به دوران انتقالی چهار ساله تا برگزاری انتخابات را تأیید کرد تا سوریه در این دوره بتواند «نهادهای قانونی لازم را برای یک سیستم باثبات سیاسی که نماینده تمامی مردم و گروه‌ها باشد، احیا کند».

تأیید حمله نیروهای ویژه اسرائیل به تأسیسات تولید موشک ایران در سوریه

ارتش اسرائیل تأیید کرد که نیروهای ویژه این کشور در ماه سپتامبر به یک سایت زیرزمینی تولید موشک در سوریه حمله کرده‌اند.
به گفته ارتش اسرائیل، این سایت که در نزدیکی مصیاف در استان حماه و در حاشیه ساحل مدیترانه واقع شده، برای تولید صدها موشک دقیق جهت استفاده حزب‌الله لبنان علیه اسرائیل طراحی شده بود.

به گفته سخنگوی ارتش اسرائیل، این تأسیسات که از سال ۲۰۱۷ تحت نظارت اطلاعاتی اسرائیل بود، آماده تولید موشک‌های راهبردی با بردی تا ۳۰۰ کیلومتر شده بود. وی این تأسیسات را «پرچم‌دار تلاش‌های ایران برای تولید تسلیحات در منطقه» توصیف کرد و گفت که این سایت «تهدیدی فوری» برای اسرائیل محسوب می‌شد.

این حمله که در ۸ سپتامبر انجام شد، یکی از پیچیده‌ترین عملیات‌های ارتش اسرائیل در سال‌های اخیر توصیف شده است. در این عملیات شبانه، ده‌ها هواپیما و حدود ۱۰۰ سرباز به وسیله بالگرد به منطقه منتقل شدند و علاوه بر شناسایی جنگ‌افزار، مدارک موجود در تأسیسات را ضبط کردند. در پایان عملیات، نیروها تجهیزات و ماشین‌آلات تولید موشک را تخریب کردند.

در زمان حمله، رسانه‌های دولتی سوریه از کشته شدن دست‌کم ۱۶ نفر در حملات هوایی اسرائیل خبر داده بودند.

اسرائیل بارها دولت بشار اسد را به همکاری با حزب‌الله لبنان برای انتقال تسلیحات از ایران متهم کرده و اعلام کرده است که برای متوقف کردن این جریان تسلیحاتی مصمم است.

XS
SM
MD
LG